8 εκθέσεις για τη γυναικεία συνεισφορά στην τέχνη

8 εκθέσεις για τη γυναικεία συνεισφορά στην τέχνη

8 εκθέσεις για τη γυναικεία συνεισφορά στην τέχνη αποδεικνύουν την ανεκτίμητη προσφορά των γυναικών στον πολιτισμό.
Στο πέρασμα του χρόνου οι γυναίκες έχουν συμβάλλει σημαντικά στην τέχνη, την επιστήμη και τον πολιτισμό. Η συμβολή αυτή όμως έχουμε συνηθίσει να την επισκιάζει αυτή του αντρικού φύλου. Πολλά μουσεία, βιβλία, ο δημόσιος διάλογος και φυσικά, το σχολείο δίνουν μεγαλύτερη βάση και προσοχή στους άντρες. Φαντάσου να μπορείς να δεις όλη αυτή την επιρροή που έχει συντελεστεί από γυναίκες. Να περιπλανιέσαι μέσα σε μία έκθεση όπου κάθε δημιούργημα και κάθε γωνία εξυμνεί τις γυναίκες. Να διαβάζεις στα βιβλία όλα όσα έχουν επιτευχθεί από γυναικείες φιγούρες. Λοιπόν, κι όμως μπορείς να το κάνεις.
Σε όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτου τοποθεσίας, κουλτούρας, εθίμων, πολιτισμών και θρησκείας η ανάγκη να αποκατασταθεί αυτή η ανισορροπία αλλά και η επιθυμία να αντιπροσωπευθεί το γυναικείο φύλο είναι αισθητή. Ψάξαμε και βρήκαμε 8 εκθέσεις και μουσεία που εστιάζουν στη γυναίκα για να μπορέσεις να επισκεφτείς αν σε φέρει ο δρόμος προς τα εκεί.

1.ΕΜΣΤ- Αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο

Photo By Panos Kokkinias

Φυσικά δε θα μπορούσαμε να μην ξεκινήσουμε από την Αθήνα. Αν μένεις ή σκοπεύεις να επισκεφτείς την πρωτεύουσα, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης οφείλει να μπει στο πρόγραμμά σου. Από τον Δεκέμβριο του 2023 έως τον Νοέμβριο του 2024, το ΕΜΣΤ φιλοξενεί μια σειρά τεσσάρων εκθέσεων με τίτλο «Τι θα γινόταν αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο;». Είναι η πρώτη φορά, στον ελληνικό χώρο που οι εκθέσεις προέρχονται αποκλειστικά από γυναίκες. Μια πρωτοβουλία της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας Κατερίνας Γρέγου που είναι εμπνευσμένη από το ομώνυμο νέο έργο της Yael Bartana.
Οι εκθέσεις εξερευνούν την ιδέα του πώς θα μπορούσε να είναι ο κόσμος αν κυβερνιόταν από γυναίκες, θέτοντας το ερώτημα αν θα υπήρχε λιγότερη βία, περισσότερη δικαιοσύνη και μεγαλύτερη φροντίδα για το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Διάρκεια έκθεσης: 14.12.2023 – 27.10.2024
Τοποθεσία: ΕΜΣΤ Λεωφ. Καλλιρρόης & Αμβρ. Φραντζή (πρώην εργοστάσιο Φιξ) Αθήνα.

Smaragda Saridaki ΕΜΣΤ
Photo By Smaragda Saridaki

2.Naomi: In Fashion Victoria & Albert Museum

Naomi: In Fashion Victoria & Albert Museum
Naomi Campbell is at the V&A, photograph, by Marco Bahler, London, England. © Victoria and Albert Museum, London

Ένα από τα πιο γνωστά και εμβληματικά μουσεία του κόσμου θα φιλοξενήσει μια αναδρομική έκθεση για τη ζωή και την καριέρα της Naomi Cambell.

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στα 40 χρόνια καριέρας της Cambell, θα παρουσιάσει κομμάτια από την προσωπική της γκαρνταρόμπα, αλλά και κομμάτια από τις iconic εμφανίσεις της στην πασαρέλα. Θα υπάρχει επίσης μια εγκατάσταση με εκπληκτικές φωτογραφίες από fashion editorials, σε επιμέλεια του αρχισυντάκτη της βρετανικής Vogue Edward Enninful.

Η Naomi Cambell επέβαλε τη διαφορετικότητα στις πασαρέλες και ήταν το πρώτο μαύρο μοντέλο που φωτογραφήθηκε για το εξώφυλλο της γαλλικής Vogue το 1988. Επιπλέον είναι η πρώτη μαύρη γυναίκα που πόζαρε για το εξώφυλλο της αμερικανικής Vogue το 1989.

Διάρκεια: 22 Ιουνίου 2024 – Απρίλιο 2025

Τοποθεσία: Victoria & Albert Museum Λονδίνο

3.The Design Museum - Barbie: Η Έκθεση

1959 Barbie No. 1 © Mattel, Inc.

Μετά την επιτυχία της ταινίας Barbie έρχεται στο Λονδίνο η έκθεση με αφιέρωμα στην κούκλα Barbie και την εξέλιξή της μέσα στον χρόνο. Θα έχετε την ευκαιρία να δείτε να εξερευνήσετε πάνω από 250 σπάνια και εμβληματικά αντικείμενα, από το ξεκίνημα της Barbie το 1959 μέχρι σήμερα. Μπορείτε να δείτε από τις πρώτες μαύρες, λατινοαμερικάνικες και ασιατικές κούκλες μέχρι τις κούκλες που αντιπροσωπεύουν άτομα με σύνδρομο Down, κούκλες με αμαξίδιο και κούκλες διαφορετικών επαγγελμάτων και εμφάνισης από την καθορισμένη πρώτη κούκλα Barbie.

Διάρκεια: 5 Ιουλίου 2024 – 23 Φεβρουαρίου 2025
Τοποθεσία: The Design Museum – Λονδίνο

4.Tate Modern Exhibition - YOKO ONO: MUSIC OF THE MIND

yoko-ono

Συνεχίζοντας στο Λονδίνο μπορείτε να επισκεφτείτε την έκθεση αφιερωμένη στην καριέρα της Yoko Ono.

Η Yoko Ono είναι Ιαπωνέζα καλλιτέχνιδα, τραγουδίστρια, συνθέτρια και
ακτιβίστρια. Η έκθεση παρουσιάζει πάνω από 200 έργα που καλύπτουν επτά δεκαετίες, γιορτάζοντας τη συμβολή της Ono στην τέχνη, τη μουσική και τον ακτιβισμό για την ειρήνη.
Διάρκεια: 15 Φεβρουαρίου 2024 – 1 Σεπτεμβρίου 2024
Τοποθεσία: Tate Modern Exhibition – Λονδίνο

5.Tate Modern Exhibition - Now You See Us: Women Artists in Britain 1520-1920

Now_You_See_Us

Στο Tate Modern Exhibition μπορείς επίσης να επισκεφτείς την έκθεση «Now You See Us: Women Artists in Britain 1520-1920» : μια καθηλωτική έκθεση που παρουσιάζει τη συχνά περιφρονημένη συμβολή των γυναικών καλλιτεχνών στη βρετανική τέχνη. Με περισσότερα από 150 έργα, η έκθεση σπάει τα στερεότυπα για τις γυναίκες καλλιτέχνιδες, που συχνά θεωρούνταν ερασιτέχνες, αναδεικνύοντας το ταλέντο και τη σοβαρότητά τους. Ζωγράφιζαν θέματα που τυπικά ήταν για τους άνδρες και αγωνίστηκαν για ίσες ευκαιρίες στην τέχνη, αναδιαμορφώνοντας τον κόσμο της τέχνης για τις γυναίκες.

Τοποθεσία: Tate Britain – Λονδίνο

6.The Warsaw Rising Museum - Το ταξίδι των ηρωίδων

The Warsaw Rising Museum - Το ταξίδι των ηρωίδων

Αν βρεθείς στην Βαρσοβία τότε το Μουσείο Εξέγερσης της Βαρσοβίας, το οποίο περιγράφει όλη την ιστορία της απελευθέρωσης της Πολωνίας και τα ιστορικά γεγονότα της Βαρσοβίας οφείλει να είναι στην λίστα σου. Εκτός από την περιγραφική και παραστατική αποτύπωση της ιστορίας, το συγκεκριμένο μουσείο έχει αφιέρωμα στις γυναίκες. Τις περισσότερες φορές, αναδεικνύονται οι άντρες ήρωες πολέμων και γίνονται ιστορικά σύμβολα.

Στο συγκεκριμένο μουσείο δίνεται η σωστή βαρύτητα στην συμβολή των γυναικών κατά τη διάρκεια του πολέμου αλλά και κατά τη διάρκεια της εξέγερσης. Προβάλλεται η ανθεκτικότητα, η δύναμη, η γενναιότητα και η αποφασιστικότητα των γυναικών μέσα στις αντιξοότητες του πολέμου. Οι Πολωνές γυναίκες είχαν ταυτόχρονα τους ρόλους της μητέρας, της συζύγου, της μαγείρισσας, της νοσοκόμας αλλά και της πολεμίστριας καθώς έβγαιναν στο πεδίο μάχης και αντίστασης.

Τοποθεσία: The Warsaw Rising Museum– Βαρσοβία

7.KATAIS Athens - I AM A VULVA by Effie Emmanouilidi & Planet Sisterhood

vulva

Στα πλαίσια του «Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας – Athens Pride», για λίγες ημέρες το KATAIS Athens παρουσιάζει την έκθεση «I AM A VULVA» της Έφης Εμμανουηλίδη. Η έκθεση περιλαμβάνει χειροποίητα κεραμικά αιδοία, προβολές βίντεο και εγκαταστάσεις που αναδεικνύουν τις σύγχρονες θηλυκότητες στην Ελλάδα.

Το έργο της Έφης Εμμανουηλίδη αμφισβητεί τα έμφυλα στερεότυπα και τονίζει την αξία της θηλυκότητας σε μια κοινωνία που συχνά την καταπιέζει. Στην Ελλάδα αντίστοιχοι προβληματισμοί έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων, αλλά και τον δημόσιο διάλογο γύρω από τις γυναικοκτονίες.

Διάρκεια έκθεσης: 23.05 – 02.06, Δευτέρα – Σάββατο 11:00 – 20:00 Τοποθεσία: KATAIS Athens – Βούρβαχη 3 – Κουκάκι Αθήνα.

8.The Art Institute of Chicago - Radical Clay: Γιορτάζοντας τις σύγχρονες γυναίκες καλλιτέχνιδες κεραμικής στην Ιαπωνία

Radical Clay

Στο μακρινό Σικάγο μπορούμε να βρούμε την έκθεση «Radical Clay». Η έκθεση παρουσιάζει 40 εντυπωσιακά έργα, 36 σύγχρονων γυναικών δημιουργών κεραμικής, αναδεικνύοντας τη σημαντική συμβολή τους στον τομέα της κεραμικής στην Ιαπωνία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η έκθεση επικεντρώνεται στα καινοτόμα και τολμηρά έργα που δημιούργησαν αυτές οι καλλιτέχνιδες από τη δεκαετία
του 1970 και αποτελούν κυρίως αναπαραστάσεις αλλόκοτων σωματικών παραμορφώσεων.

Διάρκεια: 16 Δεκεμβρίου 2023– 3 Ιουνίου 2024
Τοποθεσία: The Art Institute of Chicago.

Αρθρογράφος: Κατερίνα Φαΐλι

Επιμέλεια Άρθρου: Σοφία Διαλιάτση

Πρόσφατα Άρθρα

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο