I am soft, I am strong, I Am a Vulva

I am soft, I am strong, I Am a Vulva
Photo By Mariza Kapsabeli

Σε έναν κόσμο που η θηλυκότητα είτε παραγκωνίζεται είτε σεξουαλικοποιείται, εκθέσεις, ταινίες και ερεθίσματα που μιλούν και την εκφράζουν οφείλουν να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής μας. Το Women Do Business παρευρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης I Am a Vulva, της Έφης Εμμανουηλίδη σε συνεργασία με την καλλιτεχνική της κολεκτίβα Planet Sisterhood στο KATAIS Athens. Μια έκθεση με χειροποίητα κεραμικά αιδοία, προβολές βίντεο και εγκαταστάσεις που αναδεικνύουν τις σύγχρονες θηλυκότητες στην Ελλάδα.

Photo By Mariza Kapsabeli

Πόσες φορές έχετε δει να απεικονίζεται το γυναικείο αιδοίο και πόσες το αντρικό γεννητικό όργανο;

Ας πάμε λίγο πίσω, στα σχολικά μας χρόνια, όταν κάποιοι συμμαθητές μας το ζωγράφιζαν παντού στα τετράδια. Σε μια βόλτα κοιτώντας τις ζωγραφιές στους τοίχους. Σε φράσεις που συμβολίζουν το αντρικό μόριο με δύναμη και θάρρος.

Τώρα αναρωτηθείτε πόσες φορές έχετε δει να συμβαίνει αυτό με γυναικεία όργανα; Όλα αυτά είναι ερεθίσματα που από την νεαρή
ηλικία μας ακολουθούν. Είναι αποτέλεσμα της πατριαρχικής δομής. Η έκθεση αυτή ήρθε να το αλλάξει αυτό.

Η έκθεση I Am a Vulva παρουσιάζει κεραμικά αιδοία διαφορετικά το ένα από το άλλο. Κάποια που μοιάζουν με λουλούδια άλλα με κοχύλια και γενικότερα με διαφορετικά φυσικά στοιχεία, τονίζοντας την ομορφιά της θηλυκότητας. Ουσιαστικά, στόχος είναι να αναδειχθεί η θηλυκότητα ως ένα φυσικό, αναπόσπαστο μέρος του κόσμου μας. Γιατί; Επειδή η θηλυκότητα υπάρχει μέσα σε όλους μας, πέρα από το φύλο και τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Είναι μια δύναμη που πρέπει να αναγνωριστεί και να εξυμνηθεί.

I am a vulva
Photo By Aphrodite Goulakou
I Am A Vulva a project by Effie Emmanouilidi
Photo By Mariza Kapsabeli

Λίγα λόγια για την καλλιτέχνιδα της έκθεσης I Am a Vulva

Η Έφη Εμμανουηλίδη είναι Εικαστικός και Art Director που ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Η θηλυκότητα, ο οικοφεμινισμός και το φύλο είναι κυρίαρχα θέματα της εικαστικής της πρακτικής. Η δουλειά της επικεντρώνεται κυρίως στην έκφραση και την εκδήλωση της θηλυκότητας. Χρησιμοποιεί μέσα όπως η γλυπτική, το βίντεο, η αναλογική φωτογραφία και το κείμενο. Είναι κάτοχος Master’s Degree στην Οπτική Επικοινωνία από το University of Derby / Vakalo Art & Design College ενώ πρόσφατα βραβεύτηκε στο Young Lions Competition Greece.

Λίγα λόγια για τις Planet Sisterhood

Οι Planet Sisterhood είναι μια καλλιτεχνική κολεκτίβα που ιδρύθηκε από την Έφη Εμμανουηλίδη, την Ισμήνη Ιγγλέση, τη Μαρίζα Καψαμπέλη και τη Χριστίνα Δημητρά το 2022. Είναι ανοιχτή σε κάθε θηλυκότητα που ασχολείται με τις τέχνες, με στόχο την υποστήριξη της ελευθερίας της έκφρασης μέσω της δημιουργικότητας. Ειδικότερα στον ελληνικό χώρο, το στοιχείο της θρησκείας περιορίζει αρκετά την ανάδειξη της θηλυκότητας. Η υποκρισία είναι βαθιά ριζωμένη στις αντιλήψεις για την αυτονομία της γυναικείας σεξουαλικότητας, η οποία δέχεται έντονη κριτική όταν εκφράζεται. Ακόμα, όταν θεωρητικά υποστηρίζεται η έκφραση της θηλυκότητας, δεν είναι λίγες οι φορές που γίνεται επιφανειακά.

Τι είναι όμως η θηλυκότητα;

I am soft, I am strong, I Am a Vulva
Photo By Aphrodite Goulakou

Ακόμα και στην προσπάθεια να οριστεί, διαπιστώνουμε ότι διατρέχουν τον όρο προκαταλήψεις. Προκαταλήψεις που συνδέουν τη θηλυκότητα με την εξωτερική εμφάνιση, συγκεκριμένα συμπεριφορικά χαρακτηριστικά και καθορισμένους ρόλους και ιδιότητες.

Στην πραγματικότητα όμως, δεν μπορούμε να περιορίσουμε τον ορισμό της θηλυκότητας. Δε γίνεται να την τοποθετήσουμε σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Δεν είναι ένα μόνο πράγμα. Είναι πολλά πράγματα. Περιλαμβάνει πολλές ιδιότητες, εκφράσεις, εκφάνσεις και συμπεριφορές. Αντιλαμβάνεται διαφορετικά από την κάθε οντότητα και διαφοροποιείται από άτομο σε άτομο. Αποτελεί μια πολύπλευρη έννοια που μπορεί να αγκαλιαστεί από τον οποιοδήποτε.

Τι είναι η θηλυκότητα με βάση τα στερεότυπα που της έχουν προσδώσει;

Παραδοσιακά έχει συνδεθεί με ορισμένα στερεότυπα. Παγιωμένες αντιλήψεις που έχουν διαμορφώσει τις κοινωνικές προσδοκίες. Προκαταλήψεις που επιβάλλουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και μια στενή αντίληψη για το τι είναι και πώς να είσαι θηλυκός/η/ο.

Αρχικά, δεν είναι λίγες οι φορές που δεν επιτρέπεται η περιορίζεται η έκφρασή της. Ασχέτως τοποθεσίας, εποχής και κουλτούρας, η θηλυκότητα βιώνει περιορισμούς και καταπιέσεις. Συνηθίζουμε να τη μειώνουμε, να την κρύβουμε, θεωρώντας ότι είναι κάτι κακό και απαγορευτικό. Παράλληλα, όταν μας επιτρέπουν την εξωτερίκευσή της, μας προτρέπουν να συμβεί με ορισμένο τρόπο και χαρακτηριστικά.

Θηλυκότητα και εμφάνιση

Ένα από τα πιο ανθεκτικά στερεότυπα για τη θηλυκότητα αφορά την εμφάνιση. Η θηλυκότητα συχνά συνδέεται με το να φοράει κανείς φορέματα και φούστες, να χρησιμοποιεί μακιγιάζ και να έχει μακριά, χτενισμένα μαλλιά. Δίνεται μεγάλη έμφαση στην ομορφιά και την κομψότητα, υποδηλώνοντας ότι οι γυναίκες πρέπει πάντα να προσπαθούν να φαίνονται ελκυστικές και προσεγμένες.

Στερεοτυπικά, η θηλυκή συμπεριφορά χαρακτηρίζεται από φροντίδα, ευγένεια και ενσυναίσθηση. Οι θηλυκότητες πρέπει να είναι ήπιες, ευγενικές και ελαστικές.Οι παραδοσιακές αντιλήψεις για τη θηλυκότητα συχνά περιλαμβάνουν ενδιαφέροντα για οικιακές δραστηριότητες όπως το μαγείρεμα, το ράψιμο και το νοικοκυριό. Επιπλέον, η μόδα, η ομορφιά και η προσωπική φροντίδα θεωρούνται ως βασικά στοιχεία.

Όλα αυτά είναι απόρροια της πατριαρχίας και η έκθεση “I Am a Vulva” έρχεται για να αποδομήσει αυτές τις αντιλήψεις. Στόχος της είναι να αναδείξει την ποικιλομορφία και την πολυπλοκότητα της θηλυκότητας, απορρίπτοντας τα στερεότυπα και τις περιοριστικές αντιλήψεις που επιβάλλει η πατριαρχική κοινωνία. Μέσα από την τέχνη και την έκφραση, η έκθεση προσκαλεί το κοινό να επανεξετάσει και να αναθεωρήσει τις προκαταλήψεις του σχετικά με τη θηλυκότητα και την ταυτότητα των γυναικών.

έκθεση i am a vulva
Photo By Mariza Kapsabeli

Είναι σημαντικό να καταρρίψουμε τη στερεοτυπική εικόνα και κοινωνική κατασκευή της θηλυκότητας. Η έκθεση I Am a Vulva λειτουργεί ως φωνή για την καταπίεση της θηλυκότητας. Ως προσπάθεια να διαπιστώσουμε τη σημαντικότητά της και τους διαφορετικούς τρόπους έκφανσής της.

Στην έκθεση το γυναικείο αιδοίο απεικονίζεται με πολύμορφα σχέδια και χρώματα. Η θηλυκότητα είναι πολύμορφη και πολύχρωμη. Μπορεί να μην είναι και κανένα χρώμα. Μπορεί να είναι δυνατή, ατρόμητη και σκληρή. Μπορεί να είναι ευαίσθητη, απαλή και ήρεμη. Μπορεί να είναι όλα μαζί και τίποτα από αυτά. Τι δεν είναι; Δεν είναι όλα όσα μας ορίζει και προστάζει η κοινωνία και τα πατριαρχικά πρότυπά της.

Αρθρογράφος: Κατερίνα Φαΐλι

Επιμέλεια Άρθρου: Σοφία Διαλιάτση

Photos By: Mariza Kapsabeli & Aphrodite Goulakou

Πρόσφατα Άρθρα

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο