Café Femenino: “Υπάρχει μικρή συμμετοχή γυναικών, είτε σε ηγετικές θέσεις επιχειρήσεων, είτε στα διοικητικά συμβούλια.”

cafe femenino 1

Café Femenino Greece

Τι θα σκεφτόσουν αν σου λέγαμε ότι ο καθημερινός σου καφές μπορεί να συνεισφέρει θετικά στη γυναικεία επιχειρηματικότητα στη Λατινική Αμερική; Πιθανόν να δυσανασχετούσες. Κι αν σου λέγαμε ότι το Café Femenino, όχι μόνο το κάνει αυτό πραγματικότητα, αλλά διοικείται και από γυναίκες, τότε θα μας πίστευες;

Mε τη σημερινή μας συνέντευξη, τρεις γυναίκες επιχειρηματίες, η Κλαίρη, η Μαριλένα και η Έλενα, υπεύθυνες του Café Femenino Ελλάδος, μας μιλούν για το έργο του Café Femenino International, το παράρτημα του στην Ελλάδα, τις αξίες που πρεσβεύει και παίρνουν θέση σχετικά με τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Τι είναι το Café Femenino Ελλάδος και ποια η ιδιαιτερότητά του σε σύγκριση με τα συνηθισμένα cafe;

Το πρώτο κατάστημα της αλυσίδας Café Femenino στεγάζεται στην Κηφισιά επί της οδού Λεωφόρου Κηφισίας 324 σε ένα περιβάλλον, το οποίο παραπέμπει στις παραγωγικές χώρες, από τις οποίες προέρχεται ο καφές. Εκπροσωπώντας το Café Femenino Foundation, το κατάστημα αντλεί τους καφέδες του από Cooperativas γυναικών από εννέα διαφορετικές χώρες (Κολομβία, Περού, Βολιβία, Ινδονησία, Βραζιλία, Νικαράγουα, Γουατεμάλα, Άγιο Δομίνικο, Ρουάντα), στις οποίες έχει παρουσία το ίδρυμα, το οποίο με καινοτόμες μεθόδους προερχόμενες από αυξημένα υψόμετρα εκπαιδεύει τις γυναίκες παραγωγούς από το 2004, ώστε να καλλιεργούν υψηλής ποιότητας Arabicas.

cafe femenino 3

Το Café Femenino Greece  παρουσιάζει ένα εντελώς διαφορετικό Specialty Coffee store concept. Μέσω του άκρως ποιοτικού καφέ του και της οικονομικής προσφοράς του στο Ίδρυμα Café Femenino αφηγείται, τιμάει και προβάλλει την ιστορία των γυναικών που εργάζονται σκληρά πίσω από κάθε κούπα καφέ που εμείς απολαμβάνουμε. Οι γυναίκες παίζουν καταλυτικό ρόλο στη συγκομιδή και επεξεργασία του καφέ εδώ και αιώνες από την αρχή της συστηματικής καλλιέργειας καφέ τον 15o  αιώνα, αλλά ποτέ μέχρι τώρα δεν τους είχε δοθεί η αναγνώριση και ανταμοιβή που τους αξίζει για την εργασία τους.

Οφέλη για τις γυναίκες που συμμετέχουν

«Το Café Femenino Greece μέσα από το δίπτυχο quality-equality, κάνει μία σημαντική προσπάθεια να ευαισθητοποίησει την κοινή γνώμη γύρω από τα θέματα δικαιοσύνης και ισότητας στο διεθνές εμπόριο του καφέ.Το ότι δηλαδή το ίδρυμα κατάφερε να οργανώσει γυναίκες παραγωγούς καφέ σε εννέα χώρες της Λατινικής Αμερικής σε συνεταιρισμούς, να τους δώσει κίνητρα, αλλά και τη δυνατότητα, όχι μόνο να συνεισφέρουν από την εργασία τους στην οικονομία των οικογενειών τους, αλλά και στις τοπικές κοινωνίες με έργα πού ενισχύουν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και τον ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία» μου είπε η κυρία Κουΐδου.

 «Αυτή η ιστορία, μαζί με την άριστη ποιότητα τού καφέ πού παράγουν, κάνουν το Café Femenino διαφορετικό, κάτι πού έλειπε μέχρι τώρα στη χώρα μας». Και αποφάσισαν να το τολμήσουν.

Όταν συμμετέχουν οι γυναίκες στον συνεταιρισμό του Café Femenino αποκτούν δικαιώματα όπως: διαχείριση της γης που καλλιεργούν, ηγετικό ρόλο στις κοινότητές τους, οικονομική αυτάρκεια καθώς και εξασφάλιση απευθείας πληρωμής για τον καφέ που παράγουνΈτσι οι γυναίκες αυτές όχι μόνο συμβάλλουν στο οικογενειακό τους εισόδημά αλλά συνεισφέρουν ενεργά και αναγνωρίζονται στις κοινότητές τους.

 

Ποιες είναι οι αξίες που πρεσβεύει και ποιος ο σκοπός του;

Οι τρεις πυλώνες που συνοψίζουν την ταυτότητα του Café Femenino Greece και το κάνουν ξεχωριστό, είναι οι εξής:

 1.  Η ποιότητα του καφέ
 2.  Η Ιστορία του- Η αντιπροσώπευση του Ιδρύματος Café Femenino στην Ελλάδα και Κύπρο
 3. Η δική του αποστολή στο Café Femenino Greece

 

Πώς ήρθε το Café Femenino στην Ελλάδα;

Η Μαριλένα Κουίδου, η Κλαίρη Κατσίβελα και η Έλενα Μπαρμπαλιά, οι τρείς συνεργάτιδες είναι εργαζόμενες και μητέρες και εξαιρετικά ευαισθητοποιημένες γύρω από τα θέματα της ισότητας, της δικαιοσύνης και της ενδυνάμωσης των γυναικών στον επαγγελματικό τομέα. Η Μαριλένα ασχολείται εδώ και χρόνια με τον κλάδο του καφέ, έναν κλάδο ιδιαίτερα ανδροκρατούμενο και ήταν εκείνη που μοιράστηκε με τις άλλες δύο όσα ήξερε για τη δράση του Café Femenino Foundation, το έργο του και τη δυναμική του καθώς και τις δυνατότητες που δίνει στις γυναίκες παραγωγούς καφέ να σταθούν στα πόδια τους και να διεκδικήσουν τη δίκαια αμοιβή για την εργασία τους. Πρόκειται για έναν κλάδο με παγκόσμιο εμπορικό τζίρο πάνω από 400 δις δολάρια ανά έτος, και με προοπτική αυτός ο τζίρος να φτάσει τα 155 δις το 2026. Ένας κλάδος που εξακολουθούσε να αγνοεί την προσφορά της γυναίκας τόσο στο παραγωγικό όσο και στο εμπορικό του κομμάτι.

 

Το Café Femenino Ελλάδος διοικείται αποκλειστικά από γυναίκες. Ποια προβλήματα αντιμετωπίζετε εσείς ως γυναίκες επιχειρηματίες;

Υπάρχει μικρή συμμετοχή γυναικών είτε σε ηγετικές θέσεις επιχειρήσεων είτε στα διοικητικά συμβούλια. Υπάρχει ακόμα στην Ελλάδα η αντίληψη, και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό, ότι η γυναίκα είναι προορισμένη να υπηρετεί την οικογένειά της μέσα από τη διαχείριση του σπιτιού της. Αυτό όμως την αποκόπτει από την κοινωνική δράση και τη γενικότερη οικονομική δραστηριότητα. Σίγουρα ο ρόλος της στην οικογένεια και στο σπίτι είναι σημαντικός, όπως όμως είναι εξίσου σημαντικός και ο ρόλος του άνδρα. Οι ρόλοι πρέπει να είναι κοινοί παντού. Πρέπει η γυναίκα να μην είναι εξαρτώμενη από το εισόδημα του άνδρα ή του γονιού, αλλά να είναι ανεξάρτητη κι ευτυχισμένη μέσα από την εργασίας της.

cafe femenino 4
cafe femenino 2

To Café επιτελεί έναν ομολογουμένως αξιέπαινο σκοπό. Πόσο εύκολο/δύσκολο είναι ο συνδυασμός επιχείρησης και παραγωγής κοινωνικού έργου; 

Σαφώς δεν είναι ένα εύκολο έργο καθώς η προσφορά μας βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την πορεία της επιχείρησης. Οπότε αυτό πάντα δημιουργεί μία μεγαλύτερη αγωνία να προσπαθείς κάθε μέρα να προοδεύεις όχι μόνο για εσένα αλλά και για όλους αυτούς που περιμένουν να λάβουν από εσένα. 

Θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα στους αναγνώστες και στις αναγνώστριες μας, το οποίο να πρεσβεύει το Café Femenino ;

Το σημαντικότερο μήνυμα που μπορούμε να στείλουμε στους αναγνώστες σας είναι ότι αφού αυτές οι γυναίκες με τόσες αντίξοες συνθήκες τα κατάφεραν, τότε όλοι μας οφείλουμε να προσπαθήσουμε. 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 
 1. Προέρχεται από 9 διαφορετικά origin countries, στις οποίες χώρες το Café Femenino έχει οργανώσει και εκπαιδεύσει τις γυναίκες παραγωγούς σε μορφές cooperativas. Τα origin countries είναι: Peru, Colombia, Bolivia, Nicaraqua, Guatemala, Mexico, Brazil, Dominican Rebublic, Indonesia (Sumatra).
 2. Η εκπαίδευση των γυναικών σχετικά με τα θέματα συγκομιδής και επεξεργασίας του καφέ, είναι καταλυτική για τη διασφάλιση της ύψιστης ποιότητας του καφέ.
 3. Λόγω των παρακάτω παραγόντων όλοι οι καφέδες του Café Femenino κατατάσσονται σε καφέδες Speciality με τα διεθνή πρότυπα SCA και με βαθμολογίες πάνω από 84 πόντους.
 4. ‘Όλοι οι καφέδες είναι του είδους Coffea Arabica. Aυτό ισχύει τόσο στα single origin, όσο και στα blends.
 5. Η συγκομιδή γίνεται πάντα και αποκλειστικά με Hand picking, οι καφέδες μαζεύονται από τις εκπαιδευμένες γυναίκες μόνο την κατάλληλη στιγμή που είναι απόλυτα ώριμα τα Coffee Cherries.
 6. Οι καφέδες όλοι προέρχονται από υψηλά υψόμετρα, γεγονός που δίνει στα coffee beans σταδιακή και αργή ωρίμανση, με μεγάλες διαφοροποιήσεις θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται εσωτερικά στους κόκκους περισσότερα σάκχαρα και επιθυμητά οξέα, δίνοντας περισσότερα αρώματα και γλυκιά ισορροπημένη οξύτητα χαρακτηριστικό των ποιοτικότερων και ακριβότερων καφέδων Arabica διεθνώς.
 7. Η εκπαίδευση που παρέχει το ίδρυμα Café Femenino στις γυναίκες, εξασφαλίζει ότι και το τελικό στάδιο της επεξεργασίας του καφέ γίνεται με τα υψηλότερα standards της αγοράς. Το 90% των Arabica μας είναι Wet processed (Πλυμένες) ή Ηoney processed (ημι πλυμένες) ή Wet hulled στην περίπτωση της Sumatra. Η σωστή επεξεργασία έχει καταλυτικό αντίκτυπο στην τελική ποιότητα των καφέδων, δίνοντας καθαρή , φωτεινή γεύση, έντονο σώμα, έντονα αρώματα και φρουτώδεις, ανθικές και σοκολατένιες νότες . Στο τελικό στάδιο του milling, το ίδρυμα βοηθάει τις cooperativas να φτιάξουν σωστούς μύλους και διαδικασίες ώστε τα Coffee beans να μην σπάνε ώστε να αποφύγουν γευστικά ελαττώματα.
 8. Το 90% των καφέδων είναι επίσης βιολογικής γεωργίας και με πιστοποίηση FAIRTRADE.
 9. Στο roasting (ψήσιμο) του καφέ ακολουθείται το σύγχρονο trend των καφέδων Speciality , medium roast .
 10. Με σεβασμό στην άκρως ποιοτική πρώτη ύλη, η ομάδα του Café Femenino θέλει τα γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά του πράσινου καφέ να βγούνε στην επιφάνεια χωρίς να αλλοιωθούν ή σκεπαστούν με περισσότερο χρόνο ψησίματος. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι καφέδες τους χαρακτηρίζονται από έντονο σώμα, έντονο αρωματικό χαρακτήρα και γλυκιά ισορροπημένη οξύτητα, χωρίς τα παραπέρα παράγωγα της καραμελοποίησης
 11. Όλοι οι κόκκοι των καφέδων είναι screen 18+.
 12. Για το τέλειο γευστικό αποτέλεσμα, η εκχύλιση του καφέ γίνεται με την χρήση 18 γρ καφέ για ένα ρόφημα με γεμάτο σώμα και έντονες γευστικές εντάσεις.
 13. Οι γυναίκες παραδοσιακά είχαν καταλυτική συμμετοχή, σχεδόν αποκλειστική στις διαδικασίες της συγκομιδής και επεξεργασίας του καφέ σχεδόν σε όλες τις παραγωγικές χώρες. Μέχρι πολύ πρόσφατα όμως δεν καρπώνονταν οι ίδιες προσωπικά τίποτα για τη δουλειά τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να είναι πάντα εξαρτώμενες και να μην έχουν το δικό τους εισόδημα, γεγονός που πολλές φορές απειλούσε της ανθρώπινη τους υπόσταση και αξιοπρέπεια.

 

Για να επισκεφτείς και να γνωρίσεις καλύτερα το Café Femenino, μπες στον παρακάτω σύνδεσμο: www.cafefemeninogreece.com

Μετάβαση στο περιεχόμενο