Εργασία από το σπίτι: Πως θα αυξήσεις την παραγωγικότητά σου

Εργασία από το σπίτι: Πως θα αυξήσεις την παραγωγικότητά σου

Εργασία από το σπίτι

Η εργασία από το σπίτι έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και μας καλεί να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες. Μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία και πολυτέλεια επιλογών αλλά αν δεν υπάρχει σωστή διαχείρισή τους μπορεί να καταλήξει σε μια χαμένη ευκαιρία. 

Η έλλειψη οργάνωσης και οι περισπασμοί του σπιτιού μπορούν εύκολα να αναστατώσουν το πρόγραμμα και να επηρεάσουν την απόδοση, οδηγώντας σε καταστάσεις αυξημένου άγχους και κρίσεις πανικού.

Ωστόσο, αν τηρείται μια καθημερινή ρουτίνα και είναι διακριτά τα όρια δουλειάς και σπιτιού τότε μπορεί να αντιστραφεί η κατάσταση από απλά βιώσιμη σε γιατί όχι; Περισσότερο παραγωγική.

Βρες τον κατάλληλο χώρο και διαμόρφωσε τον αντίστοιχα

Είναι σημαντικό εφόσον η εργασία μεταφέρεται στο σπίτι να βρεθεί μια γωνιά του σπιτιού που να μπορείς να τη διαμορφώσεις με βάση τις ανάγκες σου. Είναι γεγονός ότι το κρεβάτι και ο καναπές φαίνονται ελκυστικότερα αλλά είναι πιθανότερο να κοιμηθείς παρά να συγκεντρωθείς υπό αυτές τις συνθήκες.

Βρες έναν χώρο, όσο το δυνατόν πιο ήσυχο, ιδανικά μακριά από συσκευές που σου αποσπούν την προσοχή όπως τηλεόραση ή ψυγείο. Επίσης, έχοντας καθορίσει έναν συγκεκριμένο χώρο θέτεις και τα όρια μεταξύ σπιτιού και εργασίας. Διαμόρφωσε τον χώρο που εργάζεσαι έτσι ώστε να είναι άνετος και λειτουργικός και να έχει όλα όσα μπορεί να χρειαστείς. Το πόσο φιλικός και οργανωμένος είναι ο χώρος έχει άμεση συνάρτηση με τα επίπεδα άγχους και διάθεσης. Ένας καλά φωτισμένος και τακτοποιημένος χώρος συμβάλλει στη βελτίωση της διάθεσης.

Ακολούθησε μια καθημερινή ρουτίνα

Ξυπνώντας, ακολούθησε την διαδικασία που θα έκανες αν πήγαινες στο γραφείο. Η προετοιμασία αυτή βοηθάει να μπεις στο κλίμα και να ξεκινήσεις την ημέρα σου. Είναι σημαντικό να ακολουθείς πιστά το ωράριό σου καθώς θα σε βοηθήσει να κρατήσεις τον έλεγχο μέσα στην ημέρα σου χωρίς να αλλάζεις το πρόγραμμά σου. Η διατήρηση της καθημερινής ρουτίνας βοηθάει στην αποφυγή των απρόοπτων και του ανεπιθύμητου στρες που μπορεί να προκληθεί.

Κάνε μια λίστα με αυτά που έχεις να κάνεις, τοποθετώντας στην κορυφή τα πιο υψηλής προτεραιότητας και μετά τα χαμηλότερης προτεραιότητας ώστε να είσαι πάντα συνεπής στις αρμοδιότητές σου και να μη χάνεσαι στο πλήθος τους. Επίλεξε τις πιο απαιτητικές για τις ώρες που είσαι πιο παραγωγικός για τη μέγιστη αποδοτικότητα.

Μην ξεχνάς να κάνεις το διάλειμμά σου ακόμη κι αν αυτό σου φαίνεται ακατόρθωτο ανάμεσα στις υποχρεώσεις σου. Είναι σημαντικό όσον αφορά στη διαχείριση των συναισθημάτων και του στρες. Κατά τη διάρκειά του, απομακρύνσου από το γραφείο προκειμένου να πάρεις μια ανάσα και να μπορείς να επανακτήσεις τη συγκέντρωσή σου. Μια μικρή βόλτα έξω θα βοηθήσει να διώξεις την ένταση και να επιστρέψεις με ανανεωμένη ματιά.

Διατήρησε την επικοινωνία με τους συναδέλφους σου

Η τηλεργασία μπορεί να προκαλέσει πολλές φορές το συναίσθημα της απομόνωσης αφού δεν υπάρχει άμεση επαφή με τους συναδέλφους. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν μπορείς να επικοινωνείς μαζί τους μέσω διαδικτυακών μηνυμάτων ή μίτινγκ με βιντεοκλήση. Η κοινή χρήση πληροφοριών, η ανταλλαγή ιδεών και η αλληλεπίδραση συμβάλλουν όχι μόνο στη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των μελών της εργασίας αλλά και στην αύξηση της παραγωγικότητας. 

Φρόντισε τον εαυτό σου

Μην παραμελείς τον εαυτό σου επειδή μένεις στο σπίτι. Προσπάθησε να πάρεις ένα καλό πρωινό πριν τη δουλειά, να κάνεις τα διαλείμματα που χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς και να παίρνεις τον χρόνο που έχεις ανάγκη.

Το γεγονός ότι είσαι στο σπίτι αποτελεί συχνά πειρασμό για να ανοίγεις το ψυγείο συχνότερα και να τρως περισσότερο. Παρ’ όλα αυτά είναι σημαντικό να τηρείται μια σωστή διατροφή σε συνδυασμό με την απαραίτητη άσκηση προκειμένου να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στην καθιστική ζωή και τη σωματική υγεία. Επιπλέον, είναι επιτακτική η ανάγκη για διατήρηση του σωστού ύπνου αν έχεις στόχο να κρατήσεις την παραγωγικότητά σου σε υψηλά επίπεδα.

Πριν και πάνω από όλα όμως προέχει η διατήρηση της ψυχικής υγείας, η οποία ορισμένες φορές γίνεται ευάλωτη λόγω της διόγκωσης του άγχους και του αισθήματος της απομόνωσης.  Γι’ αυτό και σε περίπτωση που νιώθεις ότι χρειάζεσαι κάποια συμβουλή για να ανακτήσεις τον έλεγχο και να καταπολεμήσεις το συσσωρευμένο άγχος, μη διστάσεις να απευθυνθείς σε έναν ειδικό.

Powered by  doctoranytime. Βρες τον καλύτερο γιατρό για σένα!.

www.doctoranytime.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο