Η ενδυνάμωση των γυναικών προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

«Ο κόσμος όπως είναι σχεδιασμένος από τους άντρες έχει καταστρέψει πολλά πράγματα» δήλωσαν  εκπρόσωποι στην σύνοδο για το κλίμα  Cop26 και τόσο ηγέτες –ιδες  όσο  και  ακτιβιστές-ριες  προειδοποίησαν ότι η κλιματική κρίση δεν πρόκειται να τελειώσει χωρίς την ενδυνάμωση των γυναικών.

Ο γυναίκες και τα κορίτσια υποφέρουν δυσανάλογα από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης καθώς κατά μέσο όρο είναι φτωχότερες, λιγότερο εκπαιδευμένες  και περισσότερο εξαρτημένες από την γεωργία. Σύμφωνα με μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών το 80% των εκτοπισμένων λόγω της κλιματικής κρίσης είναι γυναίκες. Η Angelica Ponce  από την Βολιβία πρόσθεσε  «ο κόσμος χρειάζεται να αρχίσει να σκέφτεται όπως οι γυναίκες. Αν τον είχαν φτιάξει γυναίκες θα είχε τελειώσει η βία κατά των γυναικών και των παιδιών. Θέλουμε να συμμετέχουμε στις αποφάσεις που παίρνονται σε διεθνές επίπεδο για να τελειώσει ο αγώνας της κλιματικής δικαιοσύνης.»

Από τους περίπου 120 ηγέτες που παραβρέθηκαν στην συνάντηση μια  μικρή μειονότητα ήταν γυναίκες  παρατήρησε η  πρωθυπουργός της Σκωτίας Nicola Sturgeon και ζήτησε να εξασφαλίσουμε ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα φεμινιστικό ζήτημα ενώ ο  Alok Sharma , ο άγγλος πρόεδρος της Cop26 είπε στην ομιλία του: «γνωρίζουμε από τις προσπάθειες για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή ότι είναι πιο αποτελεσματικές όταν στον πυρήνα τους συμμετέχουν  οι γυναίκες και τα κορίτσια» και κατέθεσε τις δυσοίωνες αναφορές του ιδρύματος Μαλάλα σύμφωνα με τις οποίες τα γεγονότα που οφείλονται στην κλιματική κρίση θα αποτρέψουν 4 εκατομμύρια κορίτσια στις αναπτυσσόμενες χώρες να τελειώσουν το σχολείο το 2021 και η τάση δείχνει ότι τουλάχιστον 12,5 εκατομμύρια κορίτσια δεν θα το τελειώνουν κάθε χρόνο.

Ο Per Olsson Fridh, σουηδός υπουργός, τόνισε ότι αν και οι γυναίκες δεν είναι οι ρυπαντές αυτού του κόσμου, είναι αυτές που κουβαλούν τις επιπτώσεις στους ώμους τους. Και ότι η μόνη έξυπνη προσέγγιση αυτήν την στιγμή είναι η φεμινιστική αφού χωρίς την οπτική του φύλου χάνουμε πολύτιμη γνώση για την περιβαλλοντική μετάβαση.

 Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi εστίασε και αυτή στην εκπαίδευση: «Αν διοικούσα τον κόσμο το μόνο πράγμα που θα έκανα θα ήταν  να επενδύσω στην εκπαίδευση των γυναικών.  Όταν επιτυγχάνουν οι γυναίκες επιτυγχάνει ο κόσμος». Τέλος αρκετές χώρες όπως ο Καναδάς , η Γερμανία  και άλλες  ανακοίνωσαν κλιματικά project με σκοπό την ισότητα των φύλων. 

Το σίγουρο είναι πως αν οι γυναίκες και οι νέοι-ες που επηρεάζονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή δεν αντιπροσωπεύονται σε πλατφόρμες όπως την COP26, οι ηγέτες δεν θα νιώθουν την  πίεση να δεσμευθούν στους κλιματικούς στόχους.

Πηγή : www.guardian.com

Powered by  She- Society for Help & Empowerment.