
Στρες και παραγωγικότητα
Σίγουρα η εποχή της πανδημίας που ζούμε δεν είναι και η ιδανική για να πει κανείς ότι είναι εύκολο κάποιος να απαλλαγεί από το στρες. Σίγουρα η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια είναι δύο λέξεις που απαντάμε συχνά στην καθημερινότητά μας τόσο στην κοινωνική μας ζωή όσο φυσικά και στην επαγγελματική/οικονομική.
Και καθώς το άγχος διεισδύει σε όλους τους τομείς της ζωής μας, αυτό πιθανόν να έχει αντίκτυπο και στον τρόπο που λειτουργούμε στη δουλειά μας. Ταυτόχρονα, οι γρήγοροι ρυθμοί και ο αυξανόμενος ανταγωνισμός είναι δύο ακόμη παράγοντες που αυξάνουν το άγχος στην καθημερινή μας εργασία.
Ένας σημαντικός για την εργασία παράγοντας που επηρεάζεται όταν ένας εργαζόμενος έχει άγχος είναι η παραγωγικότητά του. Δεν κάνουμε λόγο βεβαίως για το παραγωγικό άγχος, το οποίο είναι απαραίτητο και κρατά τον εργαζόμενο σε εγρήγορση για να δουλέψει με περισσότερη δημιουργικότητα, αλλά για το άγχος που κάνει τον οργανισμό δυσλειτουργικό και λιγότερο παραγωγικό.
Όταν το άγχος ξεφεύγει του ελέγχου του ατόμου, τότε επηρεάζει αρκετά την αποτελεσματικότητά του και τον καθιστά επιρρεπή σε λάθη και απροσεξίες. Επιπλέον, είναι γεγονός ότι το έντονο άγχος γίνεται συχνά αιτία να εξασθενήσει το ανοσοποιητικό ενός ατόμου και να αρρωσταίνει συχνά και άρα, να αναγκάζεται να λείπει συστηματικά από την εργασία του.
Τεχνικές για την αντιμετώπιση του άγχους.
Αρχικώς, μπορεί κανείς να βάλει ημερήσιους στόχους. Ο προγραμματισμός θα σας βοηθήσει τόσο να επιτύχετε περισσότερα αποτελέσματα όσο και να μην αιφνιδιάζεστε από τις δουλειές που προκύπτουν.
Στη συνέχεια, είναι απαραίτητο να θέτετε προτεραιότητες. Αν δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος να γίνουν όλες οι δουλειές που απαιτούνται θα πρέπει να έχετε θέσει προτεραιότητες από την αρχή της ημέρας, ώστε να δώσετε βάσει σε αυτά που πρέπει να γίνουν με προθεσμία. Έτσι, θα καταφέρετε να μειώσετε το άγχος που προκύπτει όταν νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις μια εργασιακής ημέρας.
Τέλος, είναι σημαντικό φεύγοντας από τη δουλειά να αφήνουμε τη δουλειά εκεί. Ο οργανισμός μας πρέπει να ξεκουραστεί και ο νους να ξεφεύγει. Αν συνεχίζουμε να αγχωνόμαστε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας για αυτά που εκκρεμούν για την επόμενη, δε θα καταφέρουμε να ξεκουραστούμε και έτσι, θα είμαστε λιγότερο αποδοτικοί. Το σώμα μας χρειάζεται λίγες ώρες χαλάρωσης κάθε ημέρα, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις. Έτσι, αν αναπαυόμαστε θα μπορούμε να διαχειριστούμε το άγχος καλύτερα και να αποδίδουμε περισσότερο.
Πότε πρέπει να απευθυνθείτε σε ψυχολόγο
Αν νιώθετε ότι έχετε χάσει τον έλεγχο του εαυτού σας λόγω του στρες και ότι η καθημερινότητά σας τόσο στην εργασία όσο και στην οικογενειακή σας ζωή έχει επηρεαστεί, τότε είναι καλό να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό για να σας βοηθήσει να το αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά και άμεσα. Μπορείτε να βρείτε τον ψυχολόγο που ταιριάζει στα δικά σας κριτήρια και να ξεκινήσετε συνεδρίες, ώστε να διδαχθείτε τρόπους διαχείρισης του άγχους και βελτίωσης της ποιότητας της ζωής σας.

Powered by doctoranytime. Βρες τον καλύτερο γιατρό για σένα!.