Αυτοεξέλιξη και Νέοι Στόχοι

Αυτοεξέλιξη

Με τα ημερολόγια να έχουν μόλις γράψει 2024, αρκετοί σπεύδουμε να θέσουμε τους νέους μας στόχους. Σε έναν κόσμο που πλημμυρίζει από τον ενθουσιασμό των πρωτοχρονιάτικων αποφάσεων, η πίεση να προσαρμοστούμε στις κοινωνικές προσδοκίες είναι αδιαμφισβήτητα μεγάλη. Ο ετήσιος ύμνος του “new year, new me” αντηχεί σε κάθε συζήτηση, στα social media και σε άρθρα αυτοβελτίωσης. Ωστόσο, μέσα σε αυτόν τον θόρυβο, ίσως ήρθε η στιγμή να πατήσουμε το κουμπί της παύσης, να πάρουμε μια βαθιά ανάσα και να προσεγγίσουμε τις νέες αποφάσεις με μια ανανεωμένη προοπτική. 

Αποσυνδέστε την ευτυχία σας από τους Υπερβολικούς Στόχους

Για αρχή ας τονίσουμε ότι είναι okay να μη θέτουμε νέους στόχους. Η χρονιά μεταβάλλεται και η καθημερινότητα  γίνεται όλο και πιο έντονη. Το να αρνηθούμε την προσθήκη περισσότερης έντασης στη ρουτίνα μας είναι ένα βήμα προς το να βάλουμε προτεραιότητα τον εαυτό μας, τις ανάγκες μας, και γενικά την ψυχική μας ευημερία. Οφείλουμε να υπενθυμίζουμε στους εαυτούς μας ότι σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει, είναι απολύτως φυσιολογικό να μεταβάλλονται και οι επιθυμίες μας. Δε χρειάζεται να αισθανόμαστε τύψεις αν δε θέλουμε να θέσουμε στόχους για τη νέα χρονιά και ούτε να θεωρούμε αποτυχία την αλλαγή τους.

Ο ενθουσιασμός που περιβάλλει τον ερχομό της νέας χρονιάς συχνά συνοδεύεται από μία κρυφή παγίδα – το ενδεχόμενο να υποκύψει κανείς σε μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Η πίεση να αρχίσουμε κάτι καινούργιο μπορεί να προκαλέσει στρες, πανικό, καθιστώντας δυσκολότερη την επίτευξη των στόχων μας. Είναι σημαντικό να προσεγγίζουμε την επιθυμία για αλλαγή με ισορροπημένο τρόπο. Να αναγνωρίζουμε ότι η επίτευξη στόχων απαιτεί χρόνο και επιμονή, χωρίς να υποκύπτουμε στην πίεση της τέλειας αλλαγής από τη μια μέρα στην άλλη.

Η σημασία της Ανασκόπησης

αυτοεξέλιξηΚαθώς εκτυλίσσεται το έτος, ας σκεφτούμε τη σημασία της ανασκόπησης. Ας υπενθυμίσουμε στους εαυτούς μας τα επιτεύγματα του παρελθόντος και όλα όσα καταφέραμε την προηγούμενη χρονιά. Ας γιορτάσουμε τις νίκες, μικρές και μεγάλες. Ο αναστοχασμός σχετικά με τα επιτεύγματα του παρελθόντος μας βοηθά όχι μόνο να εκτιμήσουμε την πρόοδο, αλλά και να εντοπίσουμε τους τομείς όπου χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση και να αφοσιωθούμε πραγματικά σε αυτό.

Αν παρόλα αυτά, θέλουμε να θέσουμε στόχους για τη νέα χρονιά, τότε η δημιουργία μικρών σκαλοπατιών που θα οδηγήσουν στον μεγάλο στόχο ίσως λειτουργούσε πιο αποδοτικά. Πολλές φορές αναβάλουμε τα σχέδιά μας διότι μας φαντάζουν τεράστια και ανέφικτα. Αν για παράδειγμα, η βασική επιθυμία είναι να δημιουργήσουμε μια επιχείρηση, ο πρώτος στόχος θα μπορούσε να ήταν η παρακολούθηση κάποιου προγράμματος που θα μας παρέχει γνώσεις και εφόδια, που απαιτούνται για τη δημιουργία της. Αν θέσαμε ως αρχικό στόχο την ίδια τη δημιουργία, οι πιθανότητες να εγκαταλείψουμε τον στόχο είναι μεγαλύτερος.

Ο δρόμος προς την Αυτοεξέλιξη

Στο ταξίδι αυτό πρέπει να συγκρίνουμε τον εαυτό μας μόνο με τον εαυτό μας. Ποτέ δε θα είμαστε  κάποιος άλλος εκτός από εμάς… και αυτό είναι καλό. Πόσο βαρετά θα ήταν αν ήμασταν όλοι ίδιοι ή αν όλοι θέλαμε τα ίδια πράγματα; Μόνο ο καθένας μας ξεχωριστά γνωρίζει τις πραγματικές επιθυμίες του και μόνο αυτός μπορεί να αποφασίσει πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να τις επιτύχει.

Ο δρόμος προς την πραγμάτωση και την αυτοεξέλιξη δεν είναι εύκολος και σίγουρα δεν είναι μονότονος. Οι αποτυχίες, οι απογοητεύσεις και οι δυσκολίες είναι συνυφασμένες με την πορεία μας και θα είναι πάντα στο παιχνίδι. Η υπερβολική θετικότητα μπορεί πολύ εύκολα να μας οδηγήσει στην εθελοτυφλία. Η αγνόηση των «άσχημων συναισθημάτων» να μας αυξήσει το άγχος.

Η ζωή είναι ακατάστατη – ο άνθρωπος είναι ακατάστατος. Ο μόνος στόχος που πρέπει να έχουμε για το 2024 είναι να ανακαλύπτουμε τι μας κάνει χαρούμενους και να εξελισσόμαστε μέσα από αυτό, χωρίς πίεση. Χωρίς να κυριευόμαστε από την τοξική θετικότητα που πάντα γίνεται περισσότερο αισθητή την περίοδο αυτή. Η αυτοεξέλιξη προέρχεται μέσα από όλα μικρά καθημερινά βήματα και σίγουρα όχι επειδή άλλαξε η χρονιά. Ας βάλουμε προτεραιότητα εμάς, ας ακούσουμε πραγματικά εμάς και όλα τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν.

Αρθρογράφος: Κατερίνα Φαΐλι

Επιμέλεια Άρθρου: Σοφία Διαλιάτση

Πηγές: Dr. Caroline Leaf

Foundation Wellness Center

Πρόσφατα Άρθρα

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο