
Οι περισσότερες εργαζόμενες μαμάδες κατακλυζόμαστε συχνά από τύψεις και ενοχικές σκέψεις συνυφασμένες με τα παιδιά μας και τον χρόνο που ‘χάνουμε’ μαζί τους. Τον χρόνο που αφιερώνουμε στην εργασία μας. Συνήθως μάλιστα ασυναίσθητα λειτουργούμε πάνω σε αυτή την λογική καθημερινά. Φεύγουμε από το σπίτι με την έννοια να επιστρέψουμε γρήγορα, ξεκλέβοντας χρόνο από όπου μπορούμε για να κερδίσουμε έστω και λίγα επιπλέον λεπτά μαζί τους.
Όσες ταυτιζόμαστε με αυτή την πρακτική, μήπως να αποστασιοποιηθούμε για μια στιγμή για να αναλογιστούμε τί θετικές συνέπειες έχει στα παιδιά μας το πρότυπο εργαζόμενης μητέρας;
Μελλοντικά εφόδια παιδιών με εργαζόμενες μαμάδες
Ξεκινάμε από το δεδομένο πως οι εργαζόμενες μαμάδες είναι παραγωγικές, δημιουργικές και ¨μάχιμες¨ στην αντιμετώπιση προβλημάτων. Καθώς εκτίθενται σε πληθώρα κοινωνικών συναναστροφών, εμπειριών και μαθημάτων ζωής, έχουν πολλές ιστορίες και γνώσεις να μεταφέρουν . Έτσι προσφέρουν στα παιδιά τους από νωρίς εφόδια για την δική τους μετέπειτα ζωή εκθέτοντας τα σε ενήλικα θετικά πρότυπα, ικανά και δραστήρια.
Επίσης ένα άλλο σημαντικό εφόδιο είναι η συνειδητοποίηση της αξίας του χρόνου. Ο χρόνος που αφιερώνουν οι εργαζόμενες μαμάδες στα παιδιά είναι πολύτιμος, πολλές φορές είναι πιο ουσιαστικός και γεμάτος. Είναι αυτός ο ‘ποιοτικός’ χρόνος για τον οποίον γίνεται πολλές φορές λόγος. Και η ποιότητα στην προκειμένη περίπτωση συσχετίζεται με την ανάπτυξη στενής σχέσης και σωστού συναισθηματικού δεσμού. Δε μετριέται με το ρολόι αλλά με την ουσιαστική επικοινωνία και κατανόηση.
Επιπλέον κάτι ακόμα από το οποίο επωφελούνται τα παιδιά έχει να κάνει με την εργασιακή ηθική που προκύπτει από την επαγγελματική ζωή της εργαζόμενης μαμάς. Οι συνήθειες που προκύπτουν από αυτή πολλές. Όπως η συγκέντρωση, η συνεχής δημιουργία κίνητρων, και η επιμονή σε στόχους. Όλα αυτά μεταφράζονται σε πολλές παραμέτρους στην καθημερινότητα στο σπίτι, βάζοντας από νωρίς βάσεις που κρατούν για πάντα. Μάλιστα, συχνά, τα παιδιά εργαζομένων γονιών μαθαίνουν νωρίτερα να είναι πιο υπεύθυνα, να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, να έχουν υπομονή και να είναι χρήσιμα και ώριμα.
Πέραν όμως από την απουσία της μαμάς τις ώρες που εργάζεται, το να αφιερώνει χρόνο στα χόμπι της ή σε οτιδήποτε αφορά στην προσωπική της ανάπτυξη και ευτυχία, ονοματίζει θετικά την ισορροπία που χρειάζεται η ζωή για να είναι κανείς ολοκληρωμένος. Για να το υπερθεματίσουμε αυτό, αρκεί να θυμηθούμε πως ονειρευόμασταν εμείς πως θα είμαστε μεγαλώνοντας. Με μια δουλειά που μας αρέσει, με δική μας οικογένεια και κάνοντας αυτά που μας ευχαριστούν. Το ίδιο ευχόμαστε και για τα παιδιά μας.
Συμπέρασμα
Όλα αυτά καταλήγουν στο εξής συμπέρασμα. To πώς βιώνουν, αντιλαμβάνονται και αφομοιώνουν τα παιδιά την επιλογή μας να είμαστε εργαζόμενες μητέρες εξαρτάται από εμάς. Από το πώς εμείς οι ίδιες το βιώνουμε και το μεταβολίζουμε σε αυτά. Θετική προσέγγιση λοιπόν, ουσιαστικό δέσιμο με τα παιδιά και ισορροπία!