Συνέντευξη από μία μαμά επιχειρηματία

Πόσο εύκολο είναι να είσαι μητέρα επιχειρηματίας; Τι ισορροπίες χρειάζονται; Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει;

Στη γιορτή της μητέρας, η Ρουσάκη Ζαχαροπούλου Βαρβάρα, ιδιοκτήτης του “Ζαχαρόπουλος κόσμημα”, μας παραχώρησε μία μοναδική συνέντευξη για τι τελικά σημαίνει να είσαι μία μαμά επιχειρηματίας. Απολάυστε την!
________________________________________

1) Η απόφαση να ασχοληθείς με την επιχείρηση όχι ως απλή υπάλληλος, επηρεάστηκε από το αν είχες βοήθεια στο σπίτι με τα παιδιά;

Δυστυχώς ή ευτυχώς βοήθεια στο σπίτι από  ”τρίτα άτομα “ δεν υπάρχει.

Δεν ήταν όμως ανασταλτικός παράγοντας αυτός για να μην προχωρήσω κι να αποκτήσουμε κι το τέταρτο αγοράκι μας  πριν λίγες μέρες!!

2) Μπορεί να υπάρχει ισορροπία στους ρόλους επιχειρηματίας-μαμά;

Ναι  πιστεύω ότι μπορεί να υπάρχει ισορροπία , αρκεί η «επιχειρηματίας» να κατεβάζει τα «ρολά» όταν βρίσκετε με τα παιδιά κι αυτομάτως  επικρατεί ο ρόλος της «μαμάς»!

Να προσαρμόζεσαι ανάλογα στον χώρο που βρίσκεσαι.

Δηλαδή όταν είμαι στο μαγαζί αφοσιώνομαι στην δουλειά μου που πραγματικά την αγαπώ πολύ. Όταν είμαι με τα παιδιά μου αφοσιώνομαι σε εκείνα που πραγματικά «τα λατρεύω»!

3) Μεταφέρεις τη δουλειά( κυριολεκτικά ή μεταφορικά) στο σπίτι και αυτό έχει συνέπειες στα παιδιά;

Δεν είναι λίγες οι φορές  που φέρνω δουλειά στο σπίτι είτε αυτή γίνεται μέσω τηλεφωνημάτων είτε μέσω του υπολογιστή. Αυτό φυσικά περιορίζει τον ελεύθερο μας χρόνο.

Όσες φορές επιστρέφω στο σπίτι κουβαλώντας ένταση , άγχος  και κακή διάθεση επηρεασμένη από κάποιο γεγονός που αντιμετώπισα στην δουλειά, το μεταφέρω αυτομάτως  και στα παιδιά.

Ωστόσο αυτό που εξομαλύνει σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση  είναι η συζήτηση μαζί τους. Μπαίνουν κι αυτοί στο «επαγγελματικό παιχνίδι» και πιστέψτε με βοηθάει πάρα πολύ.

4) Πιστεύεις ότι έχοντας τη δική σου επιχείρηση και όλο τον αγώνα που δίνεις, αποτελείς κάποιο πρότυπο για τα παιδιά σου;

Δεν ξέρω εάν αποτελώ πρότυπο για τα παιδιά μου αυτό που επιθυμώ να υιοθετήσουν τα από την μητέρα τους είναι η εργατικότητα και ό,τι αυτή  συμπεριλαμβάνει (επιμονή, κουράγιο και δύναμη).΄Ο,τι θέλεις να κατακτήσεις στην ζωή σου θέλει προσπάθεια κι αγώνα!

5) Η απουσία πολλών ωρών από το σπίτι ποια πλεονεκτήματα και ποια μειονεκτήματα φέρνει στα παιδιά αλλά και στη σχέση σας;

Η αλήθεια είναι ότι το έχουμε άκρως απαιτητικό ωράριο ειδικά σε περιόδους εορτών (Χριστούγεννα-Πάσχα) είναι εξαντλητικό. Αρκετές φορές  για την εξυπηρέτηση ειδικών περιπτώσεων  χρειάζεται να βρίσκομαι στο χώρο εργασίας επιπλέον ώρες.

Αποτέλεσμα;  Ο χρόνος που βρίσκομαι με τα παιδιά μου είναι ελάχιστος. Μου λείπουν κι τους λείπω κι εγώ! Αυτό εκφράζεται αρκετές φορές στην καθημερινότητα μας, με απόρριψη από την μεριά τους.  Πράγμα το οποίο με πληγώνει πραγματικά.

Το πλεονέκτημα που προκύπτει όμως από αυτό είναι ότι τον ελεύθερο χρόνο μας  το απολαμβάνουμε!!

Τα παιδιά γίνονται αυτόματα πιο ανεξάρτητα με περισσότερες πρωτοβουλίες. Ταυτόχρονα όμως αυτό είναι κι μειονέκτημα διότι ωριμάζουν νωρίς κι χάνουν μεγάλο κομμάτι από την παιδικότητά της ηλικίας τους

6) Πόσο επηρεάζεται η ανατροφή των παιδιών από τρίτα πρόσωπα (γιαγιάδες, νταντάδες) όταν λείπεις αρκετά λόγω της δουλειάς σου και τι συναισθηματική φόρτιση μπορεί να επιφέρει αυτό;

Η αλλαγή βάρδιας με τον Νίκο , τον σύζυγό μου, είναι η λύση για να μην υπάρχουν τρίτα πρόσωπα στην ανατροφή τους.

Εκτός ειδικών περιπτώσεων πχ. επαγγελματικό ταξίδι  που μένει ο μικρός μου γιός με τον παππού κι την γιαγιά κι το κατά ευχαριστιέται !

7) Η συμμετοχή του συντρόφου στην ανατροφή έχει σημαντικό ρόλο και γιατί, στο ποσοστό που θα μοιράζεται ο χρόνος ανάμεσα στην επιχείρηση και στα παιδιά;

Με τον σύζυγό μου είμαστε στον ίδιο εργασιακό χώρο κι έχουμε διαμορφώσει το πρόγραμμα μας έτσι ώστε να έχουμε ισάξια συμμετοχή στην ανατροφή τους.

8) Υπάρχουν στιγμές ενοχής ως προς την πολύωρη απουσία της μαμάς και πώς το διαχειρίζεσαι;

Τύψεις  κι ενοχές φυσικά κι υπάρχουν. Ένα παιδί μικρής ηλικίας είναι δύσκολο να κατανοήσει την πολύωρη απουσία της μαμάς. Ο τρόπος με τον οποίο εξομαλύνεται κάπως η κατάσταση είναι η αφιέρωση ποιοτικού και ουσιαστικού χρόνου με τα παιδιά μου όταν αυτό μας επιτρέπεται.

9) Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία -πρόκληση ως μαμά που αντιμετώπισες στην επιχειρηματική σου πορεία και τι σε δίδαξε;

Δυσκολίες κι προκλήσεις είναι καθημερινό φαινόμενο στην δουλειά οι οποίες κατ’επέκταση επηρεάζουν και το ρόλο της μαμάς .

Η φύση του επαγγέλματος μου απαιτεί την διαπροσωπική επικοινωνία με τους πελάτες για αυτό και  η παρουσία μου είναι απαραίτητη. Μια πιθανή απουσία μου από τη δουλειά έχει κόστος για την επιχείρηση. Για αυτό και υποχρεώνομαι να απέχω από σημαντικά γεγονότα που συμβαίνουν στην ζωή των παιδιών. Παραδείγματα άπειρα, όπως η απουσία μου όταν ορκίστηκε φαντάρος ο μεγάλος μου γιός, όταν σε εκδήλωση γονέων στο λύκειο πήρε αριστείο ο δεύτερος μου γιός ,ή η ενημέρωση γονέων στο δημοτικό σχολείο του μικρού μου γιού που δεν μπόρεσα να παραβρεθώ…

Όλα αυτά με κάνουν πιο δυνατή αλλά ταυτόχρονα πιο ευαίσθητη, αφού πρέπει να ισορροπήσω τον ρόλο της επαγγελματίας με τον ρόλο της μητέρας!

Σύντομο βιογραφικό

Oνομάζομαι Ρουσάκη Ζαχαροπούλου Βαρβάρα. Γεννήθηκα κι μεγάλωσα στο Ηράκλειο Κρήτης. Είμαι 47 ετών, και έχω τέσσερεις γιούς ηλικίας  21, 18, 8 ετών κι το μωράκι μας 2 μηνών. Έχω πτυχίο  Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΙ Λάρισας) . Παρακολούθησα αρκετά σεμινάρια σχετικά με τον τουρισμό . Μιλάω δυο ξένες γλώσσες. Απασχολήθηκα στον τουριστικό τομέα (Olympic Catering, Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων, Sixt-γραφείο ενοικιάσεων αυτοκινήτων κ.ά.). Η επαγγελματική μου πορεία όμως καθορίστηκε από την επιλογή μου να απασχοληθώ στον τομέα της χρυσοχοΐας και να ανοίξουμε με τον σύζυγο μου κατάστημα χονδρικής και λιανικής πώλησης κοσμημάτων που διατηρούμε τα τελευταία 10 χρόνια σε συνοικία στο Ηράκλειο, το Ζαχαρόπουλος κόσμημα.

Υπάρχει χώρος για όλους

Αν σου αρέσει το περιεχόμενό μας και θέλεις να συνεισφέρεις κι εσύ στον οργανισμό, δες τις επιλογές σου παρακάτω.

Επικοινωνήστε
μαζί μας!

Στείλτε μας ένα email, βρείτε μας στα social ή συμπληρώστε τη φόρμα για να επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας!

info@womendobusiness.eu

Ηράκλειο, Κρήτης