Η Γιορτή της Μητέρας

Η Γιορτή της Μητέρας

Η Γιορτή της Μητέρας είναι μια ιδιαίτερη στιγμή για να τιμήσουμε τις γυναίκες που μας έφεραν στον κόσμο. Είναι μια ευκαιρία να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για την αγάπη, τη φροντίδα και την αφοσίωσή τους. Με τη γιορτή λοιπόν να πλησιάζει, οι συζητήσεις γύρω από τη μητρότητα γίνονται όλο πιο συχνές και επίκαιρες.

Πώς καθιερώθηκε η Γιορτή της Μητέρας

Οι πρώτες αναφορές για τη Γιορτή της μητέρας έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία Ελλάδα παρόλα αυτά όμως στην Ελλάδα καθιερώθηκε το 1929. 

Η Άννα Τζάρβις, διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day. Επιπλέον οργάνωσε συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες. Το 1870 η Julia Ward Howe διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν peace and motherhood με σκοπό, τα παιδιά να μη στέλνονται στον πόλεμο.

 Επίσημα η Γιορτή της Μητέρας εορτάστηκε για πρώτη φορά στην Αμερική το 1908, τρία χρόνια μετά τον θάνατο της Άννα Τζάρβις, από την κόρη της, που ήθελε να τιμήσει το έργο της μητέρας της. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Γούντροου Ουίλσον, είναι αυτός που καθιέρωσε το 1914, τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου ως Ημέρα της Μητέρας. Αρχικά, η γιορτή προοριζόταν ως ημέρα τιμής, η οποία συμβολιζόταν με τη χρήση ενός λευκού γαρύφαλλου. Ο λόγος ήταν ότι το γαρύφαλλο όταν πεθαίνει δε ρίχνει τα πέταλά του αλλά κλείνεται προς τα μέσα, προς το κέντρο του λουλουδιού, όπως ακριβώς η αγάπη της μητέρας δε πεθαίνει ποτέ και η αγκαλιά της κλείνει πάντα μέσα της τα παιδιά της.

Η εξέλιξη της Ημέρας της Μητέρας

Με την πάροδο του χρόνου, εξελίχθηκε σε μια πιο εμπορική εορτή, άλλωστε ζούμε σε μια καπιταλιστική πραγματικότητα. Παρά την εμπορευματοποίησή της, η γιορτή παραμένει μια σημαντική ευκαιρία για να τιμηθούν οι μητέρες, οι γιαγιάδες και γενικότερα όλες οι μητρικές φιγούρες. Καταστήματα προετοιμάζουν δώρα, ανθοπωλεία δέχονται παραγγελίες, παιδιά γράφουν τις ευχετήριες κάρτες προκειμένου να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη για όλα όσα έχουν κάνει οι μαμάδες.

Το άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας στη Μυτιλήνη
Το άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας στη Μυτιλήνη της γλύπτριας Αικατερίνης Χαλεπά-Κατσάτου
Ben-Hammond-Mothers-Undivided-Love-
Ben Hammond Mothers Undivided Love

Πιέσεις και ταμπού που περιβάλλουν τη μητρότητα

Ωστόσο, καθώς γιορτάζουμε αυτή την ημέρα, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τις άμεσες και έμμεσες πιέσεις και τα ταμπού που περιβάλλουν τη μητρότητα.

  1. Κριτική προς τις μητέρες: Οι μητέρες συχνά δέχονται κριτική για τις αποφάσεις τους ως γονείς. Κριτική για τον τρόπο γέννησης, θηλασμό, αν θα συνεχίσει να εργάζεται κλπ από μέλη της οικογένειας, φίλους αλλά και την κοινωνία. Αυτό δημιουργεί πίεση, άγχος, ανασφάλεια και αδυναμία στο να ανταποκριθούν στα κοινωνικά μη ρεαλιστικά πρότυπα μητρότητας.
  2. Προσδοκίες της τέλειας μητέρας: Συχνά ζητάμε από τις μητέρες να είναι τέλειες, να έχουν όλες τις απαντήσεις και να μην κάνουν ποτέ λάθη. Να είναι η τέλεια σύζυγος, μητέρα και νοικοκυρά. Να είναι σωστή απέναντι στην κοινωνική και εργασιακή ζωή αλλά και να μην αφήνει τον εαυτό της.
  3. Κριτική στην επιλογή να επιλέξει μια γυναίκα να αφοσιωθεί στη μητρότητα. Στην προσπάθεια να ξεφύγουμε από τους στερεοτυπικούς παραδοσιακούς ρόλους που μας έχει προσδώσει η κοινωνία φτάνουμε στο άλλο άκρο. Δεν είναι απαραίτητο να θέλουν όλες οι γυναίκες να ασχοληθούν με την καριέρα τους. Ούτε επειδή μια γυναίκα αποφασίσει να εστιάσει στο μεγάλωμα των παιδιών της ότι μένει προσκολλημένη σε πατριαρχικές δομές. Πρέπει να είναι αποδεκτό πως όλα είναι επιλογές και η μητρότητα αποτελεί ανάγκη και επιθυμία, ή το αντίθετο για κάθε γυναίκα ξεχωριστά.
  4. Πίεση του να πρέπει να γίνεις μητέρα: Το πρότυπο ότι όλες οι γυναίκες προορίζονται για να γίνουν μητέρες και να κάνουν οικογένεια αποτελεί συχνά πιεστικό παράγοντα. Όσες επιλέγουν να μην ακολουθήσουν τη μητρότητα, πολλές φορές νιώθουν ότι πρέπει να δικαιολογήσουν την απόφασή τους και συχνά αντιμετωπίζουν παρεμβατικές ερωτήσεις. Το αν λοιπόν μια γυναίκα επιλέξει να γίνει μανούλα είναι καθαρά δική της απόφαση. Είναι μια απόφαση που μπορεί να αλλάξει και αυτό είναι εντάξει.
mother and child

Η μητρότητα δεν αποτελεί μια εύκολη συνθήκη και για όλες όσες έχουν την έχουν επιλέξει πρέπει να γνωρίζουν ότι

  1. Η κούραση είναι μέσα στο παιχνίδι. Είναι φυσιολογικό να αισθάνεσαι κουρασμένη και να χρειάζεσαι ένα (ή και περισσότερα) διαλείμματα.
  2. Είναι εντάξει να θες να κάνεις πράγματα για τον εαυτό σου. Οι μητέρες συχνά βάζουν τις δικές τους ανάγκες τελευταίες, αλλά είναι σημαντικό να φροντίζουν και τον εαυτό τους. Κι όταν βάλουν προτεραιότητα τους εαυτούς τους νιώθουν ενοχές επειδή παίρνουν χρόνο. Όμως, είναι σημαντικό και υγιές να δίνεις προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα. Το να φροντίζεις τον εαυτό σου δεν είναι εγωιστικό και είναι σημαντικό να βρίσκεις χρόνο για τα πράγματα που σε κάνουν ευτυχισμένη και γεμάτη. Οφείλεις να δίνεις προτεραιότητα στη δική σου ευεξία και να αφιερώνεις χρόνο για τον εαυτό σου, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνεις ένα διάλειμμα από τα παιδιά σου.
  3. Υπάρχει ένταση και πανικός. Η μητρότητα είναι έντονη και δεν πειράζει να νιώθεις ότι μερικές φορές δεν μπορείς να τα βγάλεις πέρα. Δεν πειράζει να ζητάς βοήθεια όταν τη χρειάζεσαι και δεν πειράζει να παραδεχτείς ότι δεν μπορείς να τα καταφέρεις όλα μόνη σου.
  4. Είναι λογικό κάποιες φόρες να νιώθεις απογοήτευση: Τα παιδιά μπορεί να είναι κάποιες φορές μπελάς και δεν πειράζει να αισθάνεσαι εκνευρισμένη μαζί τους. Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι είναι φυσιολογικό και αυτό δε σε κάνει κακή μητέρα.
  5. Τέλος, Είναι φυσιολογικό να μην απολαμβάνεις όλη τη διαδικασία και όλα τα στάδια της μητρότητας.

Στήριγμα, αγκαλιά, στοργή, αγάπη, ανιδιοτέλεια, θυσίες, ασφάλεια, λιμάνι είναι οι λέξεις που σκεφτόμαστε όταν ακούμε τη λέξη μητέρα. Φόβος, πανικός, ξενύχτια, ταλαιπωρία, κούραση, ευθύνες είναι επίσης λέξεις που μας έρχονται στο μυαλό. Όπως όλα στη ζωή έτσι και η μητρότητα αγκαλιάζει τόσο όμορφα όσο και αρνητικά συναισθήματα.

Στη Μαμά μου.......

Δεν είναι εύκολο να είσαι μητέρα. Ίσα ίσα είναι το πιο δύσκολο πράγμα! Σεβόμαστε την απόφαση κάθε ανθρώπου για το αν θα το επιλέξει και πώς θα το διαχειριστεί.

Χρόνια πολλά λοιπόν σε όλες τις μανούλες του κόσμου! Στις μανούλες που ήθελαν από πάντα να αποκτήσουν παιδιά, στις μανούλες που δυσκολεύτηκαν να αποκτήσουν παιδιά, στις μανούλες που δεν ήθελαν να γίνουν μανούλες, στις θετές μανούλες, στις μητρικές φιγούρες, στις μανούλες που από τύχη έγιναν μανούλες. Στις μαμάδες που μεγάλωσαν μόνες τους τα παιδιά τους, στις μαμάδες που μπορεί πλέον να μην είναι μαζί μας και στις μαμάδες που έγιναν γιαγιάδες.
Χρόνια πολλά και στη δική μου μαμά που χωρίς αυτή δε θα ήμουν όλα όσα είμαι σήμερα. Μαμάδες σας αγαπάμε ακόμη κι αν δε σας το δείχνουμε, ακόμη κι αν γκρινιάζουμε, ακόμη κι αν βρισκόμαστε μακριά.

Αρθρογράφος: Κατερίνα Φαΐλι

Επιμέλεια Άρθρου: Σοφία Διαλιάτση

Πρόσφατα Άρθρα

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο