Η ιστορία της Μακένζι Σκοτ Μπέζος  

Η Μακένζι Σκοτ Μπέζος ήταν ανέκαθεν και πάνω από όλα συγγραφέας. Έτσι από μικρή ήξερε καλά δύο πράγματα. Πρώτον πως τα κλισέ είναι πολύτιμα καθώς συμπυκνώνουν την σοφία του λαού και των περισσοτέρων. Δεύτερον, πως το μυστήριο γύρω από έναν άνθρωπο είναι πολύ πιο εκκωφαντικό από την ίδια του την παρουσία. Και τα δύο αυτά τα έκανε πράξη. Έτσι, η Μακένζι αφενός ήταν η σύζυγος του διάσημου Τζεφ Μπέζος της Amazon και οι πλάτες της έχουν σηκώσει για χρόνια τον κολοσσό αυτό. Από την άλλη, είναι αρκετά δύσκολο να βρεις λεπτομέρειες για την ίδια και την ζωή της. 

Όταν οι στόχοι είναι κλισέ και ανήκουν σε μία συγγραφέα.

Όμως η Μακένζι Σκοτ Μπέζος είχε στόχο. Από πολύ μικρή. Είχε στόχο να πετύχει, να ξεχωρίσει, να μιλήσει μέσα από τα έργα της και όχι με τον προφορικό λόγο ή την παρουσία και το όνομά της. Θα μπορούσε κανείς να την πει παιδί θαύμα, αφού μόνο ένα παιδί θαύμα θα μπορούσε να γράψει στα έξι του χρόνια ένα ολοκληρωμένο βιβλίο 142 (!) σελίδων. Η ίδια όμως, επέλεξε απλά να πει: Μα γιατί να μην το γράψω;. Αφού είμαι συγγραφέας. Οι γονείς της επέλεξαν, αντί να την αντιμετωπίσουν ως παιδί θαύμα, να τη στείλουν να φοιτήσει στα καλύτερα σχολεία και Πανεπιστήμια. Ενδεικτικά στο οικοτροφείο του Κονέκτικατ, στο Κέμπριτζ, στο Πρίνστον και να κάνει την διατριβή της στην Αγγλική γλώσσα με μέντορα τον βραβευμένο συγγραφέα Τόνι Μόρρισον. 

Tι συμβαίνει όταν μια επιτυχημένη και χαρισματική γυναίκα ζει μαζί με έναν χαρισματικό άντρα

Η Μακένζι από εκεί και πέρα έζησε έχοντας ως στόχο να βιώσει το μυθιστόρημα που ήθελε στην ίδια της την ζωή.  Όσο εργάζεται στο hedge fund D.E. Shaw, γνωρίζει τον Τζεφ Μπέζος, και τον ερωτεύεται. Την ερωτεύεται και εκείνος και όταν της ανακοινώνει πως θα παραιτηθεί για να ιδρύσει την Amazon όπως ακριβώς την είχε οραματιστεί, εκείνη χτυπά τα χέρια της από χαρά, γιατί στο μυθιστόρημα της ζωής της, ένα τέτοιο ρίσκο και ένας τέτοιος στόχος είναι η απόλυτη ανατροπή που θέλει. Θα σταθεί δίπλα του με τα πτυχία της φυλαγμένα στο σπίτι, χωρίς ιδιοτροπίες, χωρίς κούραση, χωρίς παράπονα.

Αναλαμβάνει τα λογιστικά της εταιρίας ζώντας για πολλές ώρες την ημέρα σε ένα μικρό χώρο. Όπου κάθε τρεις και λίγο της διέκοπτε τη σκέψη ο ήχος του φούρνου μικροκυμάτων ο οποίος λόγω έλλειψης χώρου ήταν δίπλα της και δούλευε ασταμάτητα ταΐζοντας τους υπαλλήλους. Κατόπιν, συνεχίζει την βραδινή βάρδια στην αποθήκη όπου έβγαινε ραντεβού με τον Τζεφ πακετάροντας παραγγελίες….

Η συγγραφέας και επιχειρηματίας Μακένζι Σκοτ Μπέζος

Η Μακένζι έμεινε και γιγάντωσε την Amazon μαζί με τον Τζεφ Μπέζος μέχρι που πέτυχε τον στόχο της. Έβαλαν την εταιρία στο χρηματιστήριο. Και τότε η Μακένζι ως γνήσια συγγραφέας άλλαξε κεφάλαιο.  Άφησε τον άντρα της στο τιμόνι της Amazon και εκείνη έκανε μία ακόμη ανατροπή. Άρχισε να γράφει και να εκδίδει βιβλία που γνώρισαν μεγάλη απήχηση. 

Η μισή Amazon είναι η Μακένζι. Επιπλέον τον μισό της πλούτο τον προσφέρει σε φιλανθρωπίες. Οι στόχοι της ήταν από πάντα δύο και για πάντα ξεκάθαροι. Ένα αγαπημένο κλισέ που λέει πως πίσω από ένα μεγάλο άντρα πάντα υπάρχει μια σπουδαία γυναίκα. Τον πέτυχε. 

Το μυστήριο γύρω από έναν άνθρωπο ενισχύει την επιτυχία του και την αποδοχή του. Τον πέτυχε. 

Πόσο μάλλον τώρα τελευταία, όπου μετά το διαζύγιο της με τον ιδρυτή της Amazon του οποίου δεν έγιναν ποτέ γνωστές οι λεπτομέρειες  πέραν του ότι η Μακένζι πήρε το 25% των μετοχών της εταιρίας, η Μακένζι με μία πολύ ιδιαίτερη κίνηση συμπύκνωσε τους στόχους της και έκανε αυτό που πάντα ήθελε και επιδίωκε. 

Συστήθηκε ως η σύζυγος του νέου άντρα της του Νταν, καθηγητή σχολείου με την εξής (κατά τη γνώμη μου) πανέξυπνη και γοητευτική κίνηση. Επίσης άλλαξε το βιογραφικό της στην Amazon ως εξής: 

«Ζει στο Σιάτλ με τα τέσσερα παιδιά της και τον σύζυγο της Νταν». 

Η Μακένζι πέτυχε τους στόχους της. Οι στόχοι της ήταν απλοί, κλισέ και ξεκάθαροι. 

Που το κακό; Δεν είναι αυτό ένα τέλειο βιογραφικό να το έχει κανείς στην Amazon, στην οποία παρεμπιπτόντως μπορεί να του ανήκει και το 25% ;    ☺

Μετάβαση στο περιεχόμενο