6 Εναλλακτικά δώρα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

6 Εναλλακτικά δώρα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, για να τιμήσει τους αγώνες του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών. Για κάποιους, είναι μια μέρα γεμάτη με ζωηρούς εορτασμούς, μια ευκαιρία να τιμήσουν τα επιτεύγματα των γυναικών. Μια στιγμή αναλογισμού της προόδου που έχει επιτευχθεί στον αγώνα για την ισότητα των φύλων αλλά και επεξεργασίας των πτυχών που χρήζουν βελτίωσης. Για άλλους, είναι μια ημέρα που θα χαρακτήριζαν «περιττή». Μια γιορτή που έχει γίνει όλο και πιο εμπορική, που σηματοδοτείται από εκπτώσεις, λουλούδια και μια χιονοστιβάδα εκστρατειών μάρκετινγκ.

Ιστορική Αναδρομή

Η ημέρα αυτή έχει τις ρίζες της στις αρχές του 20ου αιώνα, ξεκινώντας από το εργατικό και το σοσιαλιστικό κίνημα. Αφορμή αποτέλεσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αμερικής που διοργάνωσε την πρώτη Εθνική Ημέρα της Γυναίκας το 1909, για να υποστηρίξει το δικαίωμα ψήφου των γυναικών.

Εμπνευσμένο από αυτό, το Διεθνές Σοσιαλιστικό Συνέδριο αποφάσισε το 1910 να δημιουργήσει μια διεθνή εκδοχή της αμερικανικής γιορτής. Στις 19 Μαρτίου 1911,πρωτογιορτάζεται σε διεθνές επίπεδο στην Αυστρία, τη Δανία, τη Γερμανία και την Ελβετία. Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις, σηματοδοτώντας τη σημασία της ημέρας.

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Suffragettes. Poster parade organised by the Women's Freedom League to promote the suffrage message, c. 1907

Από εκείνη την στιγμή ξεκινάει η εξάπλωση της γιορτής σε περισσότερες χώρες. Η καθιέρωσή της τροφοδοτήθηκε από τα γεγονότα της 8ης Μαρτίου του 1917στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Οι γυναίκες στην Αγία Πετρούπολη απεργούσαν, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, ελλείψεις τροφίμων και τον τερματισμό του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.Με την πάροδο των ετών, η ημέρα αυτή μετατρέπεται σε παγκόσμιο εορτασμότων επιτευγμάτων των γυναικών. Εξελίσσεται, ουσιαστικά σε μια έκκληση για την ισότητα των φύλων και σήμερα, αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την προώθηση των αιτημάτων και των δικαιωμάτων των γυναικών.

Η εμπορευματοποίηση της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας

Πάντα η συγκεκριμένη γιορτή δημιουργούσε ένα σύνολο εντάσεων και διαφορετικών απόψεων ως προς τον εορτασμό της. Ορισμένοι θεωρούν η γιορτή ενισχύει την αντίληψη της ανισότητας. Άλλοι αγνοούν τους λόγους που αξίζει πλέον να υπάρχει. Ένα σημαντικό, όμως τμήμα υποστηρίζει πως πρόκειται για μια ακόμη εμπορική, καπιταλιστική εορτή.

Με το τελευταίο, δε θα μπορούσε κανείς να διαφωνήσει. Eίναι αλήθεια ότι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας έχει γίνει μια καπιταλιστική γιορτή. Άλλωστε, στη σύγχρονη κοινωνία τα στοιχεία αυτά είναι συνυφασμένα με τις περισσότερες γιορτές. Κι ας μην ξεχνάμε ότι ολόκληρος ο τρόπος ζωής μας φαίνεται να περιστρέφεται γύρω από τον καπιταλισμό. Από τη βιομηχανία fastfashion που εκμεταλλεύεται φτηνά εργατικά χέρια, τα τεχνολογικά gadgets που αντικαθιστούμε κάθε χρόνο μέχρι και τις τάσεις που ακολουθούμε. Ο καπιταλισμός είναι βαθιά ριζωμένος στην καθημερινή μας ζωή.Θα πρέπει, λοιπόν, μια τόσο σημαντική ημέρα όπως η Ημέρα της Γυναίκας να απορρίπτεται λόγω της εμπορευματοποίησής της; Ίσως όχι.
Αν μας προβληματίζει τόσο η εμπορευματοποιημένη κοινωνία, ενδεχομένως να πρέπει να εστιάσουμε πρώτα άλλου κι όχι στο δώρο που θα πάρουμε για τη συγκεκριμένη γιορτή.

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
The ‘Black Protest’ in Poland

Ο εορτασμός της Ημέρας της Γυναίκας είναι εξαιρετικά σημαντικός. Όχι απλώς τιμούμε τα επιτεύγματα των γυναικών σε όλη την ιστορία, αλλά αναγνωρίζουμε και το έργο που πρέπει να γίνει ακόμη.Πρόκειται για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα ζητήματα που επηρεάζουν τις γυναίκες και αποτελεί υπενθύμιση του συνεχιζόμενου αγώνα για την ισότητα των φύλων.Παρά τα σοβαρά βήματα προόδου, οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν συστημικά εμπόδια σε πολλούς τομείς.

Οπότε ναι, μας αξίζει ένα δώρο κι εμείς θα σου προτείνουμε όχι 1 αλλά 6 διαφορετικά δώρα που σίγουρα επιθυμεί κάθε γυναίκα.

6 Εναλλακτικά δώρα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

  1.  Αντί να αφιερώσεις χρόνο στο γράψιμο μιας ευχετήριας κάρτας, μπορείς να εστιάσεις στην ενημέρωση. Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να διαβάσεις για την ιστορία της Ημέρας της Γυναίκας και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε παγκόσμιο επίπεδο.
  2. Αντί για σοκολατάκια, μπορείς να σταματήσεις τα στερεοτυπικά αστεία. Τα στερεοτυπικά αστεία τα συναντάμε τόσο στο οικογενειακό περιβάλλον, στον χώρο εργασίας αλλά και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
  3. Αντί για κοσμήματα, μπορείς να σταματήσεις το catcalling.Το catcalling είναι μια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης που μπορεί να κάνει τις γυναίκες να αισθάνονται ανασφαλείς και άβολα σε δημόσιους χώρους.
  4. Αντί για άρωμα, μπορείς να σταματήσεις να περιμένεις από εμάς να συμμορφωθούμε με τους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων και να δεχτείς την ατομικότητά μας.
  5. Αντί για κάποιο ρούχο, μπορείς να σταματήσεις το Mansplaining.Οι γυναίκες είναι εξίσου ικανές με τους άντρες να κατανοούν πολύπλοκα θέματα και να παίρνουν ενημερωμένες αποφάσεις. Το Mansplaining είναι συγκαταβατικό και απορριπτικό και ήρθε η ώρα να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό.
  6. Αντί για δείπνο, μπορείς σταματήσεις να υποθέτεις ότι οι γυναίκες είναι λιγότερο ικανές. Οι γυναίκες είναι εξίσου ικανές με τους άνδρες, και αξίζουν να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και να τους δίνονται ίσες ευκαιρίες.
  7. Αντί για κάποια εκδρομή, μπορείς να σταματήσεις να θεωρείς πως μπορείς να έχεις άποψη για ζητήματα που αφορούν αποκλειστικά τη γυναίκα.

Και τελικά, γράψαμε 7 εναλλακτικά δώρα, και είμαι σίγουρη θα μπορούσαμε να συνεχίζουμε γράφουμε όλες πολλά αιτήματα ακόμη.

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Photo: Vonecia Carswell

Ο εορτασμός της Ημέρας της Γυναίκας αφορά την αναγνώριση των αγώνων και των θριάμβων όλων των γυναικών. Είναι μια πρόσκληση για δράση, μια υπενθύμιση ότι ο αγώνας για την ισότητα των φύλων δεν έχει τελειώσει ακόμα. Eνώ είναι ωραίο να λαμβάνουμε λουλούδια και σοκολατάκια, ας μην ξεχνάμε το πραγματικό νόημα της Ημέρας της Γυναίκας: να τιμούμε τα επιτεύγματα των γυναικών και να εργαζόμαστε για έναν πιο δίκαιο κόσμο για όλους.

Χρόνια μας πολλά γυναίκες!

Αρθρογράφος: Κατερίνα Φαΐλι

Επιμέλεια Άρθρου: Σοφία Διαλιάτση

Πηγές: Britannica

Πρόσφατα Άρθρα

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο