Personal Branding:Tips για σίγουρη επιτυχία

Personal-branding

Πριν ξεκινήσει κανείς να γράφει ή ενδεχομένως να μιλά για έννοιες όπως το branding ή το personal branding, οφείλει προηγουμένως να έχει ξεκαθαρίσει στο μυαλό του τι σημαίνει το branding, αλλά και τη διαφορά του branding από την έννοια του marketing που λαθεμένα συγχέονται. Η έννοια του branding σχετίζεται με τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται ένας πελάτης το προϊόν ή την υπηρεσία που του παρέχεται. Aφορά επίσης όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν ένα brand, όπως το λογότυπο, η συσκευασία, η φήμη σχετικά με τα οφέλη που αποκομίζει ένας άνθρωπος από τη χρήση ενός προϊόντος ή υπηρεσίας.

Όπως, επομένως, μια εταιρεία δημιουργεί το δικό της branding (business branding), έτσι και ένα μεμονωμένο πρόσωπο, ένας ελεύθερος επαγγελματίας π.χ. ένας δικηγόρος, μπορεί και – ιδανικά – θα πρέπει να είναι σε θέση να δημιουργήσει το δικό του, προσωπικό branding (personal branding). Προκειμένου δε να δημιουργήσει κανείς το προσωπικό του branding, ώστε να αναδείξει το ποιος είναι, ποιο είναι το όραμά του και οι αξίες και στην τελική γιατί να προτιμηθεί έναντι άλλων ανταγωνιστών του, οφείλει να ακολουθήσει τον κάτωθι δεκάλογο:

1. Personal branding: Όραμα και στόχος

 

personal_brandingΤο να έχει κάποιος ένα συγκεκριμένο όραμα, ιδίως κατά τη στιγμή που ξεκινά ένα επιχειρηματικό εγχείρημα, είναι σημαντικό, δεδομένου ότι με αυτόν τον τρόπο χαράσσεται στη μνήμη ενός πραγματικού ή δυνητικού πελάτη. Με το να προσφέρει εξ αρχής προϊόντα ή υπηρεσίες γενικά και πολλές φορές αόριστα, κινδυνεύει να βγει από την πορεία του και έτσι να μην κατορθώσει να επικοινωνήσει στο ευρύ κοινό την ιδέα του. Έτσι, θα πρέπει να στοχεύει ήδη από την αρχή σε συγκεκριμένο target group, το οποίο σταδιακά και κατά φυσική πορεία των πραγμάτων, θα διευρύνεται.

 

2. Αυθεντικότητα

Στις μέρες μας, η ταχύτατη εξέλιξη και επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει αποτελέσει εύφορο έδαφος, ώστε να εμφανίζονται καθημερινά χιλιάδες brands, άλλως χιλιάδες ανταγωνιστές σου, οι οποίοι ενδέχεται να δραστηριοποιούνται στο ίδιο ακριβώς πεδίο με εσένα. Βασικό κλειδί, επομένως, ώστε για να διακριθεί κανείς μέσω του personal branding είναι να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εαυτού του, αυθεντικό, τρόπο ο οποίος δεν θα παραπέμπει σε παρόμοια  brands.

 

3. Η σημασία του storytelling στο personal branding

Βασικός κανόνας του personal branding αλλά και περαιτέρω του marketing είναι το λεγόμενο storytelling. Με τη διήγηση μιας ιστορίας γύρω από την επιχείρηση ή το εν γένει επιχειρηματικό εγχείρημα αυτομάτως δημιουργείται σύνδεση με τον αναγνώστη – αποδέκτη, κάτι που τον παρακινεί στην ουσία να ταυτιστεί με εσένα τον ίδιο. Ο καλύτερος τρόπος είναι μέσω της χρήσης οπτικοακουστικών μέσων, π.χ. βίντεο δημοσιευμένων στην προσωπική σου ιστοσελίδα.

 

4. Η συνέπεια είναι το παν

Η καθημερινή επαφή και ενασχόληση με την προσωπική ιστοσελίδα όπως λ.χ. η καθημερινή ανάρτηση οπτικοακουστικού υλικού, κρατά τον καθένα σε καθημερινή επαφή με το κοινό του. Το στοιχείο της ευρηματικότητας φυσικά, συνάμα με τη συνέπεια, μπορεί να καθηλώσει το κοινό, ώστε αυτό να αναμένει εναγωνίως την επόμενη ανάρτησή!

5. Να δημιουργείς θετική εντύπωση σε ό,τι και εάν κάνεις

Πολύ σημαντικός κανόνας είναι ο αντίκτυπος που έχει αυτό που κάνεις, ακόμη και εάν είναι άσχετο με το προσωπικό σου branding. Η καλή φήμη και η θετική εντύπωση του κοινού είναι ουσιώδους σημασίας παράγοντες, ούτως ώστε το προσωπικό branding να έχει συνέχεια στο χρόνο και επομένως να μην ωθήσει το κοινό να στραφεί προς άλλα παρεμφερή brands.

6. Να είσαι προετοιμασμένος για την αποτυχία

Η αποτυχία είναι κάτι που ο καθένας  προσπαθεί να αποφύγει, ξεχνώντας πολλές φορές ότι και αυτή είναι μέσα στο πρόγραμμα και ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων μπορεί να αποδειχθεί επωφελής. Όπως χαρακτηριστικά έχει πει ο Walt Disney, αφού κατόρθωσε να δημιουργήσει το προσωπικό του branding, Νομίζω ότι είναι σημαντικό να δοκιμάσεις μια μεγάλη αποτυχία όταν είσαι ακόμη μικρός. Γιατί σε κάνει να συνειδητοποιήσεις τι μπορεί να σου συμβεί”. Το να αποτύχει κάποιος, επομένως, το να κάνει λάθη, ιδίως στην αρχή, είναι αναμενόμενο και θεμιτό για να καταλήξει εν τέλει σε ένα προσωπικό branding που θα τον εκπροσωπεί και θα έχει και την επιθυμητή απήχηση.

7. Personal branding: Success stories

Για το σωστό personal branding, πρέπει να πάρει κανείς αντίστοιχο παράδειγμα από διάσημους, ακόμη και influencers που κατόρθωσαν να γίνουν ευρέως γνωστοί. Πολλοί δε από αυτούς έγιναν γνωστοί, μελετώντας εντατικά τις τάσεις αλλά και παρακολουθώντας σε καθημερινή βάση τη δραστηριότητα ατόμων με απήχηση σε διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Το σωστό παράδειγμα, συνεισφέρει στον σχεδιασμό και στην τελική  αποκρυστάλλωση της στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί.

8. Να είσαι “ένα” με το brand σου

Είναι δύσκολο για κάποιον να διακρίνει και να διαχωρίσει την προσωπική του ζωή από την επαγγελματική και συγκεκριμένα από το personal branding του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναγκαστεί να συνδυάσει το προσωπικό του branding με την προσωπική του ζωή. Πετυχαίνοντας την ταύτιση αυτή στην ουσία θα αντανακλά μέσω του προσωπικού  branding, τον πραγματικό σου εαυτό με αποτέλεσμα να προβάλλεται αυτό (personal branding) πιο γνήσιο και αυθεντικό.

personal branding

9. Επέτρεψε στους άλλους να “μιλήσουν” για εσένα

Προκειμένου να κατορθώσει κανείς να δημιουργήσει ένα θεμιτό και κερδοφόρο personal branding, πρέπει να επιτρέψει στο ευρύ κοινό να συμμετέχει σε όλο αυτό που κάνει. Αν δε δώσει στους ανθρώπους που παρακολουθούν βήμα για έκφραση και σχολιασμό, τότε αυτοί δεν θα μάθεις ποτέ τι πιστεύουν για αυτά που κάνεις. Ένα website, ένα blog, εγγραφή σε ποικίλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προπαντός μια καλή στρατηγική, είναι τα απαραίτητα εργαλεία για ένα πετυχημένο personal branding.

10. Legacy

Ο ιδρυτής ενός personal brand, με φήμη και κοινότητα ανθρώπων να τον ακολουθεί, θα μείνει γνωστός για αυτό ακριβώς το εγχείρημά του. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό ήδη κατά το ξεκίνημα αυτού του εγχειρήματος να έχει στο νου του και να έχει σχεδιάσει τι ακριβώς σκοπεύει να προωθήσει και το κυριότερο για ποιο λόγο. Απαντώντας δε σε αυτά τα δύο ερωτήματα, απαντά ταυτόχρονα και στα ερωτήματα του πώς και για ποιο λόγο θέλει να τον θυμούνται οι επόμενες γενιές.

Εν κατακλείδι, ο ανωτέρω δεκάλογος βοηθά τον υποψήφιο ή δυνητικό ιδρυτή μιας εταιρείας  δημιουργήσει το personal brand του. Ένα καλό branding του εαυτού του, θα τον κάνει να ξεχωρίζει από το πλήθος άρα και τους ανταγωνιστές του, ενώ παράλληλα ανοίγει τον δρόμο για πλείστες επαγγελματικές ευκαιρίες. Μέσα από ένα αξιόλογο και πολλά υποσχόμενο personal branding εμπνέει κανείς εμπιστοσύνη, ενώ ταυτόχρονα του προσδίδει τη δυνατότητα, να δουλέψει περισσότερο την εικόνα που δείχνει προς τα έξω. Σε μια αγορά εργασίας και σε ένα δυναμικό κλίμα ανταγωνισμού το personal branding και η εικόνα είναι το παν!

Πηγή: Ευθαλία Μπουγίδου

CityCampus

Πρόσφατα Άρθρα

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο