6 Tips για να διαχειριστείς το καθημερινό άγχος στην εποχή του covid-19

Γράφει η Ρανούτσου Γεωργία, Ψυχολόγος συνεργάτης του doctoranytime.gr
Τα τελευταία χρόνια, το άγχος είναι αυξημένο και ο βασικός παράγοντας είναι η εμφάνιση της πανδημίας, η οποία έφερε αλλαγές και δυσκολίες στην καθημερινότητα, οικονομική στενότητα και φόβο. Αρκετοί άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την εργασία τους με αποτέλεσμα να πιέζονται οικονομικά και να διογκώνεται η ανασφάλεια σε επαγγελματικό επίπεδο. Η καθημερινότητα άλλαξε, τόσο λόγω της χρήσης της μάσκας, όσο και λόγω του γεγονότος ότι πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί στις συναναστροφές μας ενώ περιορίστηκε και η διασκέδαση λόγω των έκτακτων μέτρων.
Ο φόβος που δημιουργήθηκε γύρω από την εμφάνιση της πανδημίας και η ανησυχία πολλών ανθρώπων να μην κολλήσουν επηρέασε σημαντικά την ψυχική μας υγεία. Τα άτομα που δεν μπορούν να διαχειριστούν αυτόν τον φόβο, είναι πιθανότερο να εμφανίσουν διάφορες διαταραχές άγχους, όπως κρίσεις πανικού, αγοραφοβία, γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, κατάθλιψη και άλλους τύπους φοβιών.
Η εκδήλωση του άγχους
Το άγχος ορίζεται ως η δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση που περιλαμβάνει αισθήματα φόβου ή ακόμη και τρόμου ως απάντηση σε κάποιο κίνδυνο του οποίου η πηγή είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστη ή μη αναγνωρίσιμη.
Τα συμπτώματα του άγχους μπορεί να είναι τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά. Τα ψυχολογικά συμπτώματα του άγχους περιλαμβάνουν ανησυχία, ανυπομονησία, αίσθημα αορίστου φόβου και αγωνίας, νευρικότητα, διάσπαση προσοχής, δυσκολία στη συγκέντρωση και αίσθημα μειωμένης αντιληπτικής ικανότητας. Επίσης, παρατηρείται αύξηση του καρδιακού ρυθμού και της πίεσης και ροής του αίματος. Επιπλέον το άτομο μπορεί να νιώσει εφίδρωση και τρέμουλο, ενώ υπάρχει αυξημένη ενεργοποίηση του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Άλλα σωματικά συμπτώματα που μπορεί να νιώσει είναι:
- Δύσπνοια, αίσθημα πνιγμού και κόμπου στο λαιμό
- Ξηροστομία και δυσκαταποσία
- Πόνο στο στήθος, αύξηση παλμών
- Κρύα χέρια, τρέμουλο , εφίδρωση
- Λιποθυμική τάση, κόπωση, αδυναμία
- Ίλιγγο ή ζάλη
- Κοιλιακά άλγη, ανορεξία, ναυτία
- Παραισθησίες
- Κινητική ανησυχία, μυϊκή τάση
- Συχνουρία και πονοκέφαλοι
6 Tips για να διαχειριστείς το καθημερινό άγχος
Για την πρόληψη του άγχους και τη βελτίωση της ψυχικής σου υγείας, μπορείς να ακολουθήσεις μερικές απλές πρακτικές:
Περιόρισε τις συναναστροφές με άτομα που συζητούν συνεχώς για την πανδημία
Στις μέρες μας οι άνθρωποι συζητούν συχνά γι’ αυτό το θέμα. Εάν εσύ νιώθεις πίεση και άγχος σε κάποιες συναναστροφές, τότε θα πρέπει να πάψεις να επικοινωνείς μαζί τους. Σε διαφορετική περίπτωση, μπορείς να προσπαθήσεις να αλλάξεις το θέμα όταν βρίσκεσαι σε δύσκολη θέση και να προσπαθήσεις να συζητήσεις κάτι που σε ευχαριστεί. Θα μπορούσες ακόμη και να εξηγήσεις στους φίλους σου τους λόγους που δεν επιθυμείς να συζητάς για την πανδημία.
Ενημερώσου σωστά
Μην κάθεσαι συνεχώς απέναντι από την τηλεόραση, προσπαθώντας να μάθεις τα πάντα γύρω από την πανδημία. Αυτό μόνο άγχος μπορεί να σου δημιουργήσει, καθώς η τηλεόραση δεν είναι και ο καλύτερος τρόπος να ενημερωθείς. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις γύρω από την ενημέρωση είναι να ανοίξεις τον υπολογιστή σου και να διαβάσεις από απλά άρθρα για τα μέτρα που λαμβάνονται. Επίσης δε χρειάζεται να γνωρίζεις με λεπτομέρεια τον αριθμό κρουσμάτων και την εξέλιξη της πανδημίας. Δεν μπορείς να τα ελέγξεις όλα εσύ. Γι’ αυτό προσπάθησε να χαλαρώσεις και να αποδεχθείς τη νέα καθημερινότητα.
Προστάτεψε τον εαυτό σου χωρίς να υπερβάλλεις
Εάν φοβάσαι μην κολλήσεις, απλά προσπάθησε να τηρείς τους κανόνες υγιεινής. Δηλαδή, να πλένεις τα χέρια σου πριν φας ή πριν αγγίξεις το στόμα και τη μύτη σου, να φοράς τη μάσκα σου όταν βρίσκεσαι σε δημόσιο χώρο με πολύ συνωστισμό και να βήχεις ή να φτερνίζεσαι πάντα στον αγκώνα σου. Με το να κάνεις υπερβολές και να έχεις συνεχώς το μυαλό σου εκεί, απλά επιβαρύνεις τον εαυτό σου με επιπρόσθετο άγχος.
Σκέψου διαφορετικά
Εάν τηρείς τους κανόνες υγιεινής, καθησύχασε τον εαυτό σου με τη σκέψη ότι αυτό που μπορείς να κάνεις, το κάνεις ήδη. Δεν περνάνε όλα από τα χέρια σου και δεν μπορείς να ελέγξεις τα πάντα. Επιπλέον, απόφυγε να εστιάζεις συνεχώς στις αρνητικές επιπτώσεις της εμφάνισης της πανδημίας όπως την καραντίνα, τον περιορισμό στις εξόδους και τα ακραία περιστατικά εμφάνισης υψηλού πυρετού, θανάτων και παρενεργειών. Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και ο οργανισμός του αντιδρά τελείως διαφορετικά. Γι’ αυτό σκέψου ότι ακόμη και να κολλήσεις, μπορεί να περάσεις την ασθένεια πολύ ελαφριά. Εάν αυτό δε σε καθησυχάζει σκέψου πόσα περιστατικά έχεις ακούσει που είχαν ελαφριά συμπτώματα.
Ανάπτυξε την δημιουργικότητά σου & φρόντισε τον εαυτό σου
Η πανδημία σίγουρα έχει αλλάξει τον τρόπο ζωής όλων μας. Όμως, πέρα από κάποιες δυσκολίες που μας έχει φέρει, μας έχει δώσει την ευκαιρία να ασχοληθούμε με τον εαυτό μας περισσότερο. Μπορεί να έχεις πιο πολύ ελεύθερο χρόνο απ’ ότι πριν. Εάν συμβαίνει αυτό, εκμεταλλεύσου το. Κάνε κάτι δημιουργικό που θα σε κάνει να ξεχαστείς και παράλληλα δεν είναι απαραίτητο να συναναστρέφεσαι με άλλους εάν φοβάσαι. Για παράδειγμα μπορείς να ανανεώσεις το υπνοδωμάτιό σου, να ξεκινήσεις ένα καινούργιο χόμπι όπως τη ζωγραφική, να φροντίσεις τον εαυτό σου, χαλαρώνοντας με τον τρόπο που θα επιλέξεις στο σπίτι, να περπατήσεις έξω στη φύση, να γράψεις σε ένα χαρτί όλα όσα σκέφτεσαι ή να γυμναστείς.
Ζήτησε τη γνώμη ενός ειδικού
Εάν βλέπεις ότι έχεις γίνει δυσλειτουργικός λόγω του άγχους που νιώθεις, ζήτησε τη γνώμη ενός ψυχολόγου ή συμβούλου υγείας. Αν αντιμετωπίζεις δυσκολία στο να αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι, ένας ειδικός θα μπορέσει να σε βοηθήσει σε αυτό.
Σε περιπτώσεις που το άγχος δεν αντιμετωπίζεται εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες ασθένειες, όπως αυτοάνοσα νοσήματα, πονοκεφάλους ή εντερικά προβλήματα. Επίσης, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ψυχικές ασθένειες, όπως διάφορες φοβίες.

doctoranytime
Author

Powered by doctoranytime. Βρες τον καλύτερο γιατρό για σένα!.