Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού

Ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί ως ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν από δεκαετίες και έχει εξελιχθεί σε έναν παγκόσμιο αγώνα για την ενημέρωση, την πρόληψη και την υποστήριξη των ασθενών.

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί μία από τις πιο διαδεδομένες μορφές καρκίνου μεταξύ των γυναικών σε όλο τον κόσμο. Κάθε χρόνο, εκατομμύρια γυναίκες – και, ναι, και μερικοί άνδρες – αντιμετωπίζουν αυτήν τη σοβαρή ασθένεια. Η επιτυχία στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού εξαρτάται από την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την υψηλή ποιότητα της ιατρικής περίθαλψης.

Η 25η Οκτωβρίου κάθε χρόνο σηματοδοτεί την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, ένα σημαντικό γεγονός που έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση, την ενημέρωση και την προώθηση της πρόληψης και θεραπείας αυτής της σοβαρής ασθένειας. Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου μεταξύ των γυναικών παγκοσμίως, και η συγκεκριμένη ημερομηνία  αποτελεί μια ευκαιρία για να αναδειχθούν τα θέματα που σχετίζονται με αυτήν την ασθένεια.

Κατά τη διάρκεια αυτής της ημέρας, πολλές οργανώσεις υγείας, καρκινολογικά ινστιτούτα και εθελοντικά γκρουπ διοργανώνουν εκδηλώσεις και εκστρατείες που απευθύνονται στο κοινό. Στόχος τους είναι να ενημερώσουν τις γυναίκες και τους άνδρες για τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού και τους τρόπους πρόληψης. Επίσης, δίνουν έμφαση στη σημασία της τακτικής αυτοεξέτασης του μαστού και των τακτικών ελέγχων από επαγγελματίες υγείας.

Η πρόληψη αποτελεί κρίσιμο μέρος της πάλης ενάντια στον καρκίνο του μαστού, και η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου είναι απαραίτητη. Παράγοντες όπως η ηλικία, η οικογενειακή ιστορία της νόσου και ο τρόπος ζωής μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του μαστού. Επιπλέον, η τακτική εξέταση με μαστογραφίες και ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη.

Εκτός από την πρόληψη, η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού αναδεικνύει τη σημασία της υποστήριξης των ατόμων που πάσχουν από αυτήν την ασθένεια. Η φυσική, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη είναι ουσιώδης για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους κατά τη διάρκεια της θεραπείας και της ανάρρωσης. Το σύνθημα “Πρόλαβε τον καρκίνο του μαστού” αναγγέλλει την ανάγκη για ευαισθητοποίηση και δράση.

"Πρόλαβε τον καρκίνο του μαστού"

Η καλύτερη εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι η μαστογραφία. Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία μειώνει τη θνησιμότητα από την ασθένεια σε ποσοστό που φθάνει το 30%. Η εξέταση είναι ανώδυνη, διαρκεί ελάχιστο χρόνο και με τα νέα μηχανήματα που η δόση ακτινοβολίας είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία το 2006 δημιούργησε το πρόγραμμα ευαισθητοποίησης, πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου μαστού. Σήμερα με δύο μονάδες μαστογράφου με χορηγούς την Estée Lauder και την Κ.Ε.Δ.Ε. εξοπλισμένες με σύγχρονα μηχανήματα περιοδεύουν σε διάφορες περιοχές της χώρας μας και προσφέρουν δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο στις γυναίκες που το έχουν ανάγκη.

Συνοψίζοντας, η 25η Οκτωβρίου ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την ευαισθητοποίηση, την ενημέρωση και την πρόληψη αυτής της ασθένειας. Είναι επίσης μια ευκαιρία για την υποστήριξη των ατόμων που έχουν πληγεί από τον καρκίνο του μαστού και για την ενίσχυση της έρευνας προκειμένου να βρεθούν αποτελεσματικότερες θεραπευτικές λύσεις για αυτήν την ασθένεια

Αρθρογράφος & Επιμέλεια Άρθρου: Σοφία Διαλιάτση

Πηγές: Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία

Πρόσφατα Άρθρα

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο