Το 2021 έφυγε αφήνοντας στη μνήμη μας χαραγμένες τις δύσκολες ή τις χαρούμενες στιγμές που ζήσαμε. Τη χρονιά που πέρασε βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία πανδημία που σαρώνει στο πέρασμα της και οι συνέπειες της είναι ορατές σε πολλά επίπεδα. Μέσα σε αυτό το κλίμα ανησυχίας, αβεβαιότητας και φόβου οι γυναίκες ήταν από τις πιο ευάλωτες ομάδες. Πολλές από αυτές είδαν τις δουλειές τους να χάνονται. Άλλες βίωσαν ενδοοικογενειακή βία, 17 έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας από το χέρι του συντρόφου τους ενώ αυξήθηκαν σε μεγάλα ποσοστά οι περιπτώσεις κατάθλιψης και ψυχικών διαταραχών.

Επιλέγουμε όμως να σταθούμε σε κάποια γεγονότα που μας γέμισαν αισιοδοξία και ελπίζουμε ότι έγιναν η αφορμή για αλλαγές στον παγκόσμιο χάρτη αλλά και στην Ελλάδα όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες.

Ιανουάριος

Τον Ιανουάριο του 2021 η Kamala Harris, πρώην εισαγγελέας και γερουσιαστής είναι η πρώτη γυναίκα, μαύρη και με καταγωγή από Ασία, που ορκίζεται αντιπρόεδρος στην αμερικανική ιστορία.

Τον Ιανουάριο του 2021 η Σοφία Μπεκατώρου, κατήγγειλε σεξουαλική κακοποίηση που είχε υποστεί το 1998, από παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και έτσι άνοιξε ο δρόμος για το ελληνικό #Metoo 

Αρχές του 2021 εγκρίνεται το εμβόλιο της Pfizer και η Katalin Kariko μπαίνει στη λίστα με τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους για το 2021 διότι είναι η γυναίκα που έδωσε στον πλανήτη το συνθετικό mRNA.

Μάρτιος

Τον Μάρτιο του 2021 η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Ardern, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Harris, ο πρόεδρος Sassoli και η πρόεδρος Von der Leyen απέτισαν φόρο τιμής στις γυναίκες στην πρώτη γραμμή της πανδημίας εστιάζοντας στη χειραφέτηση και τον ηγετικό ρόλο των γυναικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Τον Μάρτιο του 2021 η Ngozi Okonjo-Iweala έγινε η πρώτη επικεφαλής γυναίκα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Απρίλιος

Τον Απρίλιο του 2021 η Chloé Zhao θριαμβεύει στα Όσκαρ. Έτσι, γίνεται μόλις η 2η γυναίκα (και η 1η γυναίκα ασιατικής καταγωγής) σκηνοθέτιδα στην ιστορία του θεσμού που κατακτά το πολυπόθητο βραβείο.

Ιούλιος

Τον Ιούλιο του 2021 η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου με μια ανάρτηση της εκφράζει την ανησυχία της για την έκταση του φαινομένου των γυναικοκτονιών στη χώρα μας. Έτσι, ουσιαστικά καταφέρνει να περάσει στην κοινή γνώμη τον όρο «γυναικοκτονία» που τόσο έχει αμφισβητηθεί. 

Νοέμβριος

Η Πεγκ Σουάι καταγγέλλει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον βιασμό της, με δράστη ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος γεγονός που τη φέρνει αντιμέτωπη με την οργή του κινεζικού καθεστώτος και για ένα διάστημα εξαφανίζεται.

Τον Νοέμβριο του 2021, μετά από μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες, η τραγουδίστρια Britney Spears θα έχει πλέον λόγο στον έλεγχο της ζωής και της περιουσίας της που για 13 χρόνια έλεγχε ο πατέρας της.

Η Μαγκνταλένα Άντερσον, εξελέγη πρωθυπουργός της Σουηδίας από το κοινοβούλιο και έτσι έγινε η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τη θέση αυτή.

Υπάρχουν πολλές γυναίκες που κάνουν τη διαφορά. Πολλές που πρωτοπορούν. Υπάρχουν πολλές ιστορίες και γεγονότα που μας εμπνέουν και μας δίνουν δύναμη. Ας μάθουμε από αυτές.

Καλή Χρονιά!

Powered by She- Society for Help & Empowerment

Μετάβαση στο περιεχόμενο