Τηλεργασία και παιδιά στο σπίτι-Τips για να τα βγάλεις πέρα

Τηλεργασία και παιδιά στο σπίτι-Τips για να τα βγάλεις πέρα

Τηλεργασία και παιδιά στο σπίτι-Τips για να τα βγάλεις πέρα

Είσαι σε συνομιλία με πελάτη στο τηλέφωνο και ξαφνικά ακούγεται το παιδί σου να κλαίει; Είσαι σε μίτινγκ με συναδέλφους και θέλεις να απομονωθείς για να έχεις ησυχία άλλα μάταια γιατί τα παιδιά σε κυνηγάνε όπου κι αν πας; Προσπαθείς με το ένα χέρι να πληκτρολογήσεις email και με το άλλο να ταΐσεις το μωρό; Αυτή είναι η πραγματικότητα όταν πρέπει να εργαστείς από το σπίτι και τα παιδιά είναι στον ίδιο χώρο και είναι αναμφισβήτητα δύσκολη. 

Γι’ αυτό το λόγο σου ετοιμάσαμε παρακάτω έναν οδηγό επιβίωσης με συμβουλές που ελπίζουμε να σε βοηθήσουν.

Κάνε σαφή τον χώρο και το ωράριο εργασίας σου

Με την επιλογή ενός καθορισμένου χώρου εργασίας στο σπίτι υπάρχει μια οριοθέτηση στα παιδιά. Έτσι, μπορεί σταδιακά να συνδέσουν τον συγκεκριμένο χώρο με την ανάγκη σου για ηρεμία και απομόνωση. Φυσικά δεν μπορεί να είναι απόλυτα ξεκάθαρο αλλά σίγουρα είναι πιο εύκολος αυτός ο τρόπος από το να βρίσκεστε στον ίδιο χώρο.

Εκτός από τον χώρο εργασίας τα παιδιά είναι καλό να ξέρουν το πρόγραμμα της ημέρας όπως και το ωράριο εργασίας του γονέα. Η ρουτίνα είναι ένας παράγοντας που παίζει σημαντικό ρόλο όταν πρόκειται για την οργάνωση τους. Γνωρίζοντας ότι εργάζεσαι μέχρι συγκεκριμένη ώρα αλλά από το τέλος του ωραρίου και μετά θα μπορείς να τους διαθέσεις χρόνο προκειμένου να κάνετε από κοινού κάποια δραστηριότητα μπορεί να διευκολύνει την κατάσταση και να μειώσει τα παράπονα.

Όρισε ρεαλιστικούς στόχους

Η αλλαγή του περιβάλλοντος εργασίας από το γραφείο στο σπίτι, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται και με τις αντίστοιχες αλλαγές στις υποχρεώσεις σου. Είναι σημαντικό να κατανοήσεις πρώτα εσύ και ύστερα το αφεντικό σου ότι δεν μπορούν να γίνονται όλα στον ίδιο χρόνο με πριν. Συνεπώς, οι απαιτήσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν στα δεδομένα και τις δυσκολίες της εργασίας από το σπίτι. 

Προκειμένου να οργανώσεις τον χρόνο σου, δοκίμασε να φτιάξεις μια λίστα με το τί έχεις να κάνεις και να υπολογίσεις τον χρόνο που θα χρειαστείς για το καθετί, τις πιθανές διακοπές που μπορεί να υπάρξουν και τους εξωτερικούς παράγοντες που επηρεάζουν το έργο σου.

Κράτα τα παιδιά απασχολημένα

Ένας έξυπνος τρόπος για να διατηρήσεις την ηρεμία στο σπίτι είναι την ώρα που εργάζεσαι να αναθέτεις στα παιδιά να κάνουν τις εργασίες για το σχολείο τους. Με αυτόν τον τρόπο εξυπηρετείται η ανάγκη για ησυχία και από τις δύο πλευρές.

Λύσεις υπάρχουν όμως και για τις φορές που προτιμούν τη διασκέδαση, αφού μπορούν να απασχοληθούν με δραστηριότητες, οι οποίες απαιτούν συγκέντρωση όπως πάζλ, χειροτεχνίες ή ζωγραφική. Όταν ξέρεις ότι το προγραμματισμένο μίτινγκ θα πάρει αρκετό χρόνο μπορείς να τα βάλεις να παρακολουθήσουν μια ταινία.

Άλλαξε σκηνικό εργασίας

Προσπάθησε να αλλάζεις χώρο εργασίας. Ιδανικά πήγαινε να εργαστείς σε κάποιο ήρεμο καφέ ή κάποιο πάρκο. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, μπορείς να δοκιμάσεις να μεταφερθείς από τον εσωτερικό χώρο του σπιτιού στον εξωτερικό. Ακόμη και μια τόσο μικρή αλλαγή όπως η έξοδος από μέσα στη βεράντα, η αλλαγή σκηνικού και η λήψη φρέσκου αέρα μπορεί να σε επηρεάσει απρόσμενα θετικά.

Κάνε διάλειμμα όποτε το χρειάζεσαι

Μην αμελείς να κάνεις διάλειμμα γιατί υπάρχουν στιγμές που απλά το χρειάζεσαι. Το να μην κάνεις κάποια διακοπή προκειμένου να ολοκληρώσεις το project μέσα στο deadline μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από το να τελειώσεις γρηγορότερα. Πάρε τον χρόνο που μπορεί να χρειαστείς μέσα στην ημέρα για να αποφορτιστείς και να πάρεις ανάσες. Πιέζοντας παραπάνω τον εαυτό σου, μπορεί να καταλήξει σε μια συσσώρευση άγχους και στρες η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κάποια ξαφνική έκρηξη. 

Να μιλάς για ό,τι σε απασχολεί

Τέλος, είναι σημαντικό να μην κρατάς μέσα σου ότι σκέφτεσαι και μπορεί να σε επιβαρύνει. Αν αυτό αφορά την εργασία μίλα σε κάποιον συνάδελφο ή συζήτησέ το με κάποιο άτομο που πιστεύεις ότι μπορεί να σε βοηθήσει. Αν νιώθεις ότι χρειάζεσαι παραπάνω βοήθεια στο σπίτι λόγω των συνθηκών μοιράσου το με τον σύντροφό σου, ώστε να μπορούν να βρεθούν λύσεις πριν φτάσεις στην απόγνωση. 

Σε μια εποχή που η πανδημία είναι άλλο ένα άγχος που έχει προστεθεί στην λίστα με τα ήδη υπάρχοντα είναι φυσικό να μην υπάρχουν οι ίδιες αντοχές και η υπομονή προκειμένου να διαχειριστείς τηλεργασία και οικογένεια την ίδια στιγμή. Αν λοιπόν θεωρείς ότι η ψυχολογική πίεση που νιώθεις σου δημιουργεί εμπόδια και χρειάζεσαι βοήθεια με την διαχείριση των συναισθημάτων σου μην ξεχνάς ότι ένας ψυχολόγος μπορεί να παρέχει την υποστήριξη που χρειάζεσαι. 

Powered by  doctoranytime. Βρες τον καλύτερο γιατρό για σένα!.

www.doctoranytime.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο