Οι Γυναίκες στον χώρο εργασίας

οι γυναίκες στον χώρο εργασίας

Διακρίσεις στον χώρο εργασίας

Οι περισσότερες γυναίκες ακόμη και σήμερα, συνεχίζουν να έρχονται αντιμέτωπες στον χώρο εργασίας τους με αδικίες, ανισότητες και διακρίσεις. Συχνά, ακούμε πως μια εργαζόμενη απολύθηκε λόγω εγκυμοσύνης, δέχτηκε οποιαδήποτε μορφής παρενόχλησης, ενώ συχνά εφαρμόζεται μισθολογική διαφορά μεταξύ των δύο φύλων. Πολλά από αυτά τα φαινόμενα, είναι αρκετά οικεία σε μια γυναίκα γι’ αυτό δημιουργείται επιτακτική ανάγκη, συντονισμένης δράσης, για την εξάλλειψη αρνητικών στερεοτύπων στην επαγγελματική εξέλιξη των γυναικών στον επιχειρηματικό κόσμο.

Έχετε σκεφτεί ποτέ αν κάποια ζητήματα που αντιμετωπίζετε στον χώρο εργασίας σας, οφείλονται στην έλλειψη πρόσβασης ίσων ευκαιριών; Κάθε γυναίκα έρχεται αντιμέτωπη με το εξής δίλημμα μητρότητα ή επαγγελματική ανάπτυξη. Όταν μια γυναίκα αισθάνεται ότι πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε αυτές τις δύο ιδιότητες, τότε υπάρχει ανισότητα.

Οι βασικοί λόγοι για τα ποσοστά ανεργίας στις γυναίκες στην Ελλάδα

Είναι λυπηρό, στην Ελλάδα, να βλέπουμε ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 40% των γυναικών ηλικίας 25-34 να μην εργάζεται. Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για αυτή τη διαφοροποίηση μεταξύ των φύλων μετά την ηλικία των 25 ετών. Σύμφωνα με μελέτη που υλοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021, από το ΕΛΙΑΜΕΠ σε συνεργασία με το Νορβηγικό Ερευνητικό Ίδρυμα Fafo, με υποστήριξη από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), ένας σημαντικός αριθμός γυναικών δε συμμετέχει στο εργατικό δυναμικό λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων, ενώ η ζήτηση για εργασία από γυναίκες είναι χαμηλότερη από τη ζήτηση για εργασία από άνδρες σε αυτές τις ηλικίες. Και οι δύο παράγοντες σχετίζονται με πτυχές που αφορούν τις φυλετικές διακρίσεις.

oi ginaikes ston choro ergasias

 

Η έξοδος από την αγορά εργασίας λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων συνδέεται με πατριαρχικές αντιλήψεις, οι οποίες εξακολουθούν να είναι ευρέως διαδεδομένες στην ελληνική κοινωνία. Το πρόβλημα επιδεινώνεται λόγω της ανεπάρκειας των δημόσιων υπηρεσιών να στηρίξουν τις νέες οικογένειες, φαινόμενο που οδηγεί πολλές νέες γυναίκες να βρίσκονται εκτός της αγοράς εργασίας προκειμένου να αναλάβουν την ανατροφή των παιδιών τους. Η χαμηλή ζήτηση για γυναικεία εργασία επίσης συνδέεται με το ζήτημα της μητρότητας, καθώς πολλοί εργοδότες αποφεύγουν την πρόσληψη νέων γυναικών, εφόσον θεωρούν ότι είναι πιθανό να τεκνοποιήσουν τα επόμενα χρόνια.

Τα αποτελέσματα της έρευνας “Women in the Workplace 2018”

Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα “Women in the Workplace 2018” (Οι γυναίκες στον χώρο εργασίας), που διεξήχθη από την εταιρία McKinsey, η πρόοδος που αφορά την ποικιλία φύλου στην εργασία παραμένει στάσιμη. Μάλιστα, η πρόοδος σχετικά με το ποσοστό των γυναικών στον εργασιακό τομέα δεν είναι απλώς αργή, αλλά μηδαμινή τα τελευταία χρόνια. Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε για 4η χρονιά, αντλώντας στοιχεία, για το 2018, από  279 εταιρείες που απασχολούν περισσότερα από 13 εκατομμύρια άτομα, καθώς και μια έρευνα σε περισσότερους από 64.000 υπαλλήλους και μια σειρά συνεντεύξεων.

Όλα τα παραπάνω ζητήματα είναι υπαρκτά, τι μπορούμε εμείς, όμως ως γυναίκες να κάνουμε γι’ αυτό; Οφείλουμε να κάνουμε βήματα μπροστά και να παίρνουμε τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες, ώστε να εξομαλυνθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η εν λόγω κατάσταση. Στόχος μας, να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές ενέργειες που θα φέρουν την αλλαγή, όχι μόνο στην κοινωνία μας αλλά και στην προσωπική μας ζωή. Καιρός βγούμε από καταστάσεις που μας περιορίζουν και να διεκδικήσουμε ό,τι δικαιούμαστε. Έτοιμη για αυτή την αρχή;

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο