Η ταινία της Barbie στα Όσκαρ

Η ταινία της Barbie στα όσκαρ

Μέσα στη λάμψη και τη γοητεία της περιόδου των Όσκαρ, οι συζητήσεις για τις περσινές ταινίες αναπαράγονται παντού. Σίγουρα με το Poor Things και το Openhaimer να σαρώνουν τόσο σε κριτικές όσο και σε βραβεία, ίσως κάποιες ταινίες να έμειναν κάπως παραμελημένες. Για εμάς η ταινία της Barbie ενδεχομένως να χρειαζόταν μια παραπάνω αναγνώριση.

Λίγα λόγια για την ταινία της Barbie

Για όσους δεν έχουν παρακολουθήσει την ταινία, η πλοκή ξεκινάει στον φανταστικό κόσμο της χώρας Barbieland, όπου συνυπάρχουν διαφορετικές εκδοχές των Barbie και των Ken. Την πρωταγωνίστρια Barbie υποδύεται η Margot Robbie, η οποία από την αρχή της ταινίας παλεύει με υπαρξιακές αμφιβολίες.

Η Barbie Απέναντι στην Πραγματικότητα

Η ιδανική βιτρίνα και εικόνα των Barbie διαταράσσεται όταν η πρωταγωνίστρια αναπτύσσει ξαφνικά ασυνήθιστα χαρακτηριστικά, όπως κακή αναπνοή και κυτταρίτιδα, οδηγώντας την σε ένα ταξίδι προσωπικής αμφισβήτησης και αναζήτησης.Με τη συνοδεία του Ken, τον οποίο υποδύεται ο Ryan Gosling, η Barbie αναλαμβάνει να βρει μια λύση για τις ασυνήθιστες ανωμαλίες της.

barbie Στην πορεία της, συναντά διαφορετικούς χαρακτήρες, από περιθωριοποιημένες κούκλες μέχρι επαναστατημένους εφήβους, ο καθένας από τους οποίους προσφέρει μια μοναδική προσθήκη στο ταξίδι της.

Η εναλλαγή του φανταστικού κόσμου με τον πραγματικό, ωθεί τόσο την ηρωίδα όσο και τους θεατές να προβληματιστούν για τα παραδοσιακά στερεότυπα. Η αντίθεση που επικρατεί ανάμεσα στους δύο κόσμους μας αναγκάζει να αμφισβητήσουμε τις συμβατικές αντιλήψεις για την ομορφιά και την τελειότητα. Να αναλογιστούμε τους κοινωνικούς ρόλους που θεωρεί η νόρμα ότι είναι συνυφασμένα με το κάθε φύλο. Προσφέρει, ουσιαστικά μια καυστική κριτική των πατριαρχικών προτύπων και γενικότερα του κόσμου που ζούμε.

Barbie

Πατριαρχικά Πρότυπα και Κοινωνικοί Ρόλοι

Στον πυρήνα της, η ταινία Barbie ενθαρρύνει τους θεατές να επαναπροσδιορίσουν τη θηλυκότητα και την αρρενωπότητα με τους δικούς τους όρους και να αγκαλιάσουν τη διαφορετικότητα και την αυθεντικότητα. Η άρνηση της Barbie να συμμορφωθεί με τις κοινωνικές προσδοκίες λειτουργεί ως ένα ισχυρό μήνυμα ενδυνάμωσης. Προτρέπει το κοινό να αμφισβητήσει τις πατριαρχικές δομές και να υπερασπιστεί την ισότητα. Μέσω της προκλητικής αφήγησης, η ταινία πυροδοτεί συζητήσεις σχετικά με την ανάγκη για μια πιο περιεκτική και δίκαιη κοινωνία.

Εκτός από τα μηνύματα, οι μουσικές επιλογές όχι μόνο σχολιάστηκαν αλλά αποτέλεσαν τάση για αρκετούς μήνες. Το τραγούδι της ταινίας, what was I made for” της Billie Eilish κέρδισε το Best Original Song βραβείο στα Όσκαρ.  Ένα τραγούδι που εξηγεί τις πολυπλοκότητες της πατριαρχικής κοινωνίας. Αποτυπώνει τον καθολικό αγώνα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες καθώς παλεύουν με τις κοινωνικές πιέσεις και τους έμφυλους περιορισμούς που τους επιβάλλονται. Είναι μια ωμή αναπαράσταση του κόσμου και των κοινωνικά «ορθών» ρόλων που οφείλει να έχει μια γυναίκα.

«I am Kenough»

Φυσικά, το τραγούδι αφιερωμένο στον Ken γνώρισε ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία. Η viral φράση «I am Kenough» επικρατεί τόσο στο διαδίκτυο όσο και σε μπλουζάκια σε εμπορικά καταστήματα. Οι στίχοι αναφέρονται στις επιπτώσεις που επιφέρει η πατριαρχία και στο ανδρικό φύλο. Τις δυσκολίες συναισθηματικής έκφρασης και τα «ταμπού» γύρω από τον ανδρισμό και τον «τέλειο άνδρα».

Δημιουργεί τη λανθασμένη εντύπωση πως η ευαλωτότητα για τους άνδρες είναι δείγμα κατωτερότητας, αδυναμίας και ντροπής. Είναι ένα τραγούδι που σίγουρα αξίζει να σχολιαστεί και να διεγείρει προβληματισμό, αλλά είναι η βασική ουσία της ταινίας; Είναι το πρώτο πράγμα στο οποίο αξίζει να αναφερθούμε

Η Κοινωνική Επίδραση της Ταινίας Barbie

Η ταινία Barbie μεταφέρει ένα ισχυρό μήνυμα για την ανισότητα των φύλων, αναδεικνύοντας τον αγώνα που δίνουν οι γυναίκες για αναγνώριση και ίσες ευκαιρίες. Παρά την έμφαση που δίνει η ταινία στην ενδυνάμωση των γυναικείων χαρακτήρων, το reality check έρχεται με την αναπάντεχη κατάκτηση του βραβείου Critics’ Choice για ένα τραγούδι για τον Ken. Η μόνη βράβευση που είχε λάβει η ταινία, πριν τα Όσκαρ, αφορούσε τον ανδρικό χαρακτήρα. Διαπιστώνουμε, λοιπόν τη συνεχή επικράτηση της ανδρικής κυριαρχίας στην κοινωνία, ακυρώνοντας το μήνυμα της ταινίας για την ισότητα των φύλων.

Επιπλέον, θίγει πολλαπλά ζητήματα αναφορικά με τη γυναίκα. Αγγίζει απόψεις για το σώμα της, τις ιδιότητές της, την αυτονομία, τη σεξουαλικότητά της. Τα στερεότυπα και τις δυσκολίες με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη από τον οικογενειακό μέχρι και επαγγελματικό/κοινωνικό περίγυρό της. Θέματα που θα έπρεπε να αποτελέσουν τον κύριο λόγο αναγνώρισης της ταινίας και όμως βραβεύτηκε το τραγούδι του ανδρικού ρόλου.

What was I made for?

Ακόμα και στα βραβεία Όσκαρ, οι συζητήσεις κινήθηκαν γύρω από την εκτέλεση τουI am just Ken”. Ενδεχομένως, εκείνη τη στιγμή η Barbie να αναρωτήθηκε “What was I made for”. Ίσως και η ίδια η Margot Robbie.

Όσο κι αν λατρεύουμε τον αγαπημένο Ryan Gosling, η Barbie είναι μια ταινία που αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα. Είναι μια κυνική υπενθύμιση πως ακόμη και σε μια ταινία, η οποία περιστρέφεται γύρω από μια γυναίκα, η ηρωίδα ξεχνιέται. Πολλές φορές, όσο κι αν φωνάξουμε, προσπαθήσουμε, παλέψουμε η κοινωνία στην οποία ζούμε θα υποβαθμίσει την αξία μας.

Οπότε ναι, πρέπει να αναρωτηθούμε τον λόγο που έχουμε δημιουργηθεί. Απέναντι στις πατριαρχικές δομές και τα κοινωνικά πρότυπα που υπαγορεύουν εδώ και καιρό ρόλους και περιορισμούς, υπάρχει η δυναμική για αλλαγή. Μια αλλαγή που ξεκινάει από τον καθένα μας ξεχωριστά.

Αρθρογράφος: Κατερίνα Φαΐλι

Επιμέλεια Άρθρου: Σοφία Διαλιάτση

Πρόσφατα Άρθρα

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο