WOW Festival

WOW Festival

Τι είναι το WOW Festival;

Το WOW Festival αποτελεί τη μεγαλύτερη διοργάνωση στον κόσμο για γυναίκες, θηλυκότητες και non-binary άτομα. Πρωτοδιοργανώθηκε στο Λονδίνο το 2010 και αριθμεί περισσότερα από 100 φεστιβάλ και εκδηλώσεις. Στα φεστιβάλ ανά τον κόσμο, έχουν λάβει μέρος πάνω από 5.000.000 άτομα σε 30 τοποθεσίες σε 6 ηπείρους. Από τις 6 έως τις 8 Απριλίου 2024 το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε συνεργασία με το British Council, παρουσίασε για 2η χρονιά το φεστιβάλ WOW – Women of the World στην Αθήνα.

Το φεστιβάλ περιλάμβανε ομιλίες, πάνελ συζητήσεων, εκθέσεις φωτογραφίας, εργαστήρια, συναυλίες, προβολές ταινιών, mentoring session και σκηνικές οργανώσεις. Η θεματολογία κάλυψε το ευρύ φάσμα των επίκαιρων ζητημάτων που απασχολούν τις θηλυκότητες. Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω του μισογυνισμού και των στερεοτύπων στο σπίτι, στην εργασία αλλά και στην κοινωνία.

WOW Festival Athens

Συμπερίληψη και Προσβασιμότητα

Στο φετινό φεστιβάλ η συμπερίληψη αποτέλεσε προτεραιότητα. Υπήρχε απευθείας μετάφραση από την αγγλική στην ελληνική γλώσσα ενώ οι συζητήσεις των πάνελ πραγματοποιούνταν και στην ελληνική νοηματική. Υπότιτλοι, συνοπτικό πρόγραμμα σε γραφή Braille, δανεισμός αμαξιδίων και δυνατότητα συνοδείας για επισκέπτες με οπτική αναπηρία συντέλεσαν στην προσβασιμότητα.

Επιπλέον, στην αρχή κάθε συζήτησης μαζί με τις συστάσεις, ακολουθούσε και αναλυτική περιγραφή της εξωτερικής εμφάνισης των ομιλητριών και διαρρύθμισης του χώρου. Είχε εξασφαλιστεί η παροχή ακουστικών ηχητικής απομόνωσης για άτομα με προβλήματα αισθητηριακής επεξεργασίας και άτομα που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού.

Θεματολογίες

Οι θεματολογίες με τις οποίες καταπιάστηκαν τα πάνελ κάλυπταν ένα σύνολο θεμάτων που χρήζουν επίλυσης. Αναφορές για τα μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς, συζητήσεις για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, τον σεξιστικό λόγο αλλά και τη φυλομετάβαση απασχόλησαν την πρώτη ημέρα του WOW Festival.

Τη δεύτερη ημέρα συντονίστηκαν ομιλίες για τον σχεδιασμό πολιτικών, το γυναικείο βίωμα, το φύλο, τη μητρότητα, την ψυχική υγεία αλλά και την ανάγκη για ασφάλεια. Η συμπερίληψη, μύθοι και πραγματικότητες, mansplaining, προτάσεις για βελτίωση αλλά και ο ρόλος των ανδρών στον αγώνα για την έμφυλη ισότητα έκλεισαν το τριήμερο φεστιβάλ.

 

lucy kassa
Lucy Kassa Photo By:Pelagia Karanikola
WOW-ATHENS_-WOW-Marketplace
WOW Market Place

Προβολές ταινιών με αντίστοιχη θεματολογία αλλά και εργαστήρια έκαναν την εκδήλωση πιο διαδραστική και ενδιαφέρουσα. Μάλιστα, φέτος με το Βραβείο Άννα Πολιτκόφσκαγια τιμήθηκε η Λούσι Κάσα. Η ερευνητική δημοσιογράφος από την Αιθιοπία κατέγραψε τις φρικαλεότητες που έγιναν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην περιοχή Τιγκράι της Αιθιοπίας, από το 2020-2022, εστιάζοντας στους μαζικούς βιασμούς και τα βασανιστήρια των γυναικών, ως στρατηγική του πολέμου, ως ένα όπλο συντριβής και καθυπόταξης του λαού.

Επιπλέον,η αγορά WOW market ήταν γεμάτη εκπλήξεις για τους περαστικούς, που πουλούσαν από βιβλία έως υφασμάτινες σερβιέτες.Ταυτόχρονα, στα διαλείμματα από τη μια δραστηριότητα στην άλλη, μουσικές επιλογές είτε από live καλλιτέχνιδες, είτε από dj sets αποτελούσαν ένα χορευτικό, ξεκούραστο – και απαραίτητο- διάλειμμα.

WOW Festival Athens 2024
WOW Festival Athens 2024 Έκθεση Φωτογραφίας

Εκθέσεις Φωτογραφίας

Εκθέσεις και εγκαταστάσεις είχαν στηθεί και τοποθετηθεί από πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Στους σταθμούς του μετρό παρουσιάστηκε η έκθεση «The Hope Brigade». Μια σειρά από φωτογραφίες, τραβηγμένες από Έλληνες φωτογράφους, που απεικονίζουν αξιοθαύμαστες γυναίκες που έχουν ξεχωρίσει και εμπνεύσει. Το ΚΠΙΣΝ φιλοξένησε υπαίθρια έκθεση με αντικείμενο την ιστορική και θεσμική πραγματικότητα γύρω από τα όνειρα και τους περιοριστικούς όρους που αντιμετωπίζουν οι θηλυκότητες. Πορτραίτα γυναικών και κοριτσιών από την ύπαιθρο, από μη προνομιούχα κοινωνικά περιβάλλοντα κοσμούσαν  το πάρκο του Ιδρύματος.

WOW-Athens_The-Hope-Brigade_Εκθεση-Φωτογραφίας
Photo By Μαριλή Ζάρκου

Ιστορίες κοριτσιών

Στα πλαίσια των πάνελ παρουσιάστηκαν ιστορίες κοριτσιών, ηλικίας 13 έως 17 που αποτύπωναν τα βιώματα τους, τα στερεότυπα , τα εμπόδια και τον κόσμο από τα μάτια τους. Ανατριχιαστική ήταν η σύγκλιση των ιστοριών τόσο των κοριτσιών μεταξύ τους αλλά και με τις θεματολογίες και την επικαιρότητα. Συγκεκριμένα, σε μια αφήγηση μια έφηβης αναφέρθηκε στο πως θα ήθελε «να τρώει την μπανάνα της στο σχολείο χωρίς να σχολιαστεί» και αυτό είναι τραγικό.

Η Συμμετοχή του Women Do Business στο WOW Festival

Το Women Do Business δε θα μπορούσε να μην παρευρεθεί στο Women Of the World Festival. Οι συνιδρύτριες αλλά και εθελοντές από όλη την Ελλάδα έδωσαν ραντεβού στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα για να παρακολουθήσουν τα πάνελ και τα workshop. Το τριήμερο ήταν γεμάτο προβληματισμούς, συγκινήσεις, ενημέρωση αλλά και θυμό. Ποικίλα συναισθήματα που μοιράστηκε το Women Do Business με όλους όσους συμμετείχαν ή παρακολούθησαν το φεστιβάλ, αποδεικνύουν τη σημαντικότητα και την αναγκαιότητα για αλλαγή.

Eri Pavlaki in wow festival

Την Κυριακή, 7 Απριλίου η συνιδρύτρια του Οργανισμού και CEO του Star Sleep, ‘Ερη Παυλάκη συμμετείχε στο πάνελ με θέμα «Ηλικιακός Ρατσισμός στην Εργασία | Χτίζοντας διαγενεακές γέφυρες». Μαζί με την Έρη Παυλάκη συμμετείχαν η κα Κεφάλα – Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, η Αντιγόνη Λυμπεράκη -Καθηγήτρια Οικονομικών, του Παντείου Πανεπιστημίου και συντονίστρια η Πηνελόπη Θεοδωρακάκου, συνιδρύτρια του Women OnTop.

Οι ηλικιακοί περιορισμοί είναι ένα ζήτημα που αφορά τα άτομα άνω των 40 αλλά και άτομα νεαρότερης ηλικίας. Επηρεάζουν μια γυναίκα, ακόμα και από τα 30+. (Γιατί φυσικά θα θέλει να κάνει οικογένεια….. Ένας γνωστός ανασταλτικός παράγοντας να είναι παραγωγική στη δουλειά της!!).

Τι είναι λοιπόν το WOW;

WOW είναι το γεγονός πως το να είσαι γυναίκα, είναι πιο επικίνδυνο από το να είσαι στρατιώτης σε ένοπλη σύγκρουση. Είναι, ότι ο μισογυνισμός, είναι εμπόδιο για τα όνειρά μας, την επαγγελματική ανέλιξη αλλά και για τη ζωή μας. WOW είναι να σε σκοτώνει ο πρώην σύντροφός σου έξω από το αστυνομικό τμήμα. Να σκέφτεσαι πώς θα ντυθείς για να βγεις από το σπίτι, τι ώρα θα γυρίσεις και από ποιο δρόμο. Ή και τρόμος, όταν γυρίζεις σε ένα μη ασφαλές σπίτι, πολλές φορές το ίδιο σου το σπίτι. Ακόμη πιο WOW είναι που σε μια τόσο συμπεριληπτική και προσβάσιμη εκδήλωση το ποσοστό των αντρών που παρευρέθηκαν παραμένει μικρός.

WOW FestivalΌμως υπάρχει κι ένα πιο δυνατό WOW. Αυτό που βγαίνει από τις φωνές όλων μας, ασχέτως της τοποθεσίας ή της εποχής. Η δύναμη που μας οδηγεί στο να διεκδικήσουμε και να παρακινήσουμε η μια την άλλη. Άτομα κάθε ηλικίας παρευρέθηκαν στο τριήμερο WOW Festival ταυτίστηκαν, μοιράστηκαν τις ιστορίες του αλλά και εμπνεύστηκαν. Αυτό άλλωστε συμβαίνει όπου κι αν έχει διοργανωθεί το φεστιβάλ. Η ανάγκη για αλλαγή είναι πιο μεγάλη από ποτέ και ας ελπίσουμε μέχρι το επόμενο φεστιβάλ να έχει συντελεστεί πραγματική αλλαγή σε αυτή την πατριαρχική κοινωνία.

Αρθρογράφος: Κατερίνα Φαΐλι

Επιμέλεια Άρθρου: Σοφία Διαλιάτση

Πρόσφατα Άρθρα

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο