Ο Δεκάλογος του στόχου

ο στόχος Women Do Business
1. Ο στόχος είναι προσωπικός.

 Δεν είναι απαραίτητο τον στόχο σας,αν δε θέλετε, να τον γνωρίζει όλη η γειτονιά. Μπορεί να είναι το μυστικό σας, μπορεί να είναι αυτό που λέτε σε όλους για να σπάσετε τον πάγο στις συζητήσεις, μπορεί απλά να είναι  κρυμμένος σε κάποιο συρτάρι και να τον αερίζετε κάθε φορά που νιώθετε τη διάθεση. Υπάρχει μία έκφραση στα αγγλικά που λέει «whatever works». Ε, αυτό ισχύει για τον στόχο. Όπως τον χειρίζεται ο καθένας και όπως τον βολεύει. 

2. Ο στόχος δεν είναι όνειρο και το όνειρο δεν είναι στόχος. 

Ίσως και ο πιο σημαντικός λόγος που δεν πετυχαίνουμε τους στόχους μας, να είναι αυτή η σύγχυση που κάνουμε αυτομάτως στο μυαλό μας. Το όνειρο μας δεν είναι ο στόχος μας.

Και ο στόχος μας δεν είναι το όνειρό μας, Είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα και αλληλεπιδρούν στο μυαλό μας συχνά ανασταλτικά. Το όνειρο είναι κάτι που είναι ασαφές, ιδανικό, χωρίς ξεκάθαρα βήματα που να μπορείς να τα γράψεις σε ένα χαρτί. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος και αποτελείται από βήματα που μπορούν να αριθμηθούν. Επίσης ο στόχος οδηγεί στο όνειρο, το όνειρο δεν οδηγεί στον στόχο. Για π.χ. 

Όνειρο: «Να έχω πολλά χρήματα.» «Να παντρευτώ»

Στόχος : «Να βγάλω πολλά χρήματα.» «Να βρω έναν άνθρωπο που μπορεί να εξελίξει μαζί μου τη σχέση στο πλαίσιο που τη θέλω»

Παθητικό και ενεργητικό ρήμα που κάνει τη διαφορά. 

3. Τον στόχο μπορεί ανά πάσα στιγμή να τον δείτε να είναι «ρεζερβέ» από κάποιον άλλο.

Είναι σαν τις κρατήσεις στο εστιατόριο. Μπορεί επειδή έχεις αποφασίσει να πας να θεωρείς σίγουρο πως θα βρεις τραπέζι. Να έχεις τηλεφωνήσει, να έχεις κάνει κράτηση και μόλις φτάσεις, κάποιος άλλος να στρογγυλοκάθεται στη θέση σου. Γιατί πρόλαβε. Γιατί είχε το μέσο. Γιατί πλήρωσε παραπάνω. Γιατί υποσχέθηκε να φύγει όταν έρθεις αλλά αυτό δεν έγινε. Μην πανικοβάλλεσαι. Στο νούμερο 4 θα δεις γιατί δεν έχει σημασία. 

4. Ο στόχος είναι μοναδικός για τον καθένα και προσδιορίζεται κυρίως από το κίνητρο.

 Στο εστιατόριο που λέγαμε πριν, αν ο στόχος σου είναι να φας κινέζικο που σερβίρει, τότε απλά θα το φας αλλού και θα έχεις πετύχει τον στόχο σου. Αν το κίνητρο σου είναι ότι έχεις εμμονή με το συγκεκριμένο τραπέζι, δεν έχεις παρά να περιμένεις να αδειάσει και πλάι έχεις πετύχει τον στόχο σου. Ελπίζω να κατάλαβες…

5. Το στοχόδεντρο φυτρώνει παντού. 

Υπάρχει ένα δέντρο το λεγόμενο στοχόδεντρο που ευδοκιμεί σε όλα τα μέρη που ζουν οι άνθρωποι. Ακριβώς επειδή το κίνητρο προσδιορίζει τον στόχο μας και ιδιαίτερα επειδή κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, για κάθε ένα στόχο που εκπληρώνεται, ένας νέος φυτρώνει στο στοχόδεντρο και μπορείς να τον κόψεις και να τον γευτείς. Δεν τελειώνουν οι στόχοι, όπως δεν τελειώνει η ποίηση και η μουσική. Ευτυχώς δηλαδή. 

6. Ο στόχος δεν έχει ημερομηνία λήξεως. 

Ο στόχος δεν χαλάει και παραμένει πάντα προς χρήση και κατανάλωση. Υπάρχουν στόχοι που τους πετυχαίνεις αμέσως και άλλοι που μπορεί να σου πάρουν χρόνια. Έχουν την ίδια αξία και συνήθως, ο, τι έκπληξη, στο νούμερο πέντε θα δεις ότι ανήκουν στο ίδιο «γενεαλογικό δέντρο».

7. Ο στόχος δεν είναι ένα πράγμα, αλλά μία ολόκληρη κοινωνία μίνι-στόχων που χρειάζεται ο ένας τον άλλο για να εξελιχθούν και να επιβιώσουν. Επίσης ο στόχος περιμένει πάντα τελευταίος στην σειρά. Είναι… ευγενικός  

Για παράδειγμα ο «πρωθυπουργός» στόχος είναι να βγάλω πολλά χρήματα. Οι μίνι στόχοι που είναι όλοι απαραίτητοι και πρέπει να προηγηθούν μπορεί να είναι πολλοί όπως: «να βρω με τι θέλω να ασχοληθώ» «να εκπαιδευτώ πάνω σε αυτό» «να μαθητεύσω δίπλα σε αυτούς που είναι ειδικοί σε αυτό» «να δώσω καλές συνεντεύξεις και να φτιάξω ένα καλό βιογραφικό» «να παλέψω για την θέση που θέλω» «να γνωρίσω ανθρώπους που είναι μέσα στον κύκλο που θέλω να μπω» και ου το καθ’ εξής. 

8. Ο στόχος επιδέχεται «λίφτινγκ» ή «ολοκληρωτική αλλαγή». 

Ο στόχος μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει, να τον αποχαιρετήσεις, να τον διαγράψεις ή να τον μεταμορφώσεις. Για αυτό και πρέπει πάντα να μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτόν ή ανά τακτά χρονικά διαστήματα να τον περνάς από αξιολόγηση. 

9. Ο στόχος ζηλεύει και εσύ πρέπει να τον μαλώσεις. Ο στόχος είναι influencer

Όπως θα κάναμε σε ένα παιδί, επειδή ο στόχος μας συχνά ζηλεύει άλλους ανθρώπους που έχουν πετύχει έναν παρόμοιο, δηλαδή αυτούς που τους αντιλαμβανόμαστε ως influencers, πρέπει να τον νουθετούμε πως αυτό αποτελεί τροχοπέδη και χαμένο χρόνο και ενέργεια. Καμιά φορά είναι ωραία λύση αν μας συμβαίνει αυτό, να κλείνουμε την «τηλεόραση» που παίζει τους στόχους των άλλων και να απολαμβάνουμε ότι έχουμε πετύχει. 

10. Ο στόχος μπορεί να μας …»βγάλει την ψυχή».

Υπάρχει ένας κανόνας για τον στόχο. Μία κοινή παραδοχή. Να έχεις το κουράγιο και την ενέργεια να τον απολαύσεις όταν τον πετύχεις. Επειδή ο στόχος μπορεί να μας πάρει καιρό να επιτευχθεί, καλό θα είναι να μην μας απομυζήσει όλη την ενέργεια και την χαρά. Δεν έχει νόημα να περιμένουμε τα Χριστούγεννα μόνο και μόνο για να φτάσουν και να πέσουμε για ύπνο από τις οχτώ λόγω της κούρασης των ετοιμασιών. Ούτε όμως έχει νόημα να περιμένουμε το θαύμα εκείνη την μέρα και όταν δεν γίνει να πέσουμε σε κατάθλιψη. Ο στόχος παρέχει πάνω από όλα ικανοποίηση, ασφάλεια, αυτοπεποίθηση, αφορμή γιορτής. Δεν λύνει το υπαρξιακό μας πρόβλημα οδηγώντας σε μία κατάσταση μόνιμης ευδαιμονίας. 

Μετάβαση στο περιεχόμενο