Σε έπιασε κρίση πανικού στο γραφείο; Να τι πρέπει να κάνεις!

Σε έπιασε κρίση πανικού στο γραφείο; Να τι πρέπει να κάνεις!

Σε έπιασε κρίση πανικού στο γραφείο; Να τι πρέπει να κάνεις!

Μήπως η αίσθηση ότι χάνεις τον έλεγχο, ότι στεγνώνει το στόμα σου, ότι ιδρώνεις αιφνίδια, τρέμεις και η καρδιά σου χτυπά γρήγορα και ακαθόριστα σου φαίνονται γνώριμα; Τότε ανήκεις κι εσύ στη μεγάλη μερίδα των ανθρώπων που έχουν βιώσει τουλάχιστον ένα περιστατικό κρίσης πανικού. 

Πολύ συχνά τα περιστατικά κρίσεων πανικού συμβαίνουν σε χώρους με πολύ κόσμο ή σε χώρους που βιώνει κανείς στρες ή στενοχώρια. Ο χώρος εργασίας,συχνά,μπορεί να μετατραπεί σε σημείο όπου κάποιος μπορεί να νιώσει έντονο άγχος και στρες. Γι’ αυτό και πολλοί ψυχολόγοι αναφέρουν ότι η εργασία αποτελεί ένα συχνό μέρος εμφάνισης επεισοδίου κρίσης πανικού. Άλλωστε, είναι και ο χώρος που κανείς περνά μεγάλο μέρος της ημέρας του. 

Τι είναι όμως η κρίση πανικού;

Πρόκειται για ένα ξαφνικό επεισόδιο έντονου φόβου και στρες που συνοδεύεται από σωματικές αντιδράσεις. Η αιτία του φόβου μπορεί να μην είναι προφανής. Τα συμπτώματα που νιώθει εκείνη τη στιγμή κάποιος είναι η ταχυκαρδία, η εφίδρωση, το τρέμουλο, οι αρνητικές σκέψεις, ο φόβος θανάτου, η ζάλη, η ναυτία, το έντονο πλάκωμα στο στήθος, το μούδιασμα, η αίσθηση ότι χάνει τον έλεγχο του σώματος και του μυαλού του. Πολλοί ασθενείς το περιγράφουν ως αίσθηση ότι παθαίνουν καρδιακή προσβολή ή ότι πεθαίνουν. 

Κάποιοι ασθενείς θα το βιώσουν μόνο μία φορά, ωστόσο η πλειοψηφία των ασθενών θα παρουσιάσουν κι άλλα επεισόδια. 

Οι συχνές κρίσεις πανικού επηρεάζουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς, ενώ ο φόβος ότι θα επαναληφθούν τον κάνουν να αποφεύγει τις κοινωνικές συναναστροφές ή τα σημεία που του συνέβη.

Πώς αντιμετωπίζονται

Ο πιο αποτελεσματικός και σίγουρος τρόπος να απαλλαγεί κανείς από τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια κρίσεων πανικού είναι να συμβουλευτεί έναν ειδικό. Οι ειδικοί που ασχολούνται με περιστατικά κρίσεων πανικού είναι ο ψυχολόγος και ο ψυχίατρος. Ένας ειδικός μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να λάβουν στοχευμένη θεραπεία. Ο λόγος που συνιστάται να δει κάποιος έναν ειδικό είναι ότι τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια μπορεί να εξελιχθούν σε διαταραχή πανικού ή φοβία, να επιδεινωθούν και να γίνουν χρόνια δηλαδή. Η χρονιότητα μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη ή ακόμη και σε τάσεις αυτοκτονίας. Γι’ αυτό τη θεραπεία πρέπει να τη δίνει μόνο ένας ειδικός και να μη λαμβάνει κανείς φαρμακευτική αγωγή από μόνος του. 

Τι πρέπει να κάνεις αν σε πιάσει κρίση πανικού στο γραφείο

Δυστυχώς η κρίση πανικού δεν είναι εύκολο να προληφθεί. Αυτός που τη βιώνει δεν μπορεί να την ελέγξει εκείνη τη στιγμή ούτε να εξηγήσει το γιατί του συμβαίνει. Ωστόσο, οι παρακάτω τρόποι μπορούν να σε βοηθήσουν να το αντιμετωπίσεις τη στιγμή που νιώθεις ότι ξεκινά. 

  • Αν είσαι μέσα στο γραφείο, μπορείς να βγεις για λίγο έξω. Κάνε ένα μικρό διάλειμμα και βγες έξω στον καθαρό αέρα να αναπνεύσεις. Δοκίμασε να πάρεις βαθιές ανάσες και να κάνεις θετικές σκέψεις. 

 

  • Άκου μουσική (όταν αυτό είναι εφικτό). Η μουσική στα ακουστικά θα σε χαλαρώσει και θα διώξει τις αρνητικές σου σκέψεις. 

 

  • Πάρε βαθιές ανάσες. Σταμάτα για λίγο ό,τι κάνεις. Χαλάρωσε πάρε μερικές βαθιές ανάσες και βοήθησε το σώμα σου να επανέλθει στη φυσιολογική του κατάσταση. 

 

  • Ασχολήσου για λίγο με το κινητό σου. Παίξε ένα παιχνίδι, επικοινώνησε με κάποιον δικό σου μέσω μηνυμάτων, γενικώς άλλαξε λίγο τις σκέψεις σου. 

 

  • Κάνε ένα διάλειμμα. Περπάτα λίγο, πιες ένα ποτήρι νερό, πλύνε τα χέρια σου, βρέξε το πρόσωπό σου. Φύγε για λίγο από το σημείο και τη σκέψη που σου προκαλεί πανικό. 

 

Φυσικά,τις συμβουλές αυτές δεν μπορούν να τις εφαρμόσουν όλοι οι εργαζόμενοι.Προφανώς, ο καθένας έχει συγκεκριμένες δυνατότητες βάσει της φύσης της εργασίας του, γι’ αυτό και υπάρχουν διαφορετικές συμβουλές για τον καθένα και πρέπει κανείς να δει τι έχει αποτέλεσμα στον ίδιο. 

Powered by  doctoranytime. Βρες τον καλύτερο γιατρό για σένα!.

www.doctoranytime.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο