Τι μπορεί να κάνει η Δικτύωση για μένα

Women Do Business Δικτύωση

Γιατί δικτύωση

Οι δεξιότητες και η εμπειρία είναι ουσιαστικό κομμάτι κάθε επιτυχημένης καριέρας. Σήμερα όμως, οξύνεται ο ανταγωνισμός για τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας και την ανέλιξή μας στον σύγχρονο κόσμο. Έτσι, η δικτύωση μπορεί να σας δώσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να σας βοηθήσει να ανοίξετε πόρτες που ίσως δε γνωρίζατε ότι υπήρχαν.

Τι μπορεί να κάνει η δικτύωση για μένα;

Η δικτύωση ... προσφέρει νέες ευκαιρίες και γνώσεις

Ποτέ δεν ξέρετε ποιον ή ποιους θα συναντήσετε μέσω της δικτύωσης, τις εμπειρίες που οι συμμετέχοντες μπορεί να μοιραστούν μαζί σας ή τις ευκαιρίες που μπορεί να προκύψουν· ή ποιο από τα μέλη των δικτύων αυτών θα μπορούσε σύντομα να γίνει μέλος και του δικού σας δικτύου. Η δικτύωση σάς βοηθά να επεκτείνετε τους ορίζοντές σας. Να γίνει το όνομα αλλά και το πρόσωπό σας γνωστό.

Όσους περισσότερους ανθρώπους συναντάτε, τόσο περισσότερες γνώσεις θα αποκτάτε σχετικά με τον κλάδο που σας ενδιαφέρει. Όσο περισσότερες γνώσεις έχετε, τόσο καλύτερη εντύπωση θα κάνετε. Έτσι, η δικτύωσή σας θα γίνεται συνεχώς πιο στοχοθετημένη. Είναι μια διαδικασία που μπορεί μονάχα να αυξήσει τις πιθανότητές σας να βρείτε την ευκαιρία που ψάχνετε.

Η δικτύωση ... μπορεί να δημιουργήσει αυτοπεποίθηση και δεξιότητες επικοινωνίας

Το να πλησιάσεις κάποιον άγνωστο και να ξεκινήσεις μια συζήτηση δεν είναι εύκολο, ακόμα και για τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Όσο περισσότερο όμως το κάνετε, τόσο καλύτερα θα μαθαίνετε πώς να προσεγγίζετε τους ανθρώπους, πώς να σπάτε τον πάγο και τι είναι ένα καλό θέμα συζήτησης. Να είστε θαρραλέοι και να προωθείτε τον εαυτό σας – μπορεί, τελικά, να κερδίσετε πολύ περισσότερα από μια επαφή από ό,τι μέσω μιας αγγελίας για θέση εργασίας!

Δικτύωση ... σημαίνει την ανάπτυξη σχέσεων

Η δικτύωση μπορεί εύκολα να θεωρηθεί μια απλή ευκαιρία για να προωθήσετε τον εαυτό σας και αυτά που μπορείτε να προσφέρετε. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για την ανάπτυξη σχέσεων με τους γύρω σας, σχέσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ευκαιρίες στο μέλλον. Μην μιλάτε, λοιπόν, μόνο για τον εαυτό σας! Γνωρίστε καλά τους ανθρώπους που συναντάτε και ενημερωθείτε για τις εταιρείες τους. Κάντε πολλές
ερωτήσεις. Και ξεκινήστε να αναπτύσσετε αυτές τις πολύ σημαντικές σχέσεις.

social-icons

Η δικτύωση ... μπορεί να γίνει τόσο μέσω όσο και εκτός διαδικτύου

Κατά το παρελθόν, δικτύωση ήταν η συμμετοχή σε κάποια εκδήλωση ή κοινωνική συγκέντρωση. Χάρη, όμως, στα κοινωνικά μέσα όπως το LinkedIn, η δικτύωση μέσω του διαδικτύου έχει αποκτήσει μεγαλύτερη δημοτικότητα και προσβασιμότητα. Το όφελος της δικτύωσης μέσω του διαδικτύου είναι κυρίως η δυνατότητα να συνδέεστε, με ένα κλικ, με ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Ένα από τα μειονεκτήματα της δικτύωσης είναι η έλλειψη της αλληλεπίδρασης πρόσωπο με πρόσωπο, που ενδέχεται ορισμένες φορές να είναι απαραίτητη για μια καλή εντύπωση ή όταν κάνετε αίτηση για κάποια θέση εργασίας. Γιατί να μη συνδυάσετε τις δύο προσεγγίσεις για να βεβαιωθείτε ότι προβάλλεστε όσο το δυνατόν περισσότερο;

Η δικτύωση ... είναι μακροπρόθεσμη

Οι επαγγελματικές κάρτες είναι χρήσιμο εργαλείο δικτύωσης, αλλά είναι και πολύ εύκολο να τις πάρει κάποιος με τις καλύτερες των προθέσεων, να τις τοποθετήσει στην τσάντα του και να μην τις κοιτάξει ποτέ ξανά. Η αλήθεια είναι ότι όταν κάποιος σας δώσει μια επαγγελματική κάρτα, αυτό είναι μόνο η αρχή του ταξιδιού. Η διατήρηση της επικοινωνίας με τις επαφές που έχετε κάνει είναι εξίσου σημαντική με την πραγματοποίησή τους. Στείλτε
ένα email, κάντε ένα τηλέφωνο, οτιδήποτε… Διατηρώντας την επαφή, το όνομά σας είναι αυτό που θα τους έρθει πρώτο στο μυαλό όταν παρουσιαστεί μια νέα ευκαιρία.

Η δικτύωση ... απαιτεί χρόνο και δέσμευση

Εκτός και αν είστε εξαιρετικά τυχερός, η συμμετοχή σε μία και μόνο εκδήλωση ή σε μία και μόνο κοινότητα δε θα σας βοηθήσει να βρείτε εργασία. Η δικτύωση απαιτεί υπομονή και ισχυρή δέσμευση για να είναι αποτελεσματική. Παρόλο που μερικές φορές μπορεί να σας φαίνεται χάσιμο χρόνου, αξίζει να επενδύσετε στη δικτύωση λόγω των προσωπικών και επαγγελματικών οφελών που μπορεί να φέρει μακροπρόθεσμα.

Μάγδα Κατόπη
Οικονομολόγος, Σύμβουλος Εταιρικών Σχέσεων & Επικοινωνίας

Πρόσφατα Άρθρα

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο