Η Νέα Χρονιά σηματοδοτεί για πολλούς/ες από εμάς νέα ξεκινήματα, και επαναπροσδιορισμό στόχων. Κάθε χρόνο, καθώς πλησιάζει το τέλος του, οι περισσότεροι/ες κάνουμε έναν μικρό απολογισμό και σκεφτόμαστε τι καταφέραμε να πετύχουμε μέχρι στιγμής, τοποθετώντας παράλληλα τον πήχη για τη νέα χρονιά πιο ψηλά, με την ελπίδα να τον κατακτήσουμε ή και να τον ξεπεράσουμε!

Πολλές φορές, τα βήματα της αλλαγής, δεν πραγματοποιούνται ή στην πορεία αυτής της διαδρομής μένουν στα μισά. Αυτό όμως, δε θα πρέπει να μας κόβει τα φτερά ή να θέλουμε να τα παρατήσουμε. Φέτος όμως, είναι η στιγμή μας, θα το πάμε μέχρι τέλους!

Αρχικά, για να πετύχουμε τους στόχους μας, πρέπει να είναι για εμάς ιδιαίτερα συγκεκριμένοι, υλοποιήσιμοι και στοχευμένοι. Να γνωρίζουμε τον τρόπο υλοποίησης τους, ώστε κάθε προσπάθεια που κάνουμε να έχει νόημα. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουμε και να αποδεχόμαστε τα όρια μας. Να επιθυμούμε βαθύτατα την κατάκτηση τους, διαφορετικά ίσως και να μην τα καταφέρουμε. Θέστε έναν στόχο που να είναι πραγματικά σημαντικός για εσάς. 

Θα πρέπει να αναρωτηθούμε και να απαντήσουμε σε εμάς τους ίδιους:


1. Τι καταφέραμε το 2021, τι στόχους είχαμε το 2021 και πόσους από αυτούς πετύχαμε τελικά; 

2. Τι μάθαμε μετά από όλη αυτή τη διαδρομή, ώστε να το εφαρμόσουμε το 2022; 

3. Τι είναι αυτά που κρατάμε τη νέα χρονιά από την προηγούμενη και τι θα αλλάξουμε, προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας;
4. θέλαμε περισσότερο από τη νέα χρονιά;

Έπειτα μπορούμε να ακολουθήσουμε τα εξής βήματα


Να θέτουμε πάντοτε ρεαλιστικούς στόχους


Μπορούμε για αρχή να καταγράψουμε όλα όσα επιθυμούμε να κάνουμε τη νέα χρονιά τόσο σε προσωπικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο και να τα μεταφέρουμε σε χαρτάκια, τοποθετώντας τα σε ένα εμφανές σημείο στο χώρο μας. Έτσι, θα καταφέρουμε να υπενθυμίζουμε κάθε μέρα στον εαυτό μας την επιθυμία μας και θα κάνουμε ίσως ένα βήμα τη φορά προς την επίτευξή της. 

Ένας τρόπος για να βλέπουμε την πρόοδό μας με την πάροδο του έτους είναι να την καταγράφουμε. Και αυτό, γιατί, η διαδικασία εκείνη, περιλαμβάνει μέσα της τη δύναμη της ικανοποίησης, προσφέροντας το κίνητρο και το κουράγιο να συνεχίσουμε να κάνουμε αργά αλλά σταθερά βήματα προς την αλλαγή. Κάθε φορά, που κατορθώνουμε έναν στόχο, το σβήνουμε από τη λίστα μας, λοιπόν! Και να μη ξεχνάμε ποτέ, ότι πρέπει να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας, γιατί κάθε μέρα φτάνουμε όλο και πιο κοντά στον τελικό σκοπό.

Να ιεραρχήσουμε τους στόχους μας


Καλό είναι να θέσουμε ένα χρονοδιάγραμμα κατά τη διάρκεια του έτους, έτσι ώστε να έχουμε επίγνωση της κατάστασης και της εξέλιξής μας και να μπορούμε να ανατροφοδοτούμε τον εαυτό μας κάθε στιγμή που νιώθουμε πως έχουμε χάσει ίσως τον δρόμο μας!

Κάνουμε αλλαγές εάν είναι αναγκαίο


Με την πάροδο του χρόνου, υπάρχει περίπτωση να αναθεωρήσουμε για πολλά από τα θέλω μας και τους στόχους μας. Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν μέρες που μπορεί να απέχουμε ή να μην έχουμε την δύναμη και την όρεξη να το πραγματοποιήσουμε. Ας μην αγχωνόμαστε, είναι εντάξει να συμβεί και αυτό. Το μυστικό είναι να ξεκινήσεις από την αρχή, θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους και δημιουργώντας ένα πρόγραμμα για την υλοποίησή του.Ενδυναμωνόμαστε και νιώθουμε δυνατοί/ες


Μοιραζόμαστε την εμπειρία μας με ανθρώπους που νιώθουμε κοντά μας, τα οποία θα μας στηρίξουν και θα μας ακούσουν πραγματικά. Μπορούμε να ενταχθούμε σε μια ομάδα υποστήριξης και έτσι να ξεκινήσουμε μια καινούργια συνήθεια στην καθημερινότητά μας. Αυτές οι πρακτικές θα μπορούσαν να βοηθήσουν την προσπάθειά μας προς την αλλαγή, μετατρέποντάς την σε λιγότερο “τρομακτική” και δύσκολη.


Δίνουμε χρόνο σε εμάς


Κάθε αλλαγή στη ζωή μας, χρειάζεται χρόνο για να καταφέρει να εδραιωθεί. Ας αφήσουμε τον χρόνο να κυλήσει και ας αφοσιωθούμε σε αυτή τη νέα κατάσταση της ζωής μας. Κάθε αλλαγή έρχεται τη στιγμή που είμαστε έτοιμοι/ες να την υποδεχτούμε. 

Κατά τη διάρκεια του χρόνου, σίγουρα θα απογοητευτούμε αρκετές φορές από τα εμπόδια που πιθανόν να συναντάμε στην πορεία μας. Ωστόσο, οφείλουμε να οραματιζόμαστε τον εαυτό μας, κατακτώντας την κορυφή και παράλληλα βιώνοντας όλα αυτά τα συναισθήματα χαράς και ανακούφισης.
Η εμπειρία που θα αποκομίσουμε από αυτό το ταξίδι, θα μας ωθήσει να βρούμε τη διάθεση να προχωρήσουμε πιο πέρα και να τολμήσουμε αλλαγές που μέχρι στιγμής φοβόμασταν να αγγίξουμε.

Μετάβαση στο περιεχόμενο