Η Simone Biles Επιστρέφει
Η Simone Biles Επιστρέφει είναι ο τίτλος του νέου ντοκιμαντέρ του Netflix που θέτει στο προσκήνιο την καταξιωμένη Αφρο-Αμερικανίδα πρωταθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής. Ο τίτλος του, επιπλέον,θυμίζει το τατουάζ που χάραξε στο σώμα της από τον τίτλο του ομώνυμου ποιήματος Still I Rise («Μα Εγώ Ανεβαίνω»), της Αφρο-Αμερικανίδας ποιήτριας Maya Angelou.
Η Σημασία του Ποιήματος για τη Simone Biles
Όπως αναφέρει και η Simone στο ντοκιμαντέρ, «Είναι τέλειο επειδή είναι ένα είδος επιτομής της καριέρας και της ιστορίας της ζωής μου, καθώς πάντα ανταπεξέρχομαι στις περιστάσεις και ακόμα και μετά τα τραύματα και τις πτώσεις, εγώ πάντα ανεβαίνω». Και αν διαβάσει κανείς προσεκτικά κάποιους στίχους του ποιήματος, θα το διαπιστώσει:«Μπορεί να με σύρετε μέχρι και τη λάσπη, και όμως, σαν τη σκόνη, θα ανέβω ψηλά»
Αντιδράσεις και Προσωπική Δοκιμασία
Το ντοκιμαντέρ φωτίζει τα γεγονότα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Η Simone, εν μέσω της πανδημίας COVID- 19, αγωνίζεται με την Αμερικανική Ολυμπιακή ομάδα, ωστόσο, χωρίς όμως την πολύτιμη παρουσία της οικογένειάς της.
Παρά τις προσδοκίες όλων, δεν καταφέρνει να αγωνιστεί νικηφόρα και λόγω του άγχους της σταματά την προσπάθεια. Ο Αμερικανικός λαός την αποδοκιμάζει σφοδρά. Ανίκανοι να κατανοήσουν την ψυχική της δοκιμασία, κραυγάζουν ότι παραιτήθηκε κρεμώντας την ομάδα της. Η Simone, πέρα από τη διαχείριση της δικής της απογοήτευσης και αποτυχίας, αντιμετωπίζει και την ντροπή της.
Ήξερε όμως τι της συνέβη:
«Ήμουν στη φυλακή με το μυαλό και το σώμα μου». Και γνώριζε ότι η επιλογή της, αν και ακατάληπτη από πολλούς, ήταν να φροντίσει τον εαυτό της και την ψυχική της υγεία. Να διαχειριστεί τα ‘twisties’, αυτό το άγχος που ασυγχρονίζει το μυαλό και το σώμα των αθλητών.
Ψυχική Υγεία και Ανάκαμψη
«Θέλετε να με δείτε θλιμμένη; Με το κεφάλι σκυμμένο και τα μάτια χαμηλωμένα;»Τα δάκρυά της ήταν εμφανή κυρίως στο σπίτι της, το καταφύγιό της, και λιγότερο στο γυμναστήριο. Για να μην αποκαρδιώσει τις συναθλήτριές της. Ήταν όμως η μόνιμη συντροφιά της μέχρι να αποδεχτεί τι συνέβη. Τελικά, επέλεξε να στραφεί στην ψυχοθεραπεία για να επουλώσει τις ψυχικές πληγές της.
Με την υποστήριξη του συζύγου και της οικογένειάς της, δυναμώνει και συνειδητοποιεί ότι προτεραιότητά της είναι η ισορροπία ζωής ανάμεσα στη γυμναστική, την οικογένεια και τα ενδιαφέροντά της. Θέτει λοιπόν μια νέα προοπτική στη ζωή της και με μικρά βήματα αποφασίζει το 2023 να επιστρέψει στην προετοιμασία για τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
Τα δύσκολα παιδικά χρόνια της Simone Biles
«Μέσα από ένα παρελθόν ριζωμένο στον πόνο Ανεβαίνω»
Η μητέρα της, εξαρτημένη από ουσίες, στάθηκε ανήμπορη να μεγαλώσει την Simone και τα αδέλφια της. Η αμερικανική δικαιοσύνη της αφαίρεσε την επιμέλεια των τεσσάρων παιδιών της και η Biles πέρασε αρκετά από τα παιδικά της χρόνια σε ανάδοχες οικογένειες. Εν τέλει, η Simone και μια αδελφή της, υιοθετήθηκαν από τους παππούδες της. Και όμως τα χτυπήματα της ζωής δεν την λύγισαν. Την σφυρηλάτησαν μέσα από φωτιά για να γίνει το ‘μέταλλο’ που έχει γίνει τώρα.
Σπάζοντας τη σιωπή: Η αναγέννησή της μετά την κακοποίηση
«Αφήνοντας πίσω νύχτες τρόμου και φόβου Ανεβαίνω»
Δεν ήταν μόνο η δύσκολη παιδική της ηλικία. Η Simone, μεταξύ άλλων, υπήρξε και θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από τον γιατρό της Εθνικής Αμερικανικής ομάδας, Larry Nassar.
Ποια λόγια να περιγράψουν και αυτό το πλήγμα της. Πόσο σθένος έπρεπε να επιστρατεύσει και η Simone για να σπάσει τη σιωπή της και να αντιδράσει στο τραύμα της. Να νικήσει αυτό το σκοτάδι.
Η αποφασιστική πράξη του να μιλήσει για την κακοποίηση και τη διαδικασία της ανάρρωσης και ενδυνάμωσης που ακολουθούν, είναι ένα παράδειγμα θάρρους και αντοχής.
Η ίδια είπε: “Οι περισσότεροι με ξέρετε ως ένα χαρούμενο, γελαστό και ενεργητικό κορίτσι. Αλλά, τελευταία…ένιωθα ψυχικά καταβεβλημένη και όσο περισσότερο προσπαθώ να σβήσω τη φωνή στο κεφάλι μου τόσο πιο δυνατά ουρλιάζει. Δε φοβάμαι να πω την ιστορία μου πια. Είμαι κι εγώ μια από τους εκατοντάδες επιζώσες που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από τον Λάρι Νασάρ. Πιστέψτε με όταν λέω ότι ήταν πολύ πιο δύσκολο να πω πρώτα αυτές τις λέξεις δυνατά παρά να το γράψω“
Το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης της USA Gymnastics σχετίζεται με τη σεξουαλική κακοποίηση εκατοντάδων αθλητών –κυρίως ανηλίκων– για δύο δεκαετίες στις Ηνωμένες Πολιτείες, ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1990. Θεωρείται το μεγαλύτερο σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης στην ιστορία του αθλητισμού. Περισσότερες από 265 γυναίκες είπαν ότι ο Nassar τις κακοποίησε σεξουαλικά με το πρόσχημα της παροχής ιατρικής περίθαλψης.
Σύμβολο Ελπίδας και Αντοχής
«Είμαι ένας μελανός ωκεανός που ξεπροβάλλει διάπλατος, ρέοντας και φουσκώνοντας φέρνω μέσα μου την παλίρροια»
Τα μετάλλια της μιλούν από μόνα τους. Η παρουσία της στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, με 3 χρυσά μετάλλια και 1 ασημένιο, είναι πιο δυνατή από ποτέ. Με την κατάκτηση του ένατου ολυμπιακού μεταλλίου στην καριέρα της, η Biles έσπασε το ρεκόρ του αθλητή της ενόργανης με τα περισσότερα μετάλλια στην ιστορία των ΗΠΑ.
«Φέρνοντας τα δώρα που πρόσφεραν οι πρόγονοί μου, Είμαι το όνειρο και η ελπίδα του σκλάβου»
Η Simone είναι ένα σύμβολο. Είναι μια γυναίκα, Αφρο-Αμερικανίδα, επιζώσα από δυσλειτουργική οικογένεια και σεξουαλική κακοποίηση. Επιστρατεύει όμως, όσα ταλέντα της έδωσε η παρακαταθήκη του φύλου και της καταγωγής της και αποτελεί το πρότυπο για κάθε είδους ‘σκλάβο’. Τη διέξοδο σε κάθε αδιέξοδο. Το φως που λάμπει μέσα στο σκοτάδι.
«Ανεβαίνω, Ανεβαίνω, Ανεβαίνω».