Ο κόσμος του “επιχειρείν”.

Σκέφτεσαι να χαράξεις τη δική σου πορεία στον αβέβαιο αλλά ταυτόχρονα ελκυστικό κόσμο του “επιχειρείν’’; Σου αρέσουν οι προκλήσεις και ονειρεύεσαι να δημιουργήσεις τη δική σου επιχείρηση; Αν ναι, παρακάτω θα βρεις μερικές χρήσιμες πληροφορίες, για τα πρώτα σου βήματα!
Ας πάρουμε όμως, τα πράγματα από την αρχή. Τι είναι πραγματικά η επιχειρηματικότητα και γιατί την ακούμε τόσο συχνά;
Επιχειρηματικότητα
Η έννοια «καινοτομία στο επιχειρείν» ή «επιχειρηματικότητα», είναι η δημιουργία μιας υπηρεσίας ή ενός προϊόντος με στόχο είτε να καλύψει μια ανάγκη στην αγορά είτε να εξελίξει κάτι που ήδη υπάρχει.[4] Για παράδειγμα, οι συνιδρύτριες του οργανισμού Women Do Business παρακολουθώντας τις ανάγκες της αγοράς και τις προκλήσεις που καθημερινά αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, οραματίστηκαν τη δημιουργία ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού, με στόχο την υποστήριξη και την ενδυνάμωση των γυναικών για τη δημιουργία μιας δικής τους επιχείρησης, συμβάλλοντας έτσι, στη μείωση της επιχειρηματικής ανισότητας. Όπως υποστηρίζουν οι ίδιες, «κάθε γυναίκα που το επιθυμεί μπορεί και αξίζει να έχει τη δική της επιχείρηση».
Κάθε επιχείρηση ξεκινά με τον δικό της μοναδικό τρόπο, ανάλογα φυσικά με τον χαρακτήρα του/της κάθε επιχειρηματία, τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν τη δεδομένη στιγμή στην αγορά, τους διαθέσιμους πόρους και συχνά το timing. Σίγουρα όμως, υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής για το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρηματιών, και αυτό είναι το πάθος και η αγάπη για την ιδέα που πρεσβεύουν και ταυτόχρονα η επιμονή τους στις δυσκολίες!
Ας υποθέσουμε ότι τελικά αποφασίζεις να ξεκινήσεις και εσύ τη δική σου επιχείρηση. Στο σημείο αυτό, μια σημαντική απόφαση που πρέπει να λάβεις είναι η νομική μορφή που θα έχει η επιχείρησή σου. Επειδή φανταζόμαστε πόσο χαοτικό μπορεί να είναι αυτό το στάδιο, συγκεντρώσαμε για σένα τις πιο σημαντικές μορφές επιχειρήσεις και τα χαρακτηριστικά τους, ώστε να τα τοποθετήσεις σε μια τάξη στο μυαλό σου και έπειτα, να πάρεις την ιδανική απόφαση για σένα.
Κύριοι Τύποι επιχειρηματικότητας
Κάθε μορφή επιχείρησης έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και εξυπηρετεί διαφορετικές ανάγκες, γι’ αυτό και πρώτα από όλα πρέπει να αποφασίσεις με ποιον τρόπο θα ξεκινήσεις την επιχείρηση σου. Θα βασιστείς για παράδειγμα σε δικό σου κεφάλαιο ή θα έχεις συνεταίρους;
Παρ’ οτι το «One Woman show» είναι τρομερά αγχωτικό και εξαντλητικό, μπορεί ταυτόχρονα να αποδειχθεί σωτήριο αν δεν έχεις εντοπίσει τους κατάλληλους συνεργάτες, ενώ έχεις μια ξεκάθαρη εικόνα για την εξέλιξη της εταιρείας σε βάθος χρόνου. Εξάλλου, η ομάδα μπορεί να συσταθεί ολοκληρωτικά μετέπειτα.
Εάν επιλέξεις τον μοναχικό δρόμο, οι πιο συμφέρουσες επιλογές νομικής μορφής επιχείρησης είναι η Μονοπρόσωπη ΙΚΕ και η Ατομική επιχείρηση.
Εάν πάλι έχεις βρει συνεργάτες με κοινό όραμα και ιδέες, εμείς είμαστε θερμοί υποστηρικτές του ρητού «Η ισχύς εν τη ενώσει». Στην περίπτωση αυτή, μιλάμε για Εταιρική Επιχείρηση που συμπεριλαμβάνει δύο ή περισσότερα άτομα, τους «εταίρους». Μαζί, θα αποφασίσετε το είδος της εταιρείας.
Οι πιο συνηθισμένες μορφές Εταιρικής Επιχείρησης:
Ομόρρυθμη Εταιρεία (Ο.Ε.)
Για την ίδρυση μιας Ομόρρυθμης Εταιρίας (ΟΕ) χρειάζονται τουλάχιστον δύο εταίροι, φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Έτσι, δεν απαιτείται συγκεκριμένο ελάχιστο κεφάλαιο όπως για παράδειγμα σε μια Ανώνυμη Εταιρία.
Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτής της επιχειρηματικής μορφής είναι ότι όλοι οι εταίροι συμμετέχουν με την ίδια ευθύνη στις υποχρεώσεις της εταιρείας (π.χ. χρέη), ενώ συμμετέχουν με το ίδιο ποσοστό και στη διοίκηση της.
Ετερόρρυθμη Εταιρεία (Ε.Ε.)
Η Ετερόρρυθμη εταιρεία δημιουργείται με τη συνεργασία δύο ή περισσότερων φυσικών ή νομικών προσώπων τους λεγόμενους εταίρους.
Αυτός ο τύπος εταιρείας μοιάζει με την ομόρρυθμη εταιρία, γιατί κάποιοι εταίροι έχουν απεριόριστη ευθύνη όπως στις ΟΕ. Σημαντική διαφορά τους όμως, είναι ότι κάποιοι άλλοι είναι ετερόρρυθμοι. Αυτοί συμμετέχουν στις υποχρεώσεις της εταιρείας μόνο με το κεφάλαιο που έχουν βάλει αρχικά, και για αυτόν τον λόγο δεν μπορούν βάσει νόμου να διαχειρίζονται την εταιρεία ή να συμμετέχουν σε αποφάσεις.
Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε.)
Η Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε.) είναι ένας ενδιάμεσος τύπος, ανάμεσα σε Ετερόρρυθμες ή Ομόρρυθμες Εταιρείες, και την Ανώνυμη εταιρεία (ΑΕ).
Συνδυάζει τα καλά χαρακτηριστικά των ομόρρυθμων και ανωνύμων εταιριών και έτσι θα λέγαμε ότι, αποτελεί μια από τις πιο ευέλικτες εταιρικές μορφές.
Συνήθως, οι Ε.Π.Ε. είναι εμπορικές εταιρείες που απαιτούν πολύ μικρό κεφάλαιο για τη σύστασή τους. Το κεφάλαιο της εταιρείας χωρίζεται σε εταιρικές μερίδες και κάθε εταίρος ευθύνεται μόνο μέχρι την αξία της συμμετοχής του (μερίδας).