Δέσποινα Λιμνιωτάκη Μέντορες

Ψυχολόγος,συνιδρύτρια και Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης "The Healing Tree".

Η Δέσποινα Λιμνιωτάκη σπούδασε Παιδαγωγικά (Νηπιαγωγός) και Ψυχολογία. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Kent στην Κοινωνική Ψυχολογία, στον κλάδο Ομαδικές Διεργασίες και Διομαδικές Σχέσεις (Group Processes and Intergroup Relations). Παράλληλα, εκπαιδεύτηκε πάνω στη διαχείριση Απώλειας (grief counseling) και στην Ιατρική Ψυχολογία.  

The Healing Tree

Είναι συνιδρύτρια και Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης The Healing Tree .Μιας κοινότητα που σχεδιάστηκε με σκοπό την παροχή υπηρεσιών κοινωνικού – προνοιακού χαρακτήρα σε ομάδες πληθυσμού που υποφέρουν από ψυχικές νόσους και έχουν ανάγκη από στήριξη και βοήθεια. Ανάμεσα σε άλλα, στόχοι της The Healing Tree Κοιν.Σ.Επ. είναι η εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την ψυχική υγεία και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινότητας. Παράλληλα στοχεύει και στην καλλιέργεια δεξιοτήτων διαχείρισης καθημερινών κρίσεων.Η The Healing Tree Κοιν.Σ.Επ. επιδιώκει να συνδράμει στην άρση των προκαταλήψεων και των στερεότυπων ιδεών για την ψυχική νόσο και τους ψυχικά πάσχοντες. Επίσης εργάζεται για την καλλιέργεια ενός ισχυρού ανθρώπινου δικτύου αλληλεγγύης και συνεργασίας για την ψυχική υγεία.  Επιπλέον, η κοινότητα έρχεται να καλύψει θέματα ψυχοεκπαίδευσης, κοινωνικοποίησης και καθημερινής επιβίωσης για αυτούς που έχουν αυξημένες ανάγκες ανακουφιστικής φροντίδας.  

Η Δέσποινα Λιμνιωτάκη εργάζεται ως ιδιώτης Ψυχολόγος και Σύμβουλος Ομάδων και συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς στη διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων ή ημερίδων.Ενδεικτικά, η θεματολογία των σεμιναρίων αφορά.

 • Σε θέματα βίας (σχολικός εκφοβισμός).
 • Απώλειας, πένθους.
 • Μετατραυματικού στρες και ψυχοπαθολογίας της καθημερινής ζωής.
 • Στην εκπαίδευση εθελοντών πάνω στο σύνδρομο του επιζώντα.
 • Στις ψυχολογικές επιπτώσεις από φυσικές καταστροφές (συνέπειες των καταστροφών στα μικρά παιδιά).  

#SheWorks

Στο ξεκίνημα της πανδημίας του COVID19, η Δέσποινα ήταν εισηγήτρια στα εργαστήρια ενσυναίσθησης μέσα στο σχολείο και καλλιέργειας ψυχικής ανθεκτικότητας για καθηγητές και μαθητές, που οργάνωσαν τα Σχολεία Παιδαγωγικής Ευθύνης για όλη την Κρήτη. Την ίδια περίοδο, έφτιαξε τη διαδικτυακή ομάδα #SheWorks για την αλληλοϋποστήριξη και τη συμμετοχική βοήθεια σε γυναίκες επιχειρηματίες που επλήγησαν από την πανδημία.

Έχει συνεργαστεί με κοινωνικούς φορείς και ομάδες εθελοντών στο σχεδιασμό και τη χάραξη στρατηγικής για την αντιμετώπιση.

 • Κρουσμάτων βίας που αφορούν σε γυναίκες (against trafficking).
 • Αυτογνωσίας συγγενών εξαρτημένων από το αλκοόλ (Η Επιστροφή).
 • Στήριξης και επιμόρφωσης σε θέματα επικοινωνίας της εργασίας (Σύνδεσμος Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης).
 • Προβληματισμού και καλλιέργειας δεξιοτήτων σε εργαζόμενους σε ξενώνες Ηλικιωμένων και ΚΑΠΗ.
 • Επαγγελματικής Συμβουλευτικής σε απόφοιτους ΙΕΚ Επαλ/Επας (ΙΝΕ ΓΣΕΕ).

Επιπλέον,υπήρξε εξωτερική συνεργάτις της Ψυχιατρικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ.

Lean In Greece  & ALDE Party Gender Equality Network

Το 2013 έγινε leader της διαδικτυακής ομάδας Lean In Greece που βοηθάει στην ενδυνάμωση και δικτύωση γυναικών. Το 2015 έγινε συνιδρύτρια του ελληνικού τμήματος του Δικτύου για την Ισότητα των Φύλων (ALDE Party Gender Equality Network) του κόμματος των Ευρωπαίων Φιλελεύθερων στην Ελλάδα. Στόχος του η στήριξη των γυναικών που θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά και η υποστήριξη της συμμετοχής τους στη δημόσια σφαίρα.  Έως σήμερα, λειτουργεί ως μέντορας για τις ομάδες WomenOnTop και τον οργανισμό FoundIt.

Συγγραφικό έργο

Η Δέσποινα Λιμνιωτάκη είναι συγγραφέας των βιβλίων

 • Ζήτημα Ζωής και Θανάτου: ο φόβος του θανάτου, η διεργασία πένθους και το κυνήγι της ευτυχίας στην καθημερινή ζωή (Ίτανος 2008).
 • Πάμε ένα ταξιδάκι;  (The Healing Tree project, 2018).
 • Ξαναγράφοντας την Ιστορία της Ζωής σου (The Healing Tree project, 2019). 
 • Έχει γράψει την εισαγωγή  Η λειτουργία του συμβολισμού και η θεραπευτική διαδικασία της αποκρυπτογράφησης των συμβόλων στο Άσμα Ασμάτων στο βιβλίο του Χριστόφορου Αρβανίτη.
 • Ας με γεμίσουνε τα χείλη σου φιλιά (Αρμός, 2020).
 • Έχει μεταφράσει το Διαφήμιση σε μια Ελεύθερη Κοινωνία των Ralph Harris και Arthur Seldon για τις εκδόσεις Φιλελεύθερος (2020).
 • Είχε συμμετοχή στην συλλογή ιστοριών ενδυνάμωσης γυναικών Είμαι Επικίνδυνη (Key Books, 2021).

Η Δέσποινα Λιμνιωτάκη συμμετέχει ως εκπαιδεύτρια σε σεμινάρια ηγεσίας και ενδυνάμωσης γυναικών στο πεδίο της πολιτικής και της επιχειρηματικής δράσης. Επιπλέον αρθρογραφεί συστηματικά σε περιοδικά και τον ηλεκτρονικό τύπο.

Μετάβαση στο περιεχόμενο