Συνέντευξη από μία μαμά επιχειρηματία

Στη γιορτή της μητέρας, η Ρουσάκη Ζαχαροπούλου Βαρβάρα, ιδιοκτήτρια του “Ζαχαρόπουλος Κόσμημα”, μας παραχώρησε μία μοναδική συνέντευξη για το τι τελικά σημαίνει να είσαι μία μαμά επιχειρηματίας. Απολαύστε την!

Πόσο εύκολο είναι να είσαι μαμά επιχειρηματίας; Τι ισορροπίες χρειάζονται; Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει;
________________________________________

1) Η απόφαση να ασχοληθείς με την επιχείρηση όχι ως απλή υπάλληλος, επηρεάστηκε από το αν είχες βοήθεια στο σπίτι με τα παιδιά;

Δυστυχώς ή ευτυχώς βοήθεια στο σπίτι από  ”τρίτα άτομα “ δεν υπάρχει.

Δεν ήταν όμως ανασταλτικός παράγοντας αυτός για να μην προχωρήσω και να αποκτήσουμε και το τέταρτο αγοράκι μας  πριν λίγες μέρες!!

2) Μπορεί να υπάρχει ισορροπία στους ρόλους επιχειρηματίας-μαμά;

Ναι,πιστεύω ότι μπορεί να υπάρχει ισορροπία,αρκεί η «επιχειρηματίας» να κατεβάζει τα «ρολά» όταν βρίσκεται με τα παιδιά κι αυτομάτως επικρατεί ο ρόλος της «μαμάς»!

Οφείλεις να προσαρμόζεσαι ανάλογα με τον χώρο που βρίσκεσαι.

Δηλαδή όταν είμαι στο μαγαζί αφοσιώνομαι στη δουλειά μου που πραγματικά την αγαπώ πολύ. Όταν είμαι με τα παιδιά μου αφοσιώνομαι σε εκείνα που πραγματικά «τα λατρεύω»!

3) Μεταφέρεις τη δουλειά( κυριολεκτικά ή μεταφορικά) στο σπίτι και αν ναι, αυτό έχει συνέπειες στα παιδιά;

Δεν είναι λίγες οι φορές  που φέρνω δουλειά στο σπίτι είτε αυτή γίνεται μέσω τηλεφωνημάτων είτε μέσω του υπολογιστή. Αυτό φυσικά περιορίζει τον ελεύθερο μας χρόνο.

Όσες φορές επιστρέφω στο σπίτι κουβαλώντας ένταση , άγχος και κακή διάθεση επηρεασμένη από κάποιο γεγονός που αντιμετώπισα στην δουλειά, το μεταφέρω αυτομάτως  και στα παιδιά.

Ωστόσο αυτό που εξομαλύνει σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση είναι η συζήτηση μαζί τους. Μπαίνουν κι αυτοί στο «επαγγελματικό παιχνίδι» και πιστέψτε με,βοηθάει πάρα πολύ.

4) Πιστεύεις ότι έχοντας τη δική σου επιχείρηση και με όλον τον αγώνα που δίνεις, αποτελείς κάποιο πρότυπο για τα παιδιά σου;

Δεν ξέρω εάν αποτελώ πρότυπο για τα παιδιά μου. Αυτό όμως, που επιθυμώ να υιοθετήσουν από εμένα είναι η εργατικότητα και ό,τι αυτή  συμπεριλαμβάνει (επιμονή, κουράγιο και δύναμη).΄Ο,τι θέλεις να κατακτήσεις στην ζωή σου θέλει προσπάθεια κι αγώνα!

5) Η απουσία πολλών ωρών από το σπίτι ποια πλεονεκτήματα και ποια μειονεκτήματα φέρνει στα παιδιά αλλά και στη σχέση σας;

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε ένα άκρως απαιτητικό ωράριο. Ειδικά σε περιόδους εορτών (Χριστούγεννα-Πάσχα) είναι εξαντλητικό. Αρκετές φορές  για την εξυπηρέτηση ειδικών περιπτώσεων χρειάζεται να βρίσκομαι στον χώρο εργασίας επιπλέον ώρες.

Αποτέλεσμα;  Ο χρόνος που βρίσκομαι με τα παιδιά μου είναι ελάχιστος. Μου λείπουν και τους λείπω κι εγώ! Αυτό εκφράζεται αρκετές φορές στην καθημερινότητα μας, με απόρριψη από τη μεριά τους. Πράγμα το οποίο με πληγώνει πραγματικά.

Το πλεονέκτημα που προκύπτει όμως από αυτό είναι ότι τον ελεύθερο χρόνο μας  τον απολαμβάνουμε!!

Τα παιδιά γίνονται αυτόματα πιο ανεξάρτητα με περισσότερες πρωτοβουλίες. Ταυτόχρονα όμως, αυτό είναι και μειονέκτημα διότι ωριμάζουν νωρίς και χάνουν μεγάλο κομμάτι από την παιδικότητα της ηλικίας τους.

6) Πόσο επηρεάζεται η ανατροφή των παιδιών από τρίτα πρόσωπα (γιαγιάδες, νταντάδες) όταν λείπεις αρκετά λόγω της δουλειάς σου και τι συναισθηματική φόρτιση μπορεί να επιφέρει αυτό;

Η αλλαγή βάρδιας με τον Νίκο, τον σύζυγό μου, είναι η λύση για να μην υπάρχουν τρίτα πρόσωπα στην ανατροφή τους.

Εκτός ειδικών περιπτώσεων πχ. επαγγελματικό ταξίδι που μένει ο μικρός μου γιος με τον παππού και τη γιαγιά και το κατά ευχαριστιέται !

7) Η συμμετοχή του συντρόφου στην ανατροφή έχει σημαντικό ρόλο και γιατί, στο ποσοστό που θα μοιράζεται ο χρόνος ανάμεσα στην επιχείρηση και στα παιδιά;

Με τον σύζυγό μου είμαστε στον ίδιο εργασιακό χώρο και έχουμε διαμορφώσει το πρόγραμμα μας έτσι ώστε να έχουμε ισάξια συμμετοχή στην ανατροφή τους.

8) Υπάρχουν στιγμές ενοχής ως προς την πολύωρη απουσία της μαμάς και πώς το διαχειρίζεσαι;

Τύψεις  κι ενοχές φυσικά και υπάρχουν.Ένα παιδί μικρής ηλικίας είναι δύσκολο να κατανοήσει την πολύωρη απουσία της μαμάς. Ο τρόπος με τον οποίο εξομαλύνεται κάπως η κατάσταση είναι η αφιέρωση ποιοτικού και ουσιαστικού χρόνου με τα παιδιά μου όταν αυτό μας επιτρέπεται.

9) Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία -πρόκληση ως μαμά που αντιμετώπισες στην επιχειρηματική σου πορεία και τι σε δίδαξε;

Δυσκολίες και προκλήσεις είναι καθημερινό φαινόμενο στη δουλειά οι οποίες κατ’ επέκταση επηρεάζουν και τον ρόλο της μαμάς .

Η φύση του επαγγέλματος μου απαιτεί τη διαπροσωπική επικοινωνία με τους πελάτες γι’ αυτό και η παρουσία μου είναι απαραίτητη. Μια πιθανή απουσία μου από τη δουλειά έχει κόστος για την επιχείρηση. Γι’ αυτό και υποχρεώνομαι να απέχω από σημαντικά γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή των παιδιών. Παραδείγματα άπειρα, όπως η απουσία μου όταν ορκίστηκε φαντάρος ο μεγάλος μου γιος, όταν σε εκδήλωση γονέων στο λύκειο πήρε αριστείο ο δεύτερος μου γιος ,ή η ενημέρωση γονέων στο δημοτικό σχολείο του μικρού μου γιου που δεν μπόρεσα να παραβρεθώ…

Όλα αυτά με κάνουν πιο δυνατή αλλά ταυτόχρονα πιο ευαίσθητη, αφού πρέπει να ισορροπήσω τον ρόλο της επαγγελματίας με τον ρόλο της μαμάς!

Σύντομο βιογραφικό

Oνομάζομαι Ρουσάκη Ζαχαροπούλου Βαρβάρα. Γεννήθηκα κι μεγάλωσα στο Ηράκλειο Κρήτης. Είμαι 47 ετών, και έχω τέσσερεις γιούς ηλικίας  21, 18, 8 ετών κι το μωράκι μας 2 μηνών. Έχω πτυχίο  Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΙ Λάρισας) . Παρακολούθησα αρκετά σεμινάρια σχετικά με τον τουρισμό . Μιλάω δυο ξένες γλώσσες. Απασχολήθηκα στον τουριστικό τομέα (Olympic Catering, Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων, Sixt-γραφείο ενοικιάσεων αυτοκινήτων κ.ά.). Η επαγγελματική μου πορεία όμως καθορίστηκε από την επιλογή μου να απασχοληθώ στον τομέα της χρυσοχοΐας και να ανοίξουμε με τον σύζυγο μου κατάστημα χονδρικής και λιανικής πώλησης κοσμημάτων που διατηρούμε τα τελευταία 10 χρόνια σε συνοικία στο Ηράκλειο, το "Ζαχαρόπουλος κόσμημα."

Υπάρχει χώρος για όλους

Αν σου αρέσει το περιεχόμενό μας και θέλεις να συνεισφέρεις κι εσύ στον οργανισμό, δες τις επιλογές σου παρακάτω.

Επικοινωνήστε
μαζί μας!

Στείλτε μας ένα email, βρείτε μας στα social ή συμπληρώστε τη φόρμα για να επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας!

info@womendobusiness.eu

Ηράκλειο, Κρήτης

Μετάβαση στο περιεχόμενο