Νεανική Επιχειρηματικότητα

Νεανική Επιχειρηματικότητα

4 λόγοι για τους οποίους είναι σημαντικό να υποστηρίξουμε και να προωθήσουμε τη Νεανική Επιχειρηματικότητα.

Η Νεανική Επιχειρηματικότητα διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην οικονομική και τεχνολογική ανάπτυξη. Προωθεί τη δημιουργικότητα και την καινοτομία, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, μέσα στις ανταγωνιστικές συνθήκες του διεθνούς περιβάλλοντος.

Σημαντική άνοδο βλέπουμε τα τελευταία χρόνια στο ενδιαφέρον και επιθυμία των νέων να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση.

Σύμφωνα με το επίσημο site της Ευρωπαϊκής Ένωσης

«το 46% των νέων ηλικίας 15-30 ετών στην ΕΕ θα σκεφτόταν να ιδρύσει τη δική του επιχείρηση, αλλά μόνο λίγοι έχουν λάβει ενεργά μέτρα για να το πράξουν».

Η νεολαία αντιπροσωπεύει τη δύναμη της καινοτομίας και τη διάθεση για αλλαγή. Αναζητά, περισσότερο από ποτέ,τρόπους να εκφράσει τις ιδέες της και να δημιουργήσει κάτι δικό της. Η επιχειρηματικότητα αναδύεται ως μια ελκυστική επιλογή, προσφέροντας στους νέους την εκπλήρωση των αναγκών τους και διαμορφώνοντας το μέλλον τους.

Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε 4 λόγους για τους οποίους είναι σημαντικό να υποστηρίξουμε και να προωθήσουμε τη νεανική επιχειρηματικότητα.

1.Προώθηση της Καινοτομίας

Ένα από τα κύρια οφέλη του να ενθαρρύνουμε την επιχειρηματικότητα στη νεολαία είναι η προώθηση της καινοτομίας. Οι start ups πολλές φορές πηγάζουν από τον εντοπισμό κενών στην αγορά ή από την εξεύρεση δημιουργικών λύσεων σε υπάρχοντα προβλήματα. Η ενθάρρυνση της κριτικής σκέψης και της δημιουργικότητας από μικρή ηλικία ενισχύει τους νέους. Έτσι, αυτοί μπορούν να συμβάλλουν στις κοινωνίες με φρέσκες απόψεις και καινοτόμες ιδέες. Με την υιοθέτηση αυτής της προσέγγισης, μπορεί να ενισχυθεί η ανάπτυξη στην αγορά και να αυξηθεί ο ανταγωνισμός. Επιπλέον, μπορεί να προκύψει μια καινούργια αγορά που δεν έχουμε ανακαλύψει μέχρι στιγμής.

Νεανική Επιχειρηματικότητα

2.Δημιουργία Θέσεων Εργασίας

Οι νέοι, οι οποίοι αποτελούν μία δυναμική ομάδα του πληθυσμού, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο επαγγελματικής περιθωριοποίησης λόγω της ανεργίας. Η ενίσχυση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας αποτελεί λύση.

Παρόλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι σήμερα η επιχειρηματικότητα τους παρέχει μια διέξοδο να δημιουργήσουν τις δικές τους ευκαιρίες.

Με τη δημιουργία των δικών τους επιχειρήσεων, οι νέοι επιχειρηματίες απασχολούνται και δημιουργούν θέσεις εργασίας. Αυτό συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της κοινωνίας, λύνοντας το πρόβλημα της ανεργίας.

3.Καλλιέργεια Δεξιοτήτων Ηγεσίας και Επίλυσης Προβλημάτων

Η δημιουργία και διαχείριση μιας επιχείρησης περιλαμβάνει τη λήψη αποφάσεων, επίλυση προβλημάτων, υπολογισμό κινδύνων και διαχείριση εντάσεων σε συνθήκης κρίσης. Όλες αυτές οι προκλήσεις παρέχουν ανεκτίμητες ευκαιρίες στους νέους επιχειρηματίες να αναπτύξουν δεξιότητες ηγεσίας, ικανότητες λήψης αποφάσεων και ανθεκτικότητα. Μέσα από αυτή τη διαδικασία οι νέοι μαθαίνουν πώς να αντιμετωπίζουν εμπόδια και αποτυχίες. Αυτό είναι κάτι που θα τους προσφέρει προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη στη συνέχεια.

4.Συμβολή σε Κοινωνική και Περιβαλλοντική Επίδραση

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια άνοδο στις προτιμήσεις των νέων ως προς την κοινωνική και περιβαλλοντική ευθύνη. Σύμφωνα με την έκθεση της Nielsen για την Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα το 73% των καταναλωτών ηλικίας 15-20 ετών προτιμούν να αγοράζουν προϊόντα από εταιρείες που είναι δεσμευμένες στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα”.

Επιπλέον, η έρευνα την PwC αναφέρει ότι το 88% των νέων εργαζομένων πιστεύει ότι οι εταιρείες πρέπει να ενσωματώνουν θέματα κοινωνικής ευθύνης στην επιχειρηματική τους στρατηγική”.

Οι νέοι επιχειρηματίες έχουν πλέον μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα.Κινούνται με σκοπό να δημιουργήσουν θετική κοινωνική ή περιβαλλοντική αλλαγή, ανταποκρινόμενοι σε ένα αίσθημα σκοπού και επιθυμίας. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις τους δεν επιδιώκουν μόνο το κέρδος, αλλά και τη συμβολή σε κοινωνικά ή περιβαλλοντικά ζητήματα.

Νεανική Επιχειρηματικότητα: Δυναμώνοντας τους Μελλοντικούς Ηγέτες

H νεολαία έχει τον προνομιακό ρόλο να διαμορφώσει το μέλλον της κοινωνίας μας μέσω της επιχειρηματικότητας. Με νέες καινοτόμες ιδέες και διάθεση για αλλαγή, μπορούν να δημιουργήσουν επιτυχημένες επιχειρήσεις που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη και την ευημερία της κοινωνίας αλλά και μιας μελλοντικής γενιάς ηγετών. Η επένδυση στο επιχειρηματικό πνεύμα της νεολαίας είναι μια επένδυση στη μελλοντική ευημερία και βιωσιμότητα των κοινωνιών παγκοσμίως.

Αρθρογράφος: Θεοδώρα Παυλίδου

Επιμέλεια Άρθρου: Σοφία Διαλιάτση

Photos By: Content-Pixie, Marvin Meyer

Πρόσφατα Άρθρα

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο