Oι «digital nomads» είναι οι νέοι έξυπνοι ταξιδιώτες- εξ αποστάσεως εργαζόμενοι ή freelancers που χρησιμοποιούν τις δυνατότητες του διαδικτύου. Συνήθως ανήκουν στην γενιά των Millenials η GenZ. Αναζητούν προορισμούς ασφαλείς, εναλλακτικά μέρη εργασίας με γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο και με επαρκή αριθμό δραστηριοτήτων. Το φαινόμενο εξαπλώνεται ραγδαία μετά και την καθιέρωση της εξ αποστάσεως εργασίας και προϋποθέτει την εξεύρεση μιας πηγής σταθερού εισοδήματος και είτε εργάζεσαι remote είτε είσαι freelancer.
Πριν από την πανδημία χαμηλού κόστους αεροπορικά εισιτήρια και εκστρατείες προορισμού γέμιζαν τα δωμάτια ξενοδοχείων κρατώντας την τουριστική αγορά ανοιχτή/24. Mε τα lockdowns & με διάχυτη την ανησυχία για το αύριο στα πακέτα τουρισμού, ήρθε η ώρα για το plan B. Με τους ψηφιακούς νομάδες, η ιδέα είναι να καλύψουμε ένα μέρος του κενού των εσόδων που άφησε η απουσία τουριστών με ένα πιο ποιοτικά συναρπαστικό «brand», αυτό του ψηφιακού ταξιδιώτη. Κάποιος/α που ξοδεύει περισσότερο χρόνο σε ένα δεδομένο μέρος τείνει να ξοδεύει επίσης περισσότερα χρήματα. Οι φορολογικές ελαφρύνσεις ως κίνητρο για την απομακρυσμένη εργασία εγγυάται σχεδόν ότι ο νομάδας θα ξοδέψει περισσότερα χρήματα με την πάροδο του χρόνου από ότι ένας τυπικός τουρίστας.
Για χώρες όπως η Ελλάδα παρουσιάζεται τώρα μια μοναδική ευκαιρία: να προσελκύσει στελέχη που θα μείνουν για πολύ καιρό, θα φέρνουν εισοδήματα από το εξωτερικό, θα πληρώνουν φόρους εδώ και θα αγοράζουν εγχώρια προϊόντα και υπηρεσίες. Η προσέλκυση Ψηφιακών Νομάδων σε πόλεις φιλικές προς αυτούς & η δημιουργία ικανών οικοσυστημάτων και δομών με σκοπό την απασχόληση νέων στον τομέα υποδοχής, εξυπηρέτησης και διευκόλυνσης της διαβίωσης των Ψηφιακών Νομάδων φαντάζει τώρα ως η ευκαιρία λόγω φυσικού κάλλους, καλού κλίματος και υποδομών.
Από την επέκταση της Amazon στην Ελλάδα , τα Κέντρα Καινοτομίας στην Αττική, τη δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς στη Θεσσαλονίκη έως το Elevate Greece, παραμένει ζητούμενο πως Πολιτεία & πολιτικά κόμματα , τοπική αυτοδιοίκηση, επιστημονικοί, επαγγελματικοί φορείς και ιδιώτες διαβουλεύονται και θα συνεργαστούν. Η επιβεβλημένη αλλαγή νοοτροπίας & η χάραξη πολιτικής για το ποια μέτρα θα εφαρμοστούν και με ποια στοχευμένη καμπάνια θα προβληθούν τα πλεονεκτήματα της χώρας, τα κίνητρα, και οι υπηρεσίες στήριξης, είναι μια ανοιχτή, επίκαιρη συζήτηση.
Η Περιφέρειας Κρήτης εγκαινιάζει πρώτη, σε επίπεδο Περιφερειών στην Ελλάδα, την πλατφόρμα www.workfromcrete.gr ως στρατηγική της επιλογή να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου και ως βάση ενός συνολικότερου σχεδίου για την προσέλκυση «ψηφιακών νομάδων». Με στόχο της την προώθηση και προβολή της Κρήτης, ως ιδανικού προορισμού για εργασία σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, η πλατφόρμα θα διασυνδεθεί με φορείς στο εξωτερικό ώστε να αποτελέσει μέρος μιας παγκόσμιας κοινότητας που περιέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και την τεχνογνωσία που αναζητά η νέα γενιά επαγγελματιών. Οψόμεθα !
Μάγδα Κατόπη – Οικονομολόγος, Συμβούλος Επιχειρημτικότητας και Εταιρικών Σχέσεων – Business Coach
*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Startupper Mag 21.03.2021