Σεξουαλική Παρενόχληση

Σεξουαλική Παρενόχληση

Απρίλιος: Μήνας ευαισθητοποίησης για τη Σεξουαλική Παρενόχληση.

Ο Απρίλιος του 2024 σηματοδοτεί την επίσημη 23η επέτειο του Μήνα Eυαισθητοποίησης για τη Σεξουαλική Παρενόχληση. Από τις δεκαετίες του 1940 και 1950, υποστηρικτές της κοινωνικής αλλαγής και της ισότητας, ιδίως οι μαύρες και οι έγχρωμες γυναίκες, αγωνίζονται κατά των σεξουαλικών επιθέσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Το 1970 οι προσπάθειες ξεκινούν να αποκτούν δυναμική με τον καθορισμό του νόμου του 1993 για τη βία κατά των γυναικών να αποτελεί σημαντικό ορόσημο. Η ανάγκη για πρόληψη της σεξουαλικής βίας μεγαλώνει, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και από το 2001 ο Απρίλιος αποτελεί επισήμως τον μήνα ευαισθητοποίησης για τη σεξουαλική παρενόχληση. Σύμβολό της, η γαλαζοπράσινη κορδέλα  η οποία υιοθετήθηκε ως σύμβολο ευαισθητοποίησης και πρόληψης σεξουαλικής επίθεσης. Το 2009, ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν ο πρώτος πρόεδρος που ανακήρυξε επίσημα τον Απρίλιο ως Μήνα Ευαισθητοποίησης για τις Σεξουαλικές Επιθέσεις.

Τι είναι η σεξουαλική παρενόχληση;

Σεξουαλική παρενόχληση αποτελεί κάθε ανεπιθύμητη συμπεριφορά σεξουαλικής φύσης, η οποία μπορεί να λάβει διαφορετικές μορφές.Η φυσική/σωματική κακοποίηση, η ψυχολογική/συναισθηματική, η λεκτική, η παραβίαση του προσωπικού χώρου, το ανεπιθύμητο άγγιγμα, η έκθεση σε ανεπιθύμητες εικόνες/καταστάσεις.

Σε δημοσκόπηση που παρουσίασε η Stand Up by L’Oreal Paris στο Wow Festival 2024 ανέδειξε πως μόνο σε δημόσιους χώρους και μόνο από αγνώστους οι μορφές κακοποίησης που οι περισσότεροι έχουν αντιμετωπίσει είναι:

 • επίμονο κοίταγμα
 • σφυρίγματα ή ήχους ζώων
 • απρεπείς χειρονομίες
 • απρεπή σχόλια
 • στέκονταν κάποιος πολύ κοντά
 • ακολούθησαν το άτομο
 • δημόσια επίδειξη
 • σωματική επαφή χωρίς συγκατάθεση
Η L’Oréal Paris δεσμεύεται για την υποστήριξη του κινήματος Stand Up: Ενάντια στην παρενόχληση σε δημόσιο χώρο. Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε περιστατικά παρενόχλησης σε δημόσιο χώρο χωρίς να θέσετε την ασφάλειά σας σε κίνδυνο;
Παρακολουθήστε τη δεκάλεπτη Stand Up εκπαίδευση και μάθετε πώς να αντιδράτε με ασφάλεια όταν γίνεστε μάρτυρες ή θύμα παρενόχλησης σε δημόσιο χώρο.
Σεξουαλική Παρενόχληση
Photo By: Andriana Marinaki

Όλοι, ασχέτως ηλικίας, φύλου, περιοχής έχουμε βρεθεί, τουλάχιστον μία φορά, αντιμέτωποι με τη σεξουαλική παρενόχληση στον δρόμο. Την έχουμε δεχτεί μέσα στα πλαίσια ενός υποτιθέμενου χιούμορ, στις παρέες μας, στον χώρο εργασίας μας αλλά και στο οικογενειακό μας περιβάλλον.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επισημανθεί ότι η σεξουαλική παρενόχληση δεν είναι μια συμπεριφορά που λαμβάνουμε μόνο από αγνώστους. Η σεξουαλική κακοποιητική συμπεριφορά είναι κακοποιητική ακόμη κι αν έρχεται από οικεία οικογενειακά μας πρόσωπα, από φίλους/ες μας, από άντρα αλλά και γυναίκα, από τη σχέση μας, από το ραντεβού μας, από τον/την συνάδελφό μας. Είναι κακοποιητική ακόμη κι αν δε θυμόμαστε ακριβείς λεπτομέρειες κι αν δεν περιλάμβανε άγγιγμα.

Εσύ το ήξερες;

 • Πάνω από τις μισές γυναίκες και σχεδόν 1 στους 3 άνδρες έχουν βιώσει σεξουαλική βία με σωματική επαφή κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
 • Μία στις 4 γυναίκες και περίπου 1 στους 26 άνδρες έχουν βιώσει ολοκληρωμένο βιασμό ή απόπειρα βιασμού.
 • 1 στις 3 γυναίκες και περίπου 1 στους 9 άνδρες έχουν βιώσει σεξουαλική παρενόχληση σε δημόσιο χώρο.
 • Στην Αμερική, ανά 73 δευτερόλεπτα ένα άτομο δέχεται σεξουαλική παρενόχληση, όπου ανά 9 λεπτά το άτομο αυτό, είναι παιδί
 • Στην Ελλάδα το 65% των γυναικών δηλώνει ότι έχει δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση στον χώρο εργασίας. Το 85% δηλώνει είναι δύσκολο να δικαιωθεί το θύμα.

Καθώς λοιπόν, ο Απρίλιος έφτασε στο τέλος του, είναι σημαντικό να αναλογιστούμε τη σημασία της επετείου. Πρόσφατα γεγονότα ανέδειξαν την επείγουσα ανάγκη για συνεχή εκπαίδευση και δράση για την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης. Είτε πρόκειται για κινήματα όπως το #MeToo, είτε για δημοσιοποιημένες υποθέσεις, είτε για συνεχείς κοινωνικές συζητήσεις, είναι σαφές ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε για τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για όλους.

SAAM_Your-Voice

Αν έχεις βιώσει έστω μια φορά, μια ή περισσότερες μορφές κακοποίησης να θυμάσαι πως:

  1. Έχεις κάθε δικαίωμα να μιλήσεις για αυτό ανοιχτά. Η σιωπή αναπαράγει τον κύκλο της κακοποίησης. Είτε πρόκειται για έναν έμπιστο φίλο, ένα μέλος της οικογένειας, έναν θεραπευτή ή μια ομάδα υποστήριξης, το να μιλήσεις μπορεί να είναι το πρώτο βήμα προς την ανακούφιση.
  2. Δε φέρεις καμία απολύτως ευθύνη. Δε φταίει ποτέ ούτε η τοποθεσία, ούτε η ώρα. Δε φταίει τι φορούσες, ούτε η σχέση που είχες με τον κακοποιητή. Φταίει αποκλειστικά ο κακοποιητής.
  3. Δεν είσαι μόνος/η/ο σου. Υπάρχουν άνθρωποι και πόροι για να σε υποστηρίξουν και να πολεμήσουν μαζί σου
  4. Η διαχείριση και αντιμετώπιση του τραύματος δεν είναι κάτι απλό. Είναι σημαντικό να κατανοήσεις ότι η θεραπεία δεν είναι μια γραμμική διαδικασία αλλά υπάρχουν καλές και κακές μέρες.
  5. Είσαι δυνατός/η/ο!

Αρθρογράφος: Κατερίνα Φαΐλι

Επιμέλεια Άρθρου: Σοφία Διαλιάτση

Πρόσφατα Άρθρα

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο