Μετάβαση στο περιεχόμενο

Valentine’s Day: Όταν το Dating Γίνεται… HR Process!

Valentine’s Day: Όταν το Dating Γίνεται… HR Process!

Valentine's Day - but make it HR

Για άλλη μια χρονιά έφτασε η πολυπόθητη – ή και όχι – ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Οι συζητήσεις που ανακυκλώνονται είναι συνήθως για το αν η συγκεκριμένα μέρα πρέπει να γιορτάζεται. Για το αν πιστεύουμε σε αυτή ή αν απλά είναι μια ακόμη εμπορευματοποιημένη μέρα που υπάρχει για να πέφτουμε οι άνθρωποι θύματα του καπιταλισμού –γιατί φυσικά μόνο αν αγοράσεις λουλούδι και σοκολατάκι 14 Φλεβάρη τον αναπαράγεις.

Υπάρχει και η μερίδα των ανθρώπων που τους περνάει αδιάφορη η μέρα. Οι άνθρωποι που μέσα στην ένταση και τους ρυθμούς της καθημερινότητας αγνοούν κάθε καρδούλα που έχει στολίσει όλα τα καταστήματα. Περπατούν ανάμεσα σε ροζ και κόκκινες βιτρίνες χωρίς να δίνουν σημασία. Σκρολάρουν γρήγορα τα βίντεο και τις φωτογραφίες στα social media.  Κάποιοι πικρόχολοι θα πουν αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχουν ταίρι εκείνη την ημέρα. Εγώ θα πω ότι ίσως απλά “χάνονται” στην ένταση της ρουτίνας και των υποχρεώσεων. Ή ίσως, πολύ απλά, έχουν άλλες προτεραιότητες.

Ξέρω τι σκέφτεστε..workaholic. Που να διαβάσετε και τη συνέχεια του άρθρου

Dating vs Recruitment: Περισσότερα Κοινά από Όσα Φαντάζεσαι

Μέσα, λοιπόν, σε αυτό το debate για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να υπάρχει η συγκεκριμένη μέρα για να θυμηθούμε ότι είμαστε ερωτευμένοι, υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια. Για να υπάρχει το δίλημμα, πρέπει να υπάρχει και το υποψήφιο πρόσωπο. Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Μια συζήτηση που σίγουρα έχει αναπαραχθεί αμέτρητες φορές, όχι μόνο ανάμεσα σε παρέες, αλλά και στα αγαπημένα οικογενειακά τραπέζια. Γιατί, κακά τα ψέματα, το να βρεις το “κατάλληλο ταίρι” φαντάζει πολλές φορές πιο δύσκολο από το να αποφασίσεις αν θα γιορτάσεις τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου ή όχι. Αν φυσικά θέλεις να το βρεις!

Όπως σε κάθε παρέα λοιπόν, βρέθηκα πολύ πρόσφατα σε αντίστοιχη συζήτηση. Μετά από ανάλυση και εξιστόρηση πολλών – όχι και ιδιαίτερα επιτυχημένων – εμπειριών βγήκε το κοινό πόρισμα ότι το dating είναι πολύπλοκο. Το να μπορέσεις να βρεις αυτό που έχεις πλάσει στο μυαλό σου είναι δύσκολο. Έχοντας η παρέα ένα HR υπόβαθρο, συνειδητοποιήσαμε κάτι: μήπως, τελικά, η διαδικασία του dating δεν διαφέρει και τόσο από το recruitment;

Valentine’s Day

Αναζητώντας τον Ιδανικό Υποψήφιο… ή τον Ιδανικό Σύντροφο

Σκεφτείτε το. Όλοι μας – και όποιος πει το αντίθετο ψεύδεται – έχει το ιδανικό ταίρι σαν ιδέα. ‘Εστω ορισμένα χαρακτηριστικά που θα οδηγούσαν στην έλξη. Όπως για μια θέση έχεις ένα brief έτσι και για τις σχέσεις έχεις μια εικόνα του τι ψάχνεις. Ποια είναι τα «must-have» χαρακτηριστικά και ποια τα «nice-to-have»; Πού κάνεις sourcing; Σε ποια αγορά απευθύνεσαι; Θα είναι «temporary» ή «permanent» απασχόληση;

Ήδη δυσκολεύουν τα πράγματα. Πολλοί από εμάς δεν ξέρουμε τι ακριβώς ψάχνουμε. Άλλες φορές νομίζουμε πως το ξέρουμε, αλλά όταν το βρίσκουμε, κάτι δεν μας κολλάει. Όπως ακριβώς και στο recruitment, μπορεί ένα βιογραφικό να φαίνεται τέλειο, αλλά στη συνέντευξη να καταλαβαίνεις ότι κάτι δεν ταιριάζει. Ή το αντίστροφο: κάποιος που αρχικά δε σου γεμίζει το μάτι, τελικά να είναι η καλύτερη επιλογή.

Screening & Interviews: Το Ραντεβού ως Διαδικασία Πρόσληψης

Πριν όμως φτάσουμε στην συνέντευξη, δηλαδή το ραντεβού υπάρχει η διαδικασία του λεγόμενου screening. Το screening στο recruitment (πρόσληψη προσωπικού) είναι το αρχικό φιλτράρισμα υποψηφίων. Στον ερωτικό κόσμο είναι οι φωτογραφίες (και οι ταγκαρισμένες φυσικά), τα πρώτα μηνύματα και μπορεί και κανένα τηλέφωνο. Στη συνέχεια έρχεται το ραντεβού. Τα ραντεβού, νομίζω όλοι μπορούν να συμφωνήσουν, είναι συνέντευξη. Αναγκαστικά μοιάζει με συνέντευξη καθώς πρέπει να γνωριστείτε μεταξύ σας. Όλοι συμφωνούμε ότι έχουμε κουραστεί να λέμε ξανά και ξανά τη δουλειά μας και το αγαπημένο μας χόμπι.

Οριακά πιο επιτυχημένη συνέντευξη από αυτές που κάνουμε και για να βρούμε εργασία.

Έχουμε προετοιμαστεί, έχουμε σκεφτεί τις σωστές απαντήσεις για τις πιο κλασικές ερωτήσεις «Πες μου λίγα πράγματα για σένα». Προσπαθούμε να δείξουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Διαβάζουμε προσεκτικά τα vibes του άλλου. Αναλύουμε κάθε μικρή λεπτομέρεια, όπως ο recruiter αξιολογεί το body language και τα skills σου (soft και hard). Όπως σε μια επαγγελματική συνέντευξη, έτσι και στο ραντεβού, υπάρχουν red flags. Ίσως κάποιος να υπερβάλλει στα προσόντα και να μην είναι συνεπής. Κάποιος άλλος να έχει μπερδέψει τη συνάντηση με ραντεβού ψυχοθεραπείας.

Προχωράμε ή Ξανακοιτάμε την Αγορά; Το Μεγάλο Ερώτημα

Δεν είναι όμως πάντα τόσο αρνητικά. Υπάρχει και η χημεία. Εκείνη η ανεξήγητη σύνδεση που κάνει τη συζήτηση να κυλάει αβίαστα, που σε κάνει να ξεχνάς για λίγο το checklist σου. Και κάπως έτσι, χωρίς καν να το καταλάβεις, μπορεί να βρεθείς να σκέφτεσαι “μήπως να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο”; Ακριβώς όπως ένας τέλειος υποψήφιος που απλά ταιριάζει στην κουλτούρα της ομάδας.

Και κάπου εκεί, έρχεται η μεγάλη ερώτηση: προχωράμε στο επόμενο στάδιο ή συνεχίζουμε την αναζήτηση; Φυσικά θέσεις με θέσεις διαφέρουν. Σε κάποιες πρέπει να περάσεις από τεστ αξιολόγησης ενώ σε άλλα και από δεύτερη φάση συνέντευξης. Το αντίστοιχο “έλα να βγούμε να σου γνωρίσω την παρέα μου”. Υπάρχει επίσης ανταγωνισμός και πολλές επιλογές. Φυσικά, δεν λείπουν οι απορρίψεις. Άλλοτε από τη δική σου πλευρά, άλλοτε από την άλλη. Γιατί, όπως και στο HR, έτσι και στο dating, δεν υπάρχει πάντα το τέλειο match, ούτε αμοιβαία σύνδεση.

Αλλά και όταν νομίζεις ότι βρήκες το σωστό ταίρι, η δουλειά δε σταματάει εκεί. Ένας καλός εργαζόμενος χρειάζεται motivation, feedback και εξέλιξη. Μια σχέση χρειάζεται επικοινωνία, προσαρμοστικότητα και προσπάθεια. Ανθεκτικότητα σε νέα offers που θα προκύψουν και στα δελεαστικά μηνύματα των headhunters!

Dating

Το Σωστό Match: Γιατί η Επιλογή Πρέπει να Είναι Συνειδητή

Στο τέλος της ημέρας, η επιλογή του σωστού συντρόφου δεν έχει να κάνει μόνο με το τι φαίνεται καλό στα χαρτιά, αλλά με το τι δουλεύει στην πράξη. Όπως ακριβώς συμβαίνει στα εργασιακά περιβάλλοντα. Αν παραμένεις σε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον, χάνεις ευκαιρίες που θα σε ανεβάσουν μελλοντικά. Για να φτάσεις εκεί που θέλεις, ίσως να χρειάζεται να περάσεις από θέσεις προσωρινής απασχολησης.

Μπορεί το άρθρο αυτό να μην είναι το τυπικό άρθρο Valentine’s Day και πολλοί να θεωρείτε ότι είναι υπερβολή. Μέσα στη δόση λοιπόν αυτής της υπερβολής, υπάρχει μια αλήθεια: να είμαστε με άτομα επειδή το επιλέγουμε εμείς. Όχι επειδή δεν θέλουμε να μείνουμε μόνοι, όχι επειδή αισθανόμαστε πίεση από το περιβάλλον μας, ούτε επειδή «έτυχε».

Όπως σε μια επαγγελματική επιλογή, έτσι και στις σχέσεις, η σωστή απόφαση δεν πρέπει να βασίζεται στον φόβο ή στην ανάγκη. Πρέπει να είναι συνειδητή επιλογή. Γιατί, στο τέλος της ημέρας, είτε πρόκειται για δουλειά είτε για αγάπη, αυτό που πραγματικά αξίζει είναι η σωστή αντιστοίχιση – το perfect match (που μπορεί να είναι και προσωρινό).

Πηγή έμπνευσης του άρθρου ήταν η αγαπημένη μου κοριτσοπαρέα – το δικό μου sex and the city group και οι υπέροχες ιστορίες τους. Το άρθρο γράφτηκε όσο από πίσω έπαιζε “Ψάχνω για τον έρωτα” του Κωστή.

Κύλιση στην κορυφή