8 ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ ΜΑΜΑΣ

Ποιές μπορεί να είναι οι 8 ανακουφιστικές σκέψεις μιας εργαζόμενης μαμάς; Στις ατελείωτες αγωνιώδεις σκέψεις σχετικά με τον διττό μας ρόλο ως εργαζόμενες μητέρες μήπως ήρθε η ώρα να “πετάξουμε” όσες μας είναι άχρηστες και ψυχοφθόρες και να κρατήσουμε λίγες και ουσιαστικές;
Οι επικρατέστερες 8 ανακουφιστικές σκέψεις μια εργαζόμενης μαμάς, στο δικό μου το μυαλό είναι:
Ξεκινάμε με τα αυτονόητα. Καριέρα και οικογένεια. Καμία τύψη. Δε μιλάμε για δυο διαφορετικές κατευθύνσεις. Μιλάμε για μια ολοκληρωμένη ζωή. Ας τακτοποιήσουμε λοιπόν ξεκάθαρα στο μυαλό μας ότι δεν υπάρχει μια και μοναδική πατέντα τέλειας ισορροπίας μεταξύ καριέρας και οικογένειας. Στα αλήθεια, δεν υπάρχει η τέλεια ισορροπία ούτως ή άλλως. Και αυτή η σκέψη θα έπρεπε να μας “ανακουφίζει” από ενοχές και υψηλές προσδοκίες από τον εαυτό μας.
- Thumbs up στο ημερήσιο πλάνο μας. Ακόμα κι αν έρθουν τα πάνω κάτω και δε γίνει τελικά τίποτα όπως το είχαμε προγραμματίσει, το ξεκίνημα της ημέρας μας με συγκεκριμένη διαχείριση χρόνου μεταξύ παιδιών και δουλειάς μας κάνει και νιώθουμε ότι “το΄χουμε!”. Κρατάμε σημειώσεις για τις εκκρεμότητες της δουλειάς, βάζουμε προτεραιότητες, γράφουμε τί χρειάζεται το σπίτι μας, κρατάμε χρόνο για τους δικούς μας και Ναι! Τελικά με έναν τόσο απλό τρόπο μπορούμε να νιώσουμε πιο παραγωγικές και ευχαριστημένες.
- Λίγη έως πολλή υποστήριξη την χρειαζόμαστε. Και στη δουλειά και στο σπίτι. Να μπορούμε να σηκώσουμε το τηλέφωνο και να ζητήσουμε βοήθεια χωρίς δεύτερη σκέψη. Είτε αυτή βρίσκεται σε ένα οικογενειακό- φιλικό μας πρόσωπο, είτε σε κάποιον που θα προσλάβουμε για να μας βοηθά, το να μπορούμε να βασιστούμε σε έναν έμπιστο άνθρωπο μας διευκολύνει, δε μας αντικαθιστά.
- Προσωπικός χρόνος. Ναι, ναι ναι! Πάντα φροντίζουμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας κάτι που μας δίνει ευχαρίστηση. Δεν πρόκειται για πολυτέλεια αλλά για άμεση προτεραιότητα και πολύτιμο εφόδιο ώστε να αντεπεξέλθουμε με περισσότερο κέφι στο υπόλοιπό μας πρόγραμμα. Χόμπι, προσωπική φροντίδα, διάβασμα, αγαπημένη σειρά στην τηλεόραση, ψιλοκουβέντα στο τηλέφωνο. Αυτόν τον χρόνο, αν νιώθουμε πως δεν τον διαθέτουμε, οφείλουμε να τον βρούμε. Γιατί πολύ απλά, φροντίζοντας εμάς, φροντίζουμε καλύτερα και τους άλλους.
- Προσπαθούμε να είμαστε παρούσες. Όταν βρισκόμαστε σπίτι με τα παιδιά, βρισκόμαστε σπίτι με τα παιδιά. Ιδανικά απενεργοποιούμε το τηλέφωνό μας τουλάχιστον μέχρι την ώρα του ύπνου. Ζούμε αυτές τις ώρες της ημέρας μόνο με τον μαμαδίστικο ρόλο και με την παραδοχή πως η ποιότητα του χρόνου με τα παιδιά, υπερκαλύπτει την ποσότητα.
- Διασκεδάζουμε το παρόν. ΖΟΥΜΕ το παρόν. Το να είσαι μαμά και να έχεις καριέρα δεν πρέπει να είναι μια ζωή με ατελείωτες λίστες καθηκόντων και υποχρεώσεων. Ποιο το νόημα μετά; Βάζουμε γέλιο στη μέρα μας και όταν μπορούμε, αντιμετωπίζουμε και τη δουλειά μας «αλλιώς». Λίγο πιο ανώδυνα.
- Λέμε και κανένα ΟΧΙ. Όχι σε ό,τι είναι πολύ απαιτητικό για εμάς, είτε στο σπίτι είτε στη δουλειά. Για να περιορίσουμε τα όχι στο σπίτι, συμπεριλαμβάνουμε τα παιδιά σε δουλειές που τους αρμόζουν ηλικιακά, στα ψώνια, στο στρώσιμο του τραπεζιού, στο μαγείρεμα, στην τακτοποίηση του δωματίου τους, σε ό,τι θα κάναμε μόνες μας ενώ μπορούμε να έχουμε την καλύτερη ομάδα! Αντίστοιχα στη δουλειά, δεν αναλαμβάνουμε περισσότερα από αυτά που αντέχουμε.
- Τέλος, συγχωρούμε τον εαυτό μας. Για όλες αυτές τις φορές που υπήρξαμε απότομες στη δουλειά, απούσες στο σπίτι, απομακρυσμένες από τις φίλες μας. Πάντα θυμόμαστε τους πολύτιμους λόγους πίσω από τις επιλογές μας. Είμαστε οι επιλογές μας. Και δε χρειάζεται να είμαστε τέλειες!!
Αυτές ήταν, κατά τη γνώμη μου, οι 8 ανακουφιστικές σκέψεις μιας εργαζόμενης μαμάς!