Πώς να ισορροπήσεις ανάμεσα σε δουλειά και οικογένεια

Πώς να ισορροπήσεις ανάμεσα σε δουλειά και οικογένεια

Γράφει η Τοπούζογλου Μαρίλη, Ψυχολόγος – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας συνεργάτης του doctoranytime.gr

Πώς να ισορροπήσεις ανάμεσα σε δουλειά και οικογένεια

Η σημερινή εποχή μας καλεί να επαναπροσδιοριστούμε στο πώς δουλεύουμε, πώς επικοινωνούμε, πώς προσδιορίζουμε τον εαυτό μας μέσα από αυτά που κάνουμε. Ταυτόχρονα οι ρυθμοί είναι γρήγοροι και η ζωή απαιτητική και εμείς καλούμαστε καθημερινά να βάλουμε τικ σε “to do lists”, χάνοντας επαφή με τον συναισθηματικό μας κόσμο και τον εαυτό μας. Αναζητούμε από έξω tips και γρήγορες λύσεις επιδιορθωτικού χαρακτήρα σαν να καταβροχθίζουμε fast food.

Οι λύσεις που αναζητάμε είναι μέσα μας

Πολλές φορές στη ψυχοθεραπεία, οι θεραπευόμενοι αναζητούν συμβουλές. “Tips” προκειμένου να διαχειριστούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Συνήθως, όμως, αποφεύγουμε να δίνουμε συμβουλές, έχοντας πίστη ότι όλοι μας έχουμε μέσα μας την σοφία να βρίσκουμε τις πιο ταιριαστές, σε εμάς, λύσεις. Όλοι μας, μέσα μας έχουμε τις απαντήσεις! Χρειάζεται μόνο να εμπνευστούμε και να ψάξουμε να βρούμε τη δική μας, μοναδική ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και την οικογένεια.

Αναρωτηθήκατε ποτέ αλήθεια, πώς προσδιορίζετε την αξία του εαυτού σας χωρίς να χρειάζονται αποδεικτικές πράξεις; Χωρίς όλη την ώρα να είστε απασχολημένοι; Ίσως ο κενός χρόνος σας δημιουργεί αμηχανία ή το να «μην κάνω κάτι» το νιώθετε ως τεμπελιά ή και αχρηστία. Μάθαμε να κάνουμε, και όχι να είμαστε. Από παιδιά μάθαμε να κάνουμε τα μαθήματα μας και να διαβάζουμε, ως ενήλικες να δουλεύουμε, να πληρώνουμε λογαριασμούς, να καθαρίζουμε το σπίτι.. να, να, να.. Ξεχάσαμε να μάθουμε να είμαστε. Να νιώθουμε. Να αναπνέουμε και να μένουμε με τον εαυτό μας. Χρειάζεται να αναγνωρίσουμε και να αποδεχτούμε πώς νιώθουμε. Να σταματήσουμε για λίγο να τρέχουμε και να συζητήσουμε με τον εαυτό μας.

Ίσως να εκφράσουμε το πώς νιώθουμε καλλιτεχνικά, ζωγραφίζοντας, παίζοντας, χορεύοντας στο σαλόνι με την αγαπημένη μας μουσική! Ή ακόμα να ξεδώσουμε την ένταση της ημέρας μας μέσα από την άσκηση. Σίγουρα χρειαζόμαστε φίλους, συγγενείς, συναδέρφους, ένα δίκτυο υποστήριξης που να είναι εκεί να μοιραστούμε τη ζωή μας.

Πως επιτυγχάνουμε την ισορροπία

Παρατηρείστε, όμως, πώς φροντίζετε τον εαυτό σας, πώς ησυχάζετε τον νου σας. Σύμφωνα με τον C. Jung χρειάζεται να συνδεθούμε με την θηλυκή αρχή, με δεξιότητες όπως είναι αυτή της φροντίδας, της υπομονής, της φαντασίας, της συμπόνιας. Χρειαζόμαστε να αφήσουμε τις λίστες και να σχετιστούμε με τον εαυτό μας. Να αναρωτηθούμε: Τι χρειάζομαι; Τι θα με βοηθούσε εδώ και τώρα; Πώς μπορώ να το ζητήσω;

Η ισορροπία έρχεται από τη σύνδεση με τον εαυτό μας. Και αν δυσκολεύεστε, η αναζήτηση εξωτερικής βοήθειας δείχνει δύναμη και θάρρος. Ένας ψυχολόγος ή Coach μπορεί να σας ενδυναμώσει να βρείτε τις λύσεις που σας ταιριάζουν. Μπορεί να σας ακούσει και να είναι εκεί για εσάς ώστε να μάθετε να είστε και εσείς εκεί για τον εαυτό σας όταν χάνετε την ισορροπία σας. Άνθρωποι είμαστε, όλοι χρειαζόμαστε στήριξη στη ζωή μας.

Σε αυτό το πνεύμα, λοιπόν, δεν υπάρχουν έτοιμες λύσεις και «συνταγές» που ταιριάζουν σε όλους, αλλά στην εσωτερική δύναμη του καθενός και στην ανεξάντλητη ανθρώπινη ικανότητα μας για αναζήτηση της δικής μας διαδρομής.

Powered by  doctoranytime. Βρες τον καλύτερο γιατρό για σένα!.

www.doctoranytime.gr