6 ερωτήσεις που δε θέλουμε να ακούσουμε στο Πασχαλινό τραπέζι

6 ερωτήσεις που δε θέλουμε να ακούσουμε στο Πασχαλινό τραπέζι

Πάσχα στο χωριό….. με 6 ερωτήσεις που δε θέλουμε να ακούσουμε στο πασχαλινό τραπέζι.

Με το Πάσχα να βρίσκεται στη γωνία, όλες οι συζητήσεις κινούνται γύρω από το εορταστικό τραπέζι και την επιστροφή στο πατρικό. Για τους περισσότερους είναι μια περίοδος χαλάρωσης και χαράς. Μια περίοδος που μπορούν να αποφορτιστούν, να απολαύσουν καλό φαγητό και να περάσουν ποιοτικό χρόνο με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Για μερικούς όμως η έντονη αυτή επικοινωνία με τους συγγενείς και οικογενειακούς φίλους ίσως να επιφέρει άγχος και πίεση. Η σκέψη να αντιμετωπίσουν συγγενείς και να απαντήσουν σε διερευνητικές ερωτήσεις για την προσωπική τους ζωή φαντάζει δυσάρεστη έως και τρομακτική. Η πίεση να είναι συμμορφωμένοι με τις κοινωνικές προσδοκίες και ο φόβος να μην απογοητεύσουν ή κριθούν αναπαράγεται στις σκέψεις τους.
Τα οικογενειακά τραπέζια, λοιπόν, είναι πράγματι μια ευκαιρία επανασύνδεσης με τους οικείους. Με άτομα που όντως μπορεί να έχεις καιρό να μιλήσεις και να μάθουν νέα σου. Οι συγγενείς σου μετατρέπονται σε δημοσιογράφους – δικαστές. Οι προσωπικές ερωτήσεις είναι σίγουρα στα αγαπημένα πιάτα ημέρας. Ξέρεις ότι θα σου κάνουν ερωτήσεις, που ίσως δε γνωρίζεις ούτε εσύ τις απαντήσεις. Ερωτήσεις που σου δημιουργούν άγχος. Ερωτήσεις που απλώς δεν αφορούν κανέναν.

Ας δούμε λοιπόν 6 ερωτήσεις που δε θέλουμε να ακούσουμε

 1. «Πότε σκοπεύεις να παντρευτείς/να αποκτήσεις παιδιά;» Γιατί ως γνωστόν το Πάσχα εκτός από τις καμπάνες της εκκλησίας, χτυπάει και η καμπάνα του βιολογικού ρολογιού! Αρχικά ας εστιάσουμε στο πόσο λάθος είναι να έχουμε την αίσθηση πως το άτομο που ερωτάται θέλει να κάνει οικογένεια.
 2. «Πόσα λεφτά βγάζεις;» Γιατί,υπάρχει καλύτερη στιγμή να συζητήσεις τα οικονομικά σου από όταν προσπαθείς να απολαύσεις το αρνάκι με το τζατζίκι; Μια ερώτηση περιττή, που δεν αφορά κανέναν να γνωρίζει.
 3. «Γιατί δεν έχεις σοβαρή σχέση ακόμα;» Γιατί φυσικά, η επιτυχία σε αυτή τη ζωή κρίνεται μόνο από το αν θα έχεις έναν σύντροφο να τη μοιραστείς.
 4. «Έχεις πάρει/χάσει κιλά;» Μια ερώτηση που συνοδεύεται με την πολυαγαπημένη φράση «εγώ για την υγεία σου το λέω». Μια ερώτηση που συνήθως γίνεται όταν τελειώσουμε με το φαγητό και περιμένουμε το γλυκό. Και δυστυχώς όχι, δεν είναι κάποια τεχνική για να νιώσεις άσχημα και να μείνουν περισσότερα γλυκά!
 5. «Πότε θα επιστρέψεις πίσω;» Για όσους βρίσκονται μακριά από τον τόπο τους αυτή η ερώτηση πέφτει κάθε φορά στο τραπέζι. Ερώτηση που σε φέρνει σε αμηχανία γιατί εσύ μπορεί να είσαι εκεί μόνο μια εβδομάδα αλλά να ανυπομονείς να φύγεις!
 6. «Γιατί επέλεξες αυτήν την επαγγελματική πορεία;» Όπως κάθε συνέντευξη έτσι και το οικογενειακό τραπέζι οφείλει να κλείσει με αυτή την αγαπημένη ερώτηση που ποτέ καμία απάντηση δεν κάλυψε κανέναν!
πάσχα με συγγενείς

Θέσε όρια

Σίγουρα αν καθόμασταν θα μπορούσαμε να μεγαλώσουμε τη λίστα των άβολων, ανεπιθύμητων ερωτήσεων. Ειδικά όταν δεν μπορούμε να θέσουμε όρια και απαντάμε σε αυτές τις ερωτήσεις, εμφανίζεται η βεντάλια με τις υπόλοιπες. Ας δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ερωτήσεις, θέτοντας όρια.

 • Μια επιλογή είναι το χιούμορ και ο σαρκασμός. Να κάνουμε ένα αστείο ώστε να διαπιστώσουν ότι η ερώτηση είναι προσβλητική και αχρείαστη, χωρίς να δημιουργήσουμε εντάσεις. Να εξηγήσουμε τους λόγους που η ερώτηση αυτή είναι περιττή. Πολλές φορές το άτομο δεν καταλαβαίνει ότι με τις ερωτήσεις του ξεπερνάει ορισμένα όρια. Το να πάρει το ερέθισμα τόσο το άτομο, όσο και οι παρευρισκόμενοι είναι μια καλή αρχή για να προβληματιστεί και να αναθεωρήσει. (Συνήθως δεν πετυχάινει με την πρώτη φορά αλλά με την επανάληψη- το λεγόμενο coaching- αλλαγές μπορούν να επιτευχθούν).
 • Να αγνοήσουμε πλήρως τις ερωτήσεις και να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε το φαγητό και το ποτό του τραπεζιού ανενόχλητοι.

Βέβαια, το τελευταίο μπορεί μοιάζει κάπως ουτοπικό και δύσκολο!

Κάποιες απαντήσεις για τις παραπάνω ερωτήσεις, είναι:

 1. «Όταν θα είμαι/στε έτοιμοι. Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον». ή «Δεν ξέρω αν σκοπεύω για την ώρα να κάνω αυτό το βήμα, δεν έχουμε όλοι τους ίδιους στόχους»
 2. «Αρκετά για να μπορώ να απολαμβάνω το σημερινό γεύμα, στην υγειά μας»
 3. «Υποθέτω δε βοηθάει το γεγονός ότι ήρθα για το Πάσχα στο χωριό – νησί» για να δώσετε μια αίσθησης σαρκασμού και να καταλάβουν ότι δε σκοπεύετε να απαντήσετε στην ερώτηση. Επίσης, «Όταν κι αν βρεθεί κάτι να με γεμίζει όσο το φαγητό που απολαμβάνουμε τώρα»
 4. Στην ερώτηση αυτή το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εξηγήσουμε τους λόγους που η ερώτηση αυτή είναι προσβλητική.
 5. «Εσείς πότε λέτε να φύγετε από εδώ;»
 6. «Σίγουρα σε μια άλλη ζωή ήσασταν recruiter, η ερώτησή σας θύμιζει ερώτηση συνέντευξης για πρόσληψη!». «Εσείς για ποιους λόγους εργάζεστε» ή/και «επειδή αυτό με κάνει ευτυχισμένο-η /εξασφαλίζει ένα εισόδημα»

Και τελικά.......

Όλοι, έστω και λίγο έχουμε το άγχος των ερωτήσεων. Πώς θα απαντήσουμε και αν θα δώσουμε τις απαντήσεις που θέλει ο συνομιλητής μας να ακούσει. Αν έχουμε κάτι νέο δηλαδή να προσθέσουμε από την προηγούμενη οικογενειακή μάζωξη. Είναι σημαντικό να θέτουμε όρια και να μην αφήνουμε να μας επηρεάζει. Αν πρέπει σε κάποιον να δώσουμε αναφορά αυτός είναι ο εαυτός μας. Μόνο όταν η απάντηση που δίνουμε σε
αυτές τις ερωτήσεις δεν ευχαριστεί εμάς αξίζει να αφιερώνουμε ενέργεια για αναστοχασμό και προβληματισμό. Να θυμάσαι, η καλύτερη απάντηση που μπορείς να δώσεις, για το καλό της ψυχικής σου υγείας, είναι η αδιαφορία.

Αν έχεις πιάσει τον εαυτό σου να κάνει μια από αυτές τις ερωτήσεις καλό θα ήταν να μην το επαναλάβεις. Αυτό το Πάσχα, ας επικεντρωθούμε στο να δημιουργήσουμε όμορφες αναμνήσεις και να μοιραστούμε στιγμές γεμάτες γέλιο, ευτυχία και φαγητό με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Χρόνια Πολλά σε όλους!!

Αρθρογράφος: Κατερίνα Φαΐλι

Επιμέλεια Άρθρου: Σοφία Διαλιάτση

Πρόσφατα Άρθρα

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο