Στρες στην εργασία: Πως θα το αντιμετωπίσεις

στρες στην εργασία

Σε όλους συμβαίνει κάποιες φορές να αντιμετωπίζουν στρες στην εργασία τους ανά περιόδους και είναι απόλυτα φυσιολογικό. Όταν όμως τo άγχος είναι συνεχές και ανεξέλεγκτο, επηρεάζοντας την καθημερινότητα και την ποιότητα της ζωής ενός ατόμου τότε μπορεί να πρόκειται για αγχώδη διαταραχή.

Μερικά από τα συμπτώματα που εμφανίζονται από το άγχος που μπορεί να αντιμετωπίζουμε στον εργασιακό χώρο είναι η συνεχής ανησυχία, η επιμονή για τελειότητα, οι αυπνίες, η υπερβολική κατανάλωση φαγητού ή αντίστοιχα η μείωση πρόσληψης του φαγητού, το αίσθημα της ευερεθιστικότητας, της κούρασης ή της έντασης όπως και η δυσκολία στη συγκέντρωση ή την απομνημόνευση πληροφοριών.

Ευτυχώς υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να διαχειριστείς το στρες στην εργασία. Μια καλή αρχή είναι να σημειώνεις τα περιστατικά που μπορούν προκαλούν άγχος και ανησυχία για να κατανοήσετε τί είδους άγχους έχετε. Παρακάτω θα βρεις μερικές επιπλέον συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν.

Υιοθέτησε υγιείς συνήθειες 

 

Ο καλός ύπνος, η υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με την τακτική άσκηση και την αποφυγή ανθυγιεινών συνηθειών όπως το πολύ αλκοόλ ή την καφεΐνη βοηθούν να διατηρήσουν το μυαλό και το σώμα σε φόρμα. 

 

Κάνε σωστή διαχείριση του χρόνου

 

Η δημιουργία προτεραιοτήτων και η χρήση κάποιας λίστας με υποχρεώσεις θα βοηθήσει ως προς τη διαχείριση και την οργάνωση του χρόνου. Ξεκίνα τις υποχρεώσεις από νωρίς ώστε να μην αγχωθείς με το θέμα του χρόνου και παράλληλα αν υπάρχει κάποιο απρόοπτο να μπορεί να διορθωθεί εγκαίρως, ορίζοντας κάποιες προθεσμίες στο μυαλό σου ώστε να μπορείς να είσαι συνεπής.

Διαχώρισε εργασία από σπίτι

 

Θέσε τα όρια σου μεταξύ δουλειάς και σπιτιού καθώς είναι σημαντικό να μη μεταφέρεις το άγχος της εργασίας στο σπίτι. Απόφυγε να ελέγχεις τα email από το σπίτι όπως και την επικοινωνία με τους τοξικούς συναδέλφους. Μην αφήνεις τα κουτσομπολιά και την αρνητικότητα του εργασιακού χώρου να σε επηρεάζει.

 

Στη διάρκεια της εργασίας

 

Η οργάνωση στον χώρο μπορεί να φαίνεται κάπως βαρετή αλλά μακροπρόθεσμα βοηθάει, αποτρέποντας το αίσθημα της σύγχυσης. Φρόντισε να κάνεις διαλείμματα όταν το χρειάζεσαι, κάνοντας κάποια βόλτα για να αποφορτιστεί το κεφάλι. Όταν το άγχος αρχίζει να αυξάνεται δοκίμασε να πάρεις μερικές βαθιές ανάσες. 

 

Ζήτα υποστήριξη

 

Μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια αν βλέπεις ότι μαζεύονται πολλά και δεν μπορείς να τα διαχειριστείς. Μίλα σε κάποιον συνάδελφο που εμπιστεύεσαι πες τι σε προβληματίζει, γεγονός που μπορεί να σε ανακουφίσει και να μειώσει το αίσθημα του στρες. Είτε από δικούς σου ανθρώπους στο επίπεδο συζήτησης είτε από κάποιον ειδικό που θα μπορεί να σε συμβουλέψει, ανάλογα με τις ανάγκες και την περίπτωσή σου, παρέχοντάς σου επαγγελματική βοήθεια.

Powered by doctoranytime.

Βρες τον καλύτερο γιατρό για σένα!

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο