Νέλλυ Κονταξή: «Είμαστε σε μία κοινωνία που μπορούμε όλοι μας να υλοποιήσουμε τα πάντα.»

Πόσες ιδέες «σκαρφίζεται» ο μέσος ανθρώπινος νους σε όλη του τη ζωή; Θα μπορούσαμε να πούμε ΆΠΕΙΡΕΣ! Και πόσες από αυτές γίνονται πράξη; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα μάλλον δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική… Η Νέλλυ Κονταξή, όμως, θεωρείται η εξαίρεση!
Η Νέλλυ Κονταξή γνώρισε το Women Do Business μέσω του τρίμηνου προγράμματος γυναικείας επιχειρηματικότητας, το οποίο, όχι μόνο ολοκλήρωσε με επιτυχία, αλλά και όσες γνώσεις και εφόδια αποκόμισε από αυτό, τα χρησιμοποίησε επιτυχώς στη δική της ιδέα, στο Mind the Minds. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, μας μίλησε για τον οργανισμό αυτό, τα κίνητρα που την οδήγησαν στην υλοποίηση της ιδέας της, καθώς και για την εμπειρία της με το Women Do Business.
Θα ήθελες να μας πεις μερικά πράγματα για σένα; Με τι ασχολείσαι;
Νέλλυ Κονταξή.: Τα τελευταία χρόνια απασχολούμαι στον χώρο του τουρισμού. Δουλεύω ως client services manager σε μια τουριστική εταιρία, την Definitely Greece, η οποία έχει έδρα στην Ουγγαρία, και φέρνουμε κόσμο στην Ελλάδα, κυρίως από Αμερική, Νέα Ζηλανδία, Φιλιππίνες και Ωκεανία γενικότερα.
Αποτελείς την ιδρύτρια του Mind the Minds. Τι ακριβώς είναι το Mind the Minds, πως ξεκίνησε και ποιος είναι ο σκοπός του;
Η Mind the Minds δημιουργήθηκε περίπου πριν από ενάμιση χρόνο, στα πλαίσια ενός τρίμηνου προγράμματος που έκανα τότε, για το οποίο έπρεπε να υλοποιήσω ένα project. Εκεί μου ήρθε η ιδέα των Ελλήνων εφευρετών, οι οποίοι δεν έχουν υποστήριξη στην πορεία τους προς την πραγματοποίηση μιας ιδέας. Δημιούργησα τον Οργανισμό, με σκοπό να αναδείξει τους σύγχρονους Έλληνες εφευρέτες και να τους φέρει σε επαφή με την αγορά, δηλαδή, με τους Έλληνες επιχειρηματίες και τους επιχειρηματίες από το εξωτερικό. Σε όλα τα βήματα, δηλαδή, από την αρχή που ένας εφευρέτης συλλαμβάνει μια ιδέα μέχρι να υλοποιήσει αυτήν την ιδέα και να την «κατοχυρώσει». Να πάει, δηλαδή, στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πατέντας ή στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας στην Ελλάδα και να πει πως αυτή η πατέντα του ανήκει και είναι δική του, ότι ανήκει σε Έλληνα εφευρέτη. Σε όλη αυτήν την διαδικασία, εμείς βοηθάμε αυτόν τον άνθρωπο να έχει μια υποστήριξη και μια διευκόλυνση ουσιαστικά.
Τι είδους εφευρέτες και ευρεσιτέχνες αναδεικνύονται συνήθως μέσω του Mind the Minds και με ποιους τρόπους;
Είναι ένα pot-pourri από όλους τους τομείς. Υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται με το διάστημα, με απλά πατίνια ή ακόμα και με κατασκευές που αφορούν ανθρώπους με ειδικές ικανότητες. Κάποιοι άλλοι ασχολούνται με καινοτομίες στον χώρο της φυσικής, της ιατρικής, της οδοντοτεχνικής ή και με άλλα προϊόντα, όπως η φρέσκια σπιρουλίνα.
Η ανάδειξη αυτών πραγματοποιείται, πρώτα από όλα, μέσω events. Από τη στιγμή που ξέρουμε πως κάποιος άνθρωπος είναι εφευρέτης, πως έχει, δηλαδή, μια καινοτομία πάνω σε έναν τομέα, ερχόμαστε σε επαφή μαζί του, βλέπουμε σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ιδέα του , μέχρι που έχει προχωρήσει και αν το έχει πραγματοποιήσει ή αν δεν έχει τα κονδύλια, για να το πραγματοποιήσει και έπειτα, δημιουργούμε μία συμβουλευτική καθοδήγηση. Δημιουργούμε, δηλαδή, κάποιες συναντήσεις, για να μπορέσουμε να διακρίνουμε το στάδιο, στο οποίο βρίσκεται.
Από την στιγμή που το διακρίνουμε αυτό, είναι πιο εύκολο να τον αναδείξουμε. Αυτό συμβαίνει, είτε μέσω ενός event, στο οποίο θα είναι καλεσμένος μας, είτε τον προσκαλέσαμε στην ημερίδα που είχαμε κάνει στις 22/1 στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, είτε θα τον καλέσουμε στις επόμενες ημερίδες που θα πραγματοποιήσουμε. Θα τον φέρουμε σε επαφή με επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται για την εφεύρεσή του ή την ευρεσιτεχνία του και θα τον καθοδηγήσουμε ως προς τα βήματα που πρέπει να κάνει για χρηματοδότηση, είτε αυτά είναι ευρωπαϊκά προγράμματα, είτε αυτά είναι χρηματοδότηση από επιχειρηματίες που στηρίζουν αυτήν την ιδέα.
Ακόμα και η Mind the Minds μπορεί να στηρίξει μία ιδέα, εάν και εφόσον δούμε ότι αυτό, με το οποίο ασχολούνται, είναι κάτι που μας εμπνέει. Μέχρι τώρα, το Mind the Minds είναι σχεδόν αυτοχρηματοδοτούμενο ως project, έχουμε τη στήριξη του Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας και έχουμε και μικρές χρηματοδοτήσεις από άλλους φορείς. Έχουμε φιλοξενηθεί,όπου έχουμε κάνει events και δράσεις, από ξενοδοχεία,από εστιατόρια… Έχουμε μικροχορηγούς. Δεν έχουμε αυτήν την στιγμή έναν χορηγό που να στηρίζει εξ ολοκλήρου την Mind the Minds.
Ποια ήταν τα κίνητρα που σε οδήγησαν στην υλοποίηση της ιδέας αυτής;
Εγώ,γενικά,έχω επαφή με Έλληνες εφευρέτες, έχω φίλους εφευρέτες και αυτό που διαπίστωνα κάθε φορά προτού ασχοληθώ με τον τουρισμό, ήταν ότι,όταν δούλευα στην βιομηχανία, έβλεπα πως ο Έλληνας συνεχώς έφτιαχνε πατέντες. Είναι μια λέξη που την έχουμε ακούσει όλοι. Τι σημαίνει, όμως, η λέξη «πατέντα»; Σημαίνει μία «καινοτομία» . Εκεί που υπάρχει μία δυσκολία, ο Έλληνας δημιουργεί μία πατέντα, με σκοπό να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα. Έτσι, λοιπόν, έχοντας τέτοιους ανθρώπους γύρω μου, οι οποίοι έδιναν λύση σε προβλήματα, κάποια εκ των οποίων ήταν πολύ σοβαρά, μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα κι άλλων ανθρώπων και την βιομηχανίας γενικότερα.
Όμως,αυτό δε γινόταν γνωστό. Δεν μπορούσε κάποιος να γνωρίζει ότι ο τάδε μπορεί να δώσει λύση σε συγκεκριμένο πρόβλημα, γιατί το πραγματοποιούσε μέσα σε έναν συγκεκριμένο χώρο, μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Αυτό δε γινόταν, λοιπόν, ευρέως γνωστό. Πρώτη σκέψη ήταν αυτή. Δεύτερη σκέψη ήταν ότι κάποιοι από τους ανθρώπους που γνώριζα είχαν προσπαθήσει να κατοχυρώσουν αυτήν την πατέντα ,ότι αυτό το έργο τους ανήκει πνευματικά, πηγαίνοντας στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας ή καταφεύγοντας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πατέντας. Όσοι το είχαν προσπαθήσει ,είχαν βρει μεγάλα εμπόδια στην δρόμο τους. Γιατί το δύσκολο δεν είναι να το κατοχυρώσεις, αλλά το να είχες τη γνώση πριν από μερικά χρόνια, ώστε να φτάσεις να κατοχυρώσεις αυτό που έχεις υλοποιήσει. Έτσι, λοιπόν, διέκρινα ότι υπήρχε ένα «κενό».
Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας
Οι άνθρωποι δεν είχαν πρόσβαση σε αυτήν τη γνώση ή δεν είχαν άμεση πρόσβαση. Δεν ήξεραν το πώς να φτάσουν στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας ,παρότι ο Οργανισμός είναι προσβάσιμος και οι άνθρωποι εκεί είναι «ανοιχτοί» στο να ενημερώσουν. Παρόλα αυτά, ο απλός άνθρωπος είχε στο μυαλό του κάτι ογκώδες και νεφελώδες, όσον αφορά τον Οργανισμό αυτόν κι έτσι, δεν έφτανε μέχρι εκεί. Όσοι έφτασαν να κατοχυρώσουν και ολοκλήρωσαν τη διαδικασία, στις περισσότερες των περιπτώσεων απογοητεύτηκαν και έβαλαν αυτήν την ιδέα στο «συρτάρι», χωρίς να μπορέσουν να την εμπορευματοποιήσουν, να έρθουν, δηλαδή, σε επαφή με Έλληνες επιχειρηματίες ή επιχειρηματίες του εξωτερικού και να βγάλουν λεφτά. Έχοντας, λοιπόν, όλο αυτό το «σκηνικό» μέσα στο μυαλό μου, είπα πως θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας φορέας που να βοηθάει τον Έλληνα εφευρέτη, από το στάδιο της σύλληψης αυτής του της ιδέας μέχρι τη στιγμή που αυτή η ιδέα βγαίνει στην αγορά και πουλιέται.
Σε τι βαθμό παίζουν ρόλο η οικονομική κατάσταση και το γνωστικό υπόβαθρό; Έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση και της δικής σου ιδέας;
Σαφώς και παίζουν ρόλο. Αυτήν τη στιγμή έρχεται στο μυαλό μου ένας συγκεκριμένος εφευρέτης μας, ο Γιώργος Λιγνός, ο οποίος κάνει παραγωγή φρέσκιας σπιρουλίνας. Για να μπορέσει να παράγει αυτό το προϊόν, έπρεπε να κάνει πειράματα,ώστε να δει,εάν «στέκει» η ιδέα του και ότι μπορεί να υλοποιηθεί. Αν αυτό που έχει στο μυαλό του, είναι και κάτι εφαρμόσιμο. Για να μπορέσει, λοιπόν, να κάνει αυτά τα πειράματα, χρειαζόταν εξοπλισμό. Αυτός ο εξοπλισμός έπρεπε να πληρωθεί ,είτε από τον ίδιο, είτε από κάποιον χρηματοδότη. Η πρώτη επιλογή δε γινόταν,καθώς δεν είχε την οικονομική δυνατότητα, ώστε να στηρίξει τα πειράματα του. Παρόλα αυτά, η ιδέα ήταν στο κεφάλι του πολύ δυνατή και ήξερες πως είναι υλοποιήσιμη και πρωτοποριακή στην Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει παραγωγή φρέσκιας σπιρουλίνας εδώ. Για αυτό κατέφυγε σε διάφορα funds και προγράμματα και στο τέλος, χρηματοδοτήθηκε από ένα από αυτά.
Για αυτόν τον λόγο, θεωρώ πως η οικονομική κατάσταση είναι πάρα πολύ σημαντική και είναι ένας παράγοντας που εκ των πραγμάτων είναι καθοριστικός. Όσον αφορά το γνωστικό υπόβαθρο,σε πάρα πολλές περιπτώσεις, εμείς οι άνθρωποι ξέρουμε πως έχουμε ιδέες, αλλά μας λείπει η επιστημονική κατάρτιση. Παρόλα αυτά, αρκεί αυτό το τριβόλι που μπαίνει μέσα στο μυαλό μας να αρχίζει να αναμοχλεύει όλα τα κύτταρα μας με τη φράση «κι όμως γίνεται», ακόμα κι αν δεν ξέρουμε το πως.
Mind the Minds
Όταν ξεκίνησα την Mind the Minds, σκεφτόμουν πως υπάρχουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που είναι εφευρέτες, που προσπαθούν να κατοχυρώσουν την ιδέα τους, ποια είναι τα βήματα και ποια είναι η δυσκολία που αντιμετωπίζουν. Το γνωρίζω ότι υπάρχει όλο αυτό. Γνωρίζω πως μπορεί να δημιουργηθεί ένας οργανισμός που μπορεί να τους βοηθήσει και γιατί άλλωστε να μην μπορεί; Αλλά ποιοι είναι οι άνθρωποι που θα βοηθήσει; Εγώ ξέρω ότι υπάρχει «κενό» εκεί, αλλά μπορώ να τους βοηθήσω; Η απάντηση είναι πως δεν μπορώ σε όλο το φάσμα να τους βοηθήσω. Γιατί; Γιατί δεν έχω την επιστημονική κατάρτιση. Γιατί δεν ξέρω πως κατοχυρώνεται μια ιδέα. Γιατί δεν ξέρω σε ποιο στάδιο βρίσκει δυσκολίες. Βρίσκω, λοιπόν, έναν άνθρωπο που να έχει την επιστημονική κατάρτιση και αυτός είναι ο συνάδελφος μου, ο Γιάννης Σκουληκάρης, ο οποίος είναι πρώην Διευθυντής στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πατέντας. Του επικοινωνώ την ιδέα μου, εμπνέεται ο Γιάννης από αυτήν και συντάσσεται μαζί μου στο όραμα της Mind the Minds και έτσι καλύπτουμε αυτό που λέγεται «επιστημονική κατάρτιση». Άρα χρειάζεται οπωσδήποτε κι αυτή.
Πέρα από την οικονομική κατάσταση και την επιστημονική κατάρτιση, ποια πιστεύεις ότι είναι τα συστατικά στοιχεία εκείνα που κάνουν μία ιδέα πράξη και ποιες οι δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν;
Δύο είναι οι λέξεις: υπομονή και επιμονή. Αν δεν έχεις υπομονή, δεν καταφέρνεις τίποτα. Και «επιμονή» σημαίνει ότι πιστεύεις σε αυτό που κάνεις. Αν για κάποιον λόγο στην πορεία χάσεις την πίστη σου, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να υλοποιήσεις κάποια ιδέα. Ακόμα, ο κανόνας είναι πως θα υπάρχουν δυσκολίες.Θα θυμάμαι πάντα, σε όλη μου τη ζωή, μία συνέντευξη του Παύλου Ευμορφίδη που έχει την COCO-MAT και έλεγε πως, όταν είχε στήσει το εργοστάσιο στην Ξάνθη,είχε φέρει,αν το θυμάμαι καλά και δεν παρερμηνεύω τα λόγια του, τα τελειότερα μηχανήματα στον κόσμο και «έκλαιγε», γιατί δεν ήξερε πως να τα χρησιμοποιήσει. Είχε δημιουργήσει μία οικονομική κατάσταση, είχε τον απαραίτητο εξοπλισμό και τι έπρεπε εκείνη την στιγμή να κάνει; Να έχει επιμονή, υπομονή και γνώση,για να προχωρήσει. Εκείνη τη στιγμή θα μπορούσε να πει πως τα παρατάει, πως εγκαταλείπει και δεν μπορεί άλλο, αλλά δεν το έκανε. Αυτός ο άνθρωπος στάθηκε μέρα νύχτα πάνω από τα μηχανήματα. Και ακόμα κι αν έχεις τη γνώση, αλλά δεν επιμείνεις, αυτό θα σε εγκαταλείψει.
Σε τι βαθμό θεωρείς πως είναι δύσκολο για μια σύγχρονη Ελληνίδα να ξεκινήσει μία νέα επιχείρηση στην Ελλάδα; Εν έτη 2022, πιστεύεις πως υπάρχουν ακόμα στερεότυπα σε αυτόν τον τομέα;
Όχι, δεν το πιστεύω. Θεωρώ πως είμαστε σε μία κοινωνία που μπορούμε όλοι μας να υλοποιήσουμε τα πάντα. Τα στερεότυπα τα βάζουμε μόνοι μας. Εγώ είμαι γυναίκα, εσύ είσαι μικρή… Οι «ταμπέλες» μπαίνουν από εμάς τους ίδιους. Ακόμα κι αν υπάρχουν στερεότυπα,«σπάνε», όταν κάποιος δει ότι είσαι σοβαρός και ότι έχεις γνώση, επιμονή και υπομονή. Δε νομίζω πως για μια γυναίκα είναι δύσκολο.
Έχεις δεχθεί υποστήριξη από γυναίκες του ίδιου χώρου με εσάς, ουσιαστικά αυτό που λέμε «women supporting women”;
Από το Women Do Business! Από την πρώτη στιγμή βρήκα αναγνώριση, υποστήριξη,συμβουλευτική και προσωπική επαφή και κυρίως έγνοια. Αυτό κρατάω από αυτό το τρίμηνο πρόγραμμα του Women Do Business. Ότι έχει απίστευτη έγνοια για τις γυναίκες που υποστηρίζει. Είναι ένας οργανισμός που διακατέχεται από σοβαρότητα.
Πέραν ,όμως ,από την στήριξη του Women Do Business,έχω δεχτεί στήριξη και από τις συναδέλφους μου στο Mind the Minds, οι οποίες εμπνεύστηκαν από την πρώτη στιγμή που τους μίλησα και είναι μαζί μου αμισθί. Βοηθούν και υποστηρίζουν το έργο της Mind the Minds με πολύ προσωπικό χρόνο,χρήμα και γνώση.
Ως μία γυναίκα που ολοκλήρωσε το 3μηνο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας του Women Do Business, πως θα περιέγραφες την εμπειρία σου; Τι αποκόμισες από αυτό;
Αυτό που είδα έντονα είναι ότι το Women Do Business δημιουργεί μία κοιτίδα, στην οποία γυναίκες από όλα τα γνωστικά επίπεδα έρχονται και «βρίσκονται». Το να «βρεθείς» σήμερα δεν είναι τόσο εύκολο, όσο νομίζουμε. Το να μπορέσεις να πεις την ιδέα σου χωρίς ενδοιασμούς και χωρίς να σκεφτείς ότι ο άλλος μπορεί να την κοροϊδεύσει είναι κάτι ακόμα που μου άρεσε πολύ στην ομάδα που δημιουργήθηκε. Μπαίνοντας , δηλαδή, κάθε φορά στο πρόγραμμα, έβλεπα γυναίκες που είχαν πάρα πολλά να δώσουν, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο. Και έμπαιναν με αυθορμητισμό και με μια γνήσια, θα έλεγα, διάθεση για δημιουργία! Όλες λάμβαναν υποστήριξη και αυτήν ήθελαν να γυρίσουν πίσω! Αυτό εμένα μου «έδωσε φτερά»! Βρισκόμουν σε ένα πρόγραμμα, στο οποίο μπορούσα να υποστηρίζομαι, να γνωρίζω γυναίκες και κάθε φορά ο λόγος τους να αποτελεί έναυσμα για κάτι νέο που έκανα εγώ μέσα στην Mind the Minds.
Πέραν του Women Do Business, έχουν υπάρξει γενικότερα άνθρωποι ή φορείς που σε βοήθησαν στο όραμα σου; Kι αν ναι, με ποιον τρόπο;
Θα έλεγα ότι όλοι οι άνθρωποι που έχει γνωρίσει η Mind the Minds,είτε αυτοί είναι φορείς και οργανισμοί, είτε αυτοί είναι μεμονωμένοι άνθρωποι, έχουν προσθέσει αξία σε εμάς τους ίδιους που υλοποιούμε αυτό το project. Δεν μπορώ τώρα να θυμηθώ μεμονωμένα άτομα. Θα πω μόνο για τους τέσσερις ομιλητές που είχαμε στην ημερίδα μας στο Ευγενίδειο ίδρυμα και για τους δέκα εφευρέτες μας, οι οποίοι στάθηκαν με πολύτιμο τρόπο δίπλα μας και μας υποστήριξαν σε αυτό το έργο. Δηλαδή,πίστεψαν σε εμάς, πίστεψαν στο ότι μπορούν να αναδειχθούν, πίστεψαν στο ότι μπορούμε να τους δώσουμε πολύτιμη γνώση, πίστεψαν ότι καλύπτουμε ένα «κενό». Μας άκουσαν,μας είδαν,ήρθαν, μίλησαν για τους εαυτούς τους. Το να εκθέσεις τον εαυτό σου μέσα από έναν φορέα, δεν είναι εύκολο. Πρέπει να τον εμπιστευτείς πρώτα.
Άρα,θεωρώ ότι έχουμε υποστηριχθεί από πολλά μέλη της κοινότητας μας,από τους ομιλητές μας,από τους περιφερειάρχες,από τους οργανισμούς,από τους μικρούς χορηγούς που έχουμε που πιστεύω πως αν μπορούσαν να βοηθήσουν περισσότερο, σίγουρα θα το έκαναν.
Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι του Mind the Minds και οι δικές σου προσωπικές φιλοδοξίες;
Μέσα από τις δράσεις μας, δημιουργείται και αναπτύσσεται καθημερινά η «Κοινότητα των Ελλήνων Εφευρετών». Αυτή η κοινότητα μεγαλώνει και παύει να είναι μόνο κοινότητα της Ελλάδας. Γίνεται και κοινότητα των Ελλήνων του εξωτερικού. Παράλληλα, αναπτύσσει και έναν άλλον χαρακτήρα. Γίνεται μια κοινότητα όλων των εφευρετών παγκοσμίως. Αυτό είναι ένα όραμα που σκοπεύουμε να το υποστηρίξουμε και που έρχεται σαν «δώρο» σε εμάς. Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις εκείνες,ώστε να στηρίξουμε τους εφευρέτες όλου του κόσμου.
Πρώτο είναι αυτό. Γινόμαστε ένας παγκόσμιος φορέας. Δεύτερο είναι ότι δημιουργούμε μία «τράπεζα εφευρετών», στην οποία καταφεύγουν και οι άνθρωποι και οι επιχειρηματίες που θέλουν να δουν το ποιοι έχουν καταφέρει να υλοποιήσουν ιδέες σε συγκεκριμένους τομείς. Ποιοι εφευρέτες υπάρχουν ανά τον κόσμο και πώς μπορούν να εξυπηρετήσουν τη σύγχρονη επιχειρηματικότητα. Έτσι, λοιπόν, δικτυώνουμε διάφορες ομάδες ανά τον κόσμο με στόχο την εφευρητικότητα.
Ο μεγάλος στόχος της Mind the Minds
Ο μεγάλος στόχος είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός Mind the Minds,όπου όλοι οι εφευρέτες του κόσμου συγκεντρώνονται και λύνουν θέματα που αφορούν την ανθρωπότητα. Θέματα που προκύπτουν άμεσα και θέλουν λύση μέσα σε μερικές ώρες μέχρι θέματα που αφορούν διαχρονικά την ανθρωπότητα. Πχ. άμεσα την πανδημία και μακροπρόσθεσμα το λιώσιμο των πάγων. Ένας παγκόσμιος φορέας, όπου εκεί μαζεύονται όλα τα μεγάλα «μυαλά» του κόσμου,συνεργάζονται και δίνουν λύσεις. Θα μου πεις, όμως,ότι υπάρχουν ήδη τέτοιοι φορείς,πανεπιστήμια,η NASA και άλλα ερευνητικά κέντρα που δίνουν λύσεις. Σαφώς και υπάρχουν και τα αντιλαμβανόμαστε. Όμως, δημιουργούμε έναν φορέα πολύ πιο στοχευμένο,ώστε όλοι να απευθύνονται σε αυτόν,όταν υπάρχει θέμα που απαιτεί άμεση λύση.
Θα ήθελες να στείλεις ένα μήνυμα στις γυναίκες εκείνες που επιθυμούν να ενταχθούν στον χώρο του «επιχειρείν»,αλλά, διστάζουν;
Ένα βήμα είναι! Και μάλιστα ένα πολύ μικρό βήμα κάποιες φορές! Απλά παίρνεις τηλέφωνο τον λογιστή σου,βλέπεις την οικονομική σου κατάσταση και λες «αντέχω αυτήν την στιγμή να ανοίξω μία εταιρία; Μου το επιτρέπει η οικονομική μου κατάσταση; Τι κέρδος θα έχω;”. Αν δεν τον αντέχω, μπαίνω ως συμμέτοχος σε μια άλλη εταιρία. Βοηθάω,ώστε η ιδέα μου να μπει στο προσκήνιο. Εγώ θα έλεγα στην κάθε γυναίκα που έχει μία ιδέα που έχει υπόσταση στο μυαλό της και περιθώρια υλοποίησης, να κάνει το βήμα! Και δεν είναι θέμα τόλμης και μεγάλης απόφασης! Οι άνθρωποι έχουμε μάθει να μένουμε στην αδράνεια. Ένα βηματάκι…μικρό…

Mind the Minds
Το προφίλ του Mind the Minds
Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία (ΑΜΚΕ) Mind the Minds, είναι μια ομάδα 7 ατόμων που στοχεύει στην ανάδειξη σύγχρονων Ελλήνων εφευρετών και ευρεσιτεχνών. Δημιουργώντας μια κοινότητα εφευρετών προσφέρουμε στον σύγχρονο Έλληνα εφευρέτη διασυνδεσιμότητα, καθοδήγηση ως προς την κατοχύρωση, αναγνωρισιμότητα και διευκόλυνση στην πρόσβαση στην αγορά. Αν το Mind the Minds σου κίνησε το ενδιαφέρον,μπορείς να επισκεφτείς την ιστοσελίδα τους εδώ: www.mindtheminds.com